Oι ιοί HPV ανιχνεύονται στο στόμα σε ποσοστό 35-45%

Οι ιοί των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV) αποτελούν μία μεγάλη ομάδα ιών, που μολύνουν πολύ συχνά τα γεννητικά όργανα αλλά και το στόμα, κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Οι περισσότεροι σεξουαλικά ενεργοί άνθρωποι θα έρθουν κάποια στιγμή της ζωής τους σε επαφή με τον ιό και συνήθως δεν ξέρουν ότι έχουν μολυνθεί αν δε παρουσιάσουν βλάβες στο στόμα. Αυτό ανέφερε η χειρουργός οδοντίατρος-στοματολόγος, Μαρίνα Γεωργοπούλου.

Όπως σημείωσε η κα Γεωργοπούλου, “η απουσία των συμπτωμάτων δεν σημαίνει πως ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί. Ωστόσο, σε ποσοστό περίπου 90% το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα καθαρίσει τον ιό από τον οργανισμό μας σε περίπου δύο χρόνια”.

Η ειδικός τόνισε τη σημασία του εμβολίου και επισήμανε πως “είναι απολύτως ασφαλές, και παρά τη γελοία φρενίτιδα παγκοσμίως του κινήματος κατά των εμβολιασμών, να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Αυστραλίας, όπου ο εμβολιασμός έχει επεκταθεί σε κορίτσια και αγόρια, με στόχο την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στα επόμενα χρόνια”.

Σύμφωνα με την κα Γεωργοπούλου, “οι HPV ιοί ανιχνεύονται σε ποσοστό 35-45% στο στόμα και οι στατιστικές μελέτες δείχνουν πως 1/100 θετικούς στον HPV ιό θα κάνει κακοήθη εξαλλαγή (ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα). Παρόλα αυτά υπάρχουν χαμηλού κινδύνου τύπου ιοί, που έχουν σχετιστεί με καλοήθεις βλάβες, όπως οξυτενή κονδυλώματα, θηλώματα, μυρμηκιές, και άλλοι τύποι του ιού που σχετίζονται με δυνητικά κακοήθεις εξαλλαγές όπως λευκοπλακίες”.

Τα αρχικά συμπτώματα του στοματοφαρυγγικού καρκίνου είναι η δυσκολία στην κατάποση, διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων, πληγή που δεν επουλώνεται μέσα σε 2 εβδομάδες, ογκίδια στο στόμα, λευκές και ερυθρές πλάκες.

Πώς μπορούμε να μη μολυνθούμε από τον ιό;

Η κα Γεωργοπούλου προτείνει χρήση προφυλακτικού, σταθερό σεξουαλικό σύντροφο, έλεγχο από στοματολόγο-οδοντίατρο και έλεγχο του στόματος για πιθανές βλάβες.

Κάντε το εμβόλιο για τον ιό είναι τρεις δόσεις σε διάρκεια 6 μηνών. Η κα Γεωργοπούλου ανέφερε πως “στο αυστραλιανό πρωτόκολλο για τον εμβολιασμό φαίνεται πως τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, καθώς μετά από τη δεκαετή χρήση του εμβολίου στα σχολεία, σε κορίτσια και αγόρια μέχρι τα 19 έτη, έχει μειωθεί η λοίμωξη από τον HPV το 2015 στο 1,1%, ενώ αναμένεται να εξαλειφθεί ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας τα επόμενα χρόνια, καθώς και οι πιο ακίνδυνες βλάβες όπως τα κονδυλώματα.

Δείτε επίσης