Φυτοφάρμακα: Η προγεννητική έκθεση αλλάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα

Μια έρευνα εξέτασε πώς η έκθεση σε φυτοφάρμακα και άλλες χημικές τοξίνες του περιβάλλοντος επιδρούν στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από το University of California, στο Μπέρκλεϋ, και ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια.

Τα οργανοφωσφορικά φυτοφάρμακα βρίσκονται ανάμεσα στις πιο συνήθεις χρησιμοποιούμενες τάξεις φυτοφαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις όπου συνδέουν την προγεννητική έκθεση σε αυτά με γνωστικά και συμπεριφορικά προβλήματα στα παιδιά.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences βρήκε ότι οι έφηβοι που προγεννητικά είχαν εκτεθεί σε φυτοφάρμακα παρουσιάζουν τροποποιημένη εγκεφαλική δραστηριότητα σε εργασίες που απαιτούν ικανότητες εκτελεστικού ελέγχου.

Η μελέτη χρησιμοποίησε απεικονίσεις εγκεφάλου για να αποκαλύψει το πώς τα οργανοφωσφορικά επιφέρουν αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Προηγούμενες δημοσιεύσεις είχαν αναδείξει τη σχέση ανάμεσα στην προγεννητική έκθεση σε οργανοφωσφορικά και σε προβλήματα προσοχής και μειωμένου IQ.

Εφαρμόζοντας την τεχνική fNRI (χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για να καταγράψει την κυκλοφορία του αίματος σε διάφορες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού ενώ είναι πιο οικονομική από την fMRI) σε εφήβους ηλικίας 15-17 ετών, οι επιστήμονες παρατήρησαν την εγκεφαλική λειτουργία όταν τους ζητούσαν να κάνουν εργασίες οι οποίες απαιτούσαν εκτελεστικές λειτουργίες, προσοχή, κοινωνική νόηση και κατανόηση της γλώσσας.

Διαπιστώθηκε μειωμένη κυκλοφορική δραστηριότητα στο πρόσθιο τμήμα του εγκεφαλικού φλοιού των εφήβων που είχαν εκτεθεί σε αυτά τα χημικά, σε πράξεις που απαιτούσαν γνωστική ευελιξία και οπτική μνήμη.

Επίσης διαπιστώθηκε αυξημένη κυκλοφορία αίματος στους κροταφικούς λοβούς για πράξεις που απαιτούν καλή εργασιακή μνήμη. Η εργασιακή μνήμη είναι εκείνο το τμήμα της ανθρώπινης μνήμης που χρειάζεται για να ολοκληρώσουμε μια εργασία (στα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) η εργασιακή μνήμη δε λειτουργεί σωστά).

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σταντφορντ, Άλαν Ρέις, είπε ότι τα ίδια πρότυπα συμπεριφοράς με αυτά που βρέθηκαν στη μελέτη έχουν βρεθεί στους πάσχοντες από ποικίλες νόσους, όπως Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ και διαβήτη τύπου 1.

«Η υψηλότερη ενεργοποίηση του εγκεφάλου αναπαριστά ενδεχομένως μια προσπάθεια του εγκεφάλου να ανταποκριθεί στη λειτουργική του ανεπάρκεια χρησιμοποιώντας περισσότερες νευρωνικές πηγές», είπε ο Ρέις.

Οι ερευνητές θέλουν να επαναλάβουν αυτές τις μετρήσεις στο μέλλον για να διαπιστώσουν αν ο αντίκτυπος αυτών των χημικών διατηρείται μακροπρόθεσμα.

Δείτε επίσης