Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι αιτία 400.000 πρώιμων θανάτων στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η αιτία περίπου 400.000 πρώιμων θανάτους στην Ευρώπη το 2016 ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση. Σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή πόλη εκτίθεται σε ατμοσφαιρική ρύπανση που ξεπερνά τα υγιή επίπεδα, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

“Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά σήμερα τον πιο σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου”, αναφέρει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Ο συντάκτης της έκθεσης, ειδικός στην ποιότητα του αέρα Αλμπέρτο Γκονθάλεθ Ορτίθ είπε ότι αν και τα επίπεδα των επικίνδυνων σωματιδίων στην Ευρώπη πέφτουν, η πτώση αυτή δεν είναι αρκετά ταχεία. “Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στα προτεινόμενα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος επίπεδα και είμαστε ακόμα πολύ μακριά από το να φτάσουμε τα προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επίπεδα”, είπε ο Ορτίθ.

Η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαιτεί από τις χώρες να εκτιμήσουν το επίπεδο μιας σειράς ρύπων -κυρίως στις αστικές περιοχές-  συμπεριλαμβανομένου του όζοντος και των αιωρούμενων λεπτών σωματιδίων του αέρα, και να αναλάβουν δράση εάν ξεπεραστούν ορισμένα όρια.

Η ρύπανση από τα αιωρούμενα σωματίδια στις πόλεις έχει καταστεί στόχος της προσπάθειας επιβολής αυστηρότερων περιορισμών, αφού το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε τον Ιούνιο του 2019 ότι οι πόλεις έπρεπε να αναλάβουν δράση εάν τα επίπεδα ρύπανσης σε μια περιοχή ξεπεράσουν ένα όριο, παρά εάν αυτά ξεπεράσουν τη μέση τιμή μέτρησης αυτής της περιοχής.

Τον Ιούλιο, η Κομισιόν ζήτησε από το Δικαστήριο της ΕΕ να αναλάβει δράση κατά της Ισπανίας και της Βουλγαρίας για την κακή ποιότητα του αέρα, προειδοποιώντας ότι οι χώρες δεν προστατεύουν τους πολίτες τους από τη ρύπανση. Τα προτεινόμενα όρια της ΕΕ καθορίζονται ανά ρύπο.

Το 2017, 16 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ ανέφεραν τουλάχιστον μία περίπτωση υψηλότερων επιπέδων διοξειδίου του αζώτου, ενός δηλητηριώδους αερίου που βρίσκεται στα καυσαέριο των αυτοκινήτων, από την ετήσια μέση συγκέντρωση που προτείνει η ΕΕ. Μεταξύ των χωρών περιλαμβάνονται η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Βρετανία. Σε ορισμένες περιοχές στο Λονδίνο αναφέρθηκαν πάνω από 50 μικρογραμμάρια διοξειδίου του αζώτου ανά κυβικό μέτρο αέρα, σε σύγκριση με την αποδεκτή ετήσια μέση συγκέντρωση των 40 μικρογραμμαρίων.

Πρόσφατα, η βρετανική κυβέρνηση πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο για το περιβάλλον που περιλαμβάνει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τη μείωση των λεπτών αιωρούμενων σωματιδίων. Με αυτό αναγκάζει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να ανακαλέσουν αυτοκίνητα που δεν πληρούν τα προτεινόμενα όρια εκπομπής σωματιδίων.

Η μείωση του αριθμού των αυτοκινήτων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις, ιδίως του διοξειδίου του αζώτου, δήλωσε ο Ορτίθ. Και πρόσθεσε “Όταν καταπολεμούμε τη ρύπανση, καταπολεμούμε επίσης την κλιματική αλλαγή, καθώς και το θόρυβο και προωθούμε μια πιο υγιεινή συμπεριφορά. Έχουμε μόνο να κερδίσουμε”.

Δείτε επίσης