Εξωσωματική γονιμοποίηση: Η ηλικία του άνδρα επηρεάζει τα ποσοστά επιτυχίας

Για την επιτυχία της εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν παίζει ρόλο μόνο η ηλικία της γυναίκας αλλά και του άνδρα. Αυτό έδειξε μια βρετανική μελέτη που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Βιέννη.

Το συμπέρασμα -που δεν αποτελεί έκπληξη- είναι ότι η πιθανότητα επιτυχίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μειώνεται σημαντικά, αν ο πατέρας είναι άνω των 50 ετών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ποιότητα του σπέρματος χειροτερεύει με το πέρασμα του χρόνου και ότι μπορεί να αυξηθούν οι γενετικές βλάβες των σπερματοζωαρίων. Όσο ο άνδρας γερνάει, η γονιμότητά του μειώνεται και αυξάνεται η πιθανότητα αποβολής της γυναίκας σε περίπτωση φυσικού τοκετού. Η νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν επιπτώσεις από την ηλικία του άνδρα και στις περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Guy Morris του Κέντρου Αναπαραγωγικής και Γενετικής Υγείας του Λονδίνου, ανέλυσαν στοιχεία για 4.271 άνδρες που συμμετείχαν σε 4.833 κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μεταξύ 2009-2018.

Διαπιστώθηκε ότι το ποσοστό που μια εξωσωματική γονιμοποίηση καταλήγει σε εγκυμοσύνη, μειώνεται ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας, από το 51% για τις γυναίκες κάτω των 35 ετών στο 22% για εκείνες άνω των 40 ετών.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την ηλικία του άνδρα, με το ποσοστό της επιτυχούς εξωσωματικής να μειώνεται από το 50% για ηλικίες έως 35 ετών, στο 42,5% για τις ηλικίες 36-40 ετών, στο 35,2% για τις ηλικίες 41-45, στο 32,8% για τις ηλικίες 46-50 και στο 30,5% για άνω των 50 ετών. Γι’ αυτό τον λόγο, μερικές κλινικές γονιμότητας θέτουν ως όριο στην ηλικία των δωρητών σπέρματος τα 40 έτη.

Δείτε επίσης