Η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έχει μεγάλο όφελος στην υγεία

Οι μειώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση οδήγησαν σε γρήγορες και δραματικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της υγείας, καθώς και σε μειώσεις της νοσηρότητας από κάθε αιτία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of the American Thoracic Society.

Η μελέτη έγινε από την Περιβαλλοντική Επιτροπή του Forum of International Respiratory Societies (FIRS) που επανεξέτασε παρεμβάσεις οι οποίες έχουν μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση από τις πηγές της και διαπίστωσε ότι οι βελτιώσεις της υγείας των πολιτών ήταν εντυπωσιακές.

Αρχίζοντας από την πρώτη εβδομάδα της απαγόρευσης του καπνίσματος στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, σημειώθηκε πτώση κατά 13% στη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, μείωση κατά 26% της ισχαιμικής καρδιοπάθειας, μείωση κατά 32% του εγκεφαλικού επεισοδίου και μείωση κατά 38% στην αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Είναι ενδιαφέρον ότι τα μεγαλύτερα οφέλη στην περίπτωση αυτή συνέβησαν στους μη καπνιστές.

“Γνωρίζαμε ότι υπήρχαν οφέλη από τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αλλά το μέγεθος και η σχετικά σύντομη χρονική διάρκεια για να επιτευχθούν ήταν εντυπωσιακά”, δήλωσε ο κύριος συντάκτης της έκθεσης, Dean Schraufnagel. “Τα ευρήματά μας δείχνουν σχεδόν άμεσες και ουσιαστικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα της υγείας. Είναι κρίσιμο οι κυβερνήσεις να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν άμεσα τις κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ για την ατμοσφαιρική ρύπανση”.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ένα κλείσιμο 13 μηνών ενός χαλυβουργείου στη Γιούτα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση κατά το ήμισυ των νοσημάτων για πνευμονία, την πλευρίτιδα, την βρογχίτιδα και το άσθμα. Οι απουσίες στα σχολικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά 40% και η ημερήσια θνησιμότητα μειώθηκε κατά 16% για κάθε 100 μg ανά m3 μείωσης των αιωρούμενων σωματιδίων PM10. Οι γυναίκες ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν πρόωρες γέννες.

Μια στρατηγική μεταφορών 17 ημερών στην Ατλάντα της Γεωργίας κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 1996 περιελάμβανε το κλείσιμο ορισμένων τμημάτων της πόλης ώστε οι αθλητές να φτάνουν εγκαίρως στις εκδηλώσεις αλλά και να μειωθεί σημαντικά η ατμοσφαιρική ρύπανση. Τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες, οι επισκέψεις των παιδιών για το άσθμα στις κλινικές μειώθηκαν πάνω από 40% και οι επισκέψεις στα τμήματα έκτακτης ανάγκης κατά 11%. Οι νοσοκομειακές ασθένειες για το άσθμα μειώθηκαν κατά 19%.

Ομοίως, όταν η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στους εργοστασιακούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, η λειτουργία των πνευμόνων βελτιώθηκε εντός δύο μηνών, με λιγότερες επισκέψεις σχετικές με το άσθμα και λιγότερη καρδιαγγειακή θνησιμότητα.

Στη Νιγηρία, οι οικογένειες που είχαν καθαρότερες εστίες μαγειρέματος μειώνοντας την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια ενός εννεαμήνου εγκυμοσύνης εμφάνισαν υψηλότερο σωματικό βάρος, μεγαλύτερη διάρκεια εγκυμοσύνης και λιγότερη περιγεννητική θνησιμότητα.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι 25 χρόνια μετά τη θέσπιση του νόμου για καθαρότερο αέρα, από το Environmental Protection Agency (EPA) των ΗΠΑ τα οφέλη για την υγεία υπερέβησαν το κόστος κατά 32 προς 1, εξοικονομώντας 2 τρισεκατομμύρια δολάρια. Πρόκειται για μια από τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές δημόσιας υγείας όλων των εποχών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι εκπομπές των κυριότερων ρύπων (σωματίδια PM, οξείδια του θείου, οξείδια του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, πτητικές οργανικές ενώσεις και μόλυβδος) μειώθηκαν κατά, μέσο όρο, 73% μεταξύ 1990 και 2015, ενώ το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 250%.

Δεδομένων αυτών των ευρημάτων, ο Schraufnagel ανέφερε ότι η αστική ανάπτυξη, η επέκταση της εκβιομηχάνισης, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η νέα γνώση για τις βλάβες που προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνουν τον βαθμό επείγοντος για τον έλεγχο της ρύπανσης και τονίζουν τις συνέπειες της αδράνειας. “Ευτυχώς, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να οδηγήσει σε άμεση και ουσιαστική αύξηση της υγείας”, τόνισε.

Πηγή: Health Benefits of Air Pollution Reduction.

Δείτε επίσης