Μικροβίωμα και καρδιακή ανεπάρκεια

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια που καταναλώνουν περισσότερες φυτικές ίνες τείνουν να έχουν πιο υγιή βακτήρια στο έντερο, γεγονός που συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου ή ανάγκη μεταμόσχευσης καρδιάς. Η μελέτη παρουσιάστηκε στο Heart Failure 2019, το επιστημονικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC).

«Το μικροβίωμα του εντέρου αποτελείται από τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών που έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την υγεία μας», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης Cristiane Mayerhofer, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Όσλο, στη Νορβηγία. «Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει μειωμένη βιοποικιλότητα μικροβίων στο έντερο των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια. Παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ότι αυτό σχετίζεται με τη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών».

Η μελέτη συνέδεσε επίσης την πρόσληψη κρέατος με υψηλότερα επίπεδα για το Ν-οξείδιο της τριμεθυλαμίνης (TMAO) σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια. Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα του TMAO συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων και ότι τα εντερικά μικρόβια παίζουν κάποιο ρόλο στο σχηματισμό του ΤΜΑΟ.

«Δείχνουμε ένα σημαντικό μονοπάτι που συνδέει τη διατροφή, τη μικροβιακή δραστηριότητα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε η Mayerhofer. «Θα ήταν συνετό για τους ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια να περιορίσουν την πρόσληψη κρέατος σε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές συνέκριναν 84 καλά νοσηλευόμενους ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και 266 υγιείς ανθρώπους. Η σύνθεση των μικροβίων του εντέρου εκτιμήθηκε με τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του βακτηριακού γονιδίου rSRS 16S σε δείγματα κοπράνων.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν χαμηλότερη βιοποικιλότητα εντερικών μικροβίων από τους υγιείς, με διαφορές στις δύο κύριες φυλές βακτηρίων που υπάρχουν στο ανθρώπινο έντερο.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια είχαν χαμηλότερη αναλογία Firmicutes / Bacteroidetes (F / B) σε σύγκριση με τους υγιείς και αυτή η διαφορά ήταν πιο έντονη όταν η αιτία της καρδιακής ανεπάρκειας ήταν μη ισχαιμική.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η τροποποιημένη σύνθεση μικροβίων που βρίσκεται σε ασθενείς με χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να συνδεθεί με τη χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών», δήλωσε η Mayerhofer. «Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν σε μελλοντικές μελέτες, η συμβουλή μου είναι να επιλέγονται τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, για να τονώσουν μια υγιή χλωρίδα του εντέρου».

«Είμαστε ακόμα στην αρχή της χαρτογράφησης και της κατανόησης του μικροβιώματος, του τρόπου λειτουργίας του και των κλινικών δυνατοτήτων του», σημείωσε η Mayerhofer.

Δείτε επίσης