Η οιστραδιόλη δείχνει τη βιολογική ηλικία των ανδρών

Οι ηλικιωμένοι άνδρες τείνουν να έχουν χαμηλότερη βιολογική ηλικία εάν έχουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων σεξουαλικών ορμονών, ιδιαίτερα της οιστραδιόλης που είναι μια μορφή οιστρογόνου και προκύπτει από την τεστοστερόνη. Αυτό βρήκε μια μελέτη από την Αυστραλία που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Endocrinology.

«Καθώς οι πληθυσμοί γερνούν και έχουν περισσότερες παθήσεις, ο εντοπισμός των οδών για μια υγιέστερη γήρανση είναι σημαντική», δήλωσε ο κύριος ερευνητής της μελέτης, Bu Yeap, καθηγητής στο University of Western Australia. «Οι ορμόνες του φύλου, όπως η τεστοστερόνη και ο ενεργός μεταβολίτης της οιστραδιόλη, μπορεί να αντικατοπτρίζει ή να καθορίζει ενδεχομένως τη βιολογική ηλικία».

Μερικοί άνθρωποι έχουν μικρότερη βιολογική ηλικία από την χρονολογική τους ηλικία. Η βραδύτερη βιολογική γήρανση τους κάνει να ζουν περισσότερο.

Ένας τρόπος για τη μέτρηση της βιολογικής ηλικίας είναι το μήκος των τελομερών, τα οποία είναι σύμπλοκα DNA-πρωτεΐνης και βρίσκονται στα άκρα των χρωμοσωμάτων και συντομεύονται με την ηλικία, οδηγώντας σε κυτταρική δυσλειτουργία.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι το άγχος, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης και η κακή διατροφή μπορούν να συντομεύσουν τα τελομερή αλλά η επίδραση των ορμονών φύλου είναι αβέβαιη, είπε ο Yeap.

Οι ερευνητές μελέτησαν στοιχεία από από 2.913 άνδρες ηλικίας 70 έως 89 ετών που ζούσαν στο σπίτι τους και όχι σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα τελομερή στο DNA των λευκών αιμοσφαιρίων χρησιμοποιώντας μια μέθοδο μοριακής βιολογίας που ονομάζεται ποσοτική αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης. Μέτρησαν επίσης 6 ορμόνες του φύλου από δείγματα αίματος χρησιμοποιώντας μια τεχνική που ονομάζεται φασματομετρία μάζας.

Διαπίστωσαν πως όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης, τόσο μακρύτερα ήταν τα τελομερή, γεγονός που δείχνει χαμηλότερη βιολογική ηλικία. Αυτό ήταν αληθές αφού ελήφθησαν και άλλοι παράγοντες υπόψη όπως ο τρόπος ζωής και οι τυχόν υπάρχουσες ιατρικές νόσοι.

Ωστόσο, ο Yeap προειδοποίησε ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν μόνο μια συσχέτιση και όχι απαραίτητα την αιτία. Ο Yeap ανέφερε: «Αν η μελλοντική έρευνα διαπιστώσει ότι η έκθεση σε ορμόνες του φύλου ρυθμίζει τη βιολογική γήρανση στους άνδρες, θα χρειαζόταν να δοκιμάσουμε την επίδραση της τεστοστερόνης στη βιολογική ηλικία, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε οιστραδιόλη. Το βέλτιστο επίπεδο οιστραδιόλης στους ηλικιωμένους άνδρες θα χρειαζόταν να καθοριστεί σ’ αυτήν την περίπτωση».

Δείτε επίσης