Ινουλίνη: Ο εμπλουτισμός των επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να έχει παρενέργειες

Η προσθήκη φυτικών ινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να έχει ορισμένες παρενέργειες στην ανθρώπινη υγεία, όπως είναι η αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του ήπατος. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell από ερευνητές του Georgia State University και του University of Toledo.

Η κατανάλωση ολικών τροφών που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Αυτό οδήγησε τη βιομηχανία τροφίμων να εμπλουτίζει τρόφιμα με ραφιναρισμένες διαλυτές ίνες, όπως η ινουλίνη. Πρόσφατα, οι αλλαγές στους κανόνες στις ΗΠΑ για τα τρόφιμα και τα φάρμακα επιτρέπουν την εμπορία τροφίμων που περιέχουν “συμπληρώματα” φυτικών ινών θεωρώντας ότι αυτό προωθεί την υγεία. Ωστόσο μια νέα μελέτη εγείρει σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια της προσθήκης εξευγενισμένων ινών στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Οι ερευνητές θέλησαν να δοκιμάσουν την ιδέα ότι μια δίαιτα εμπλουτισμένη με εκλεπτυσμένη ινουλίνη θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση των επιπλοκών που σχετίζονται με την παχυσαρκία στα ποντίκια. Ενώ, πράγματι, μια τέτοια διατροφή που περιέχει ινουλίνη αποτρέπει την παχυσαρκία, ορισμένα από τα ποντίκια άρχισαν να αναπτύσσουν ίκτερο. Μετά από έξι μήνες, πολλά από αυτά εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος.

«Ένα τέτοιο εύρημα ήταν πραγματικά εκπληκτικό», δήλωσε ο Δρ. Matam Vijay-Kumar του Πανεπιστημίου του Toledo και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Παρόλο που αυτή η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, έχει πιθανές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.

«Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι ο εμπλουτισμός των τροφίμων με φυτικές ίνες μπορεί να μην συλλαμβάνει τα οφέλη της κατανάλωσης των φρούτων και λαχανικών που είναι εκ φύσεως πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες» δήλωσε ο Δρ. Andrew Gewirtz, καθηγητής στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης. «Επιπλέον, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό, απειλητικό για τη ζωή καρκίνο του ήπατος σε μερικά άτομα. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η πρόσφατη αλλαγή των κανόνων του FDA, που ενθάρρυνε την εμπορία τροφίμων εμπλουτισμένων με ίνες θα πρέπει να επανεξεταστεί».

Η προσθήκη ινουλίνης στα τρόφιμα

Η ινουλίνη που χρησιμοποιήθηκε σε αυτή τη μελέτη προερχόταν από ρίζα κιχωρίου. Κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, οι φυτικές ίνες περνούν από μια χημική διαδικασία. Τα ποντίκια που εμφάνισαν καρκίνο του ήπατος παρατηρήθηκε ότι είχαν “δυσβίωση” που σημαίνει ότι είχαν ένα αρνητικά τροποποιημένο μικροβίωμα του εντέρου. Αυτό βρέθηκε ότι παίζει κεντρικό ρόλο στην προαγωγή του καρκίνου του ήπατος.

Τα ευρήματα τονίζουν την ανάγκη για περισσότερες μελέτες που εξετάζουν τις παρενέργειες της επεξεργασμένης διατροφής στους ανθρώπους και ιδιαίτερα στην υγεία του ήπατος.

«Έχουμε δείξει ότι οι διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ γενικά επιδρούν επωφελώς στην υγεία, μπορούν επίσης να αποβούν επιζήμιες, οδηγώντας σε ασθένειες τόσο σοβαρές όσο ο καρκίνος του ήπατος» δήλωσε ο Benoit Chassaing, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Νευροεπιστημών. «Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι η ενίσχυση των επεξεργασμένων τροφίμων με φυτικές ίνες μπορεί να μην είναι ασφαλής για ορισμένα άτομα με βακτηριακή δυσβίωση του εντέρου, στους οποίους η κατανάλωση επεξεργασμένων ινών μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του ήπατος».

Δείτε επίσης