Μύρτιλο: Ανακαλύψτε τις ιδιότητές του και βάλτε το στη ζωή σας!

Ίσως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει ή έχουμε γευτεί μύρτιλα  (bilberries), όμως πόσοι γνωρίζουν τα οφέλη που κρύβει για την υγεία μας. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το μύρτιλο θεωρείται από πολλούς ένα superfood που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει την προσοχή μας. Τα μικρά μπλε μύρτιλα εντοπίζονται κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ μοιάζουν πολύ και με τα blueberries.

Από τον Μεσαίωνα ακόμα, τα μύρτιλα χρησιμοποιούνταν για διάφορους ιατρικούς σκοπούς, ωστόσο και σήμερα οι έρευνες γύρω από τις ιδιότητές του έχουν αρχίσει να αυξάνονται.

Τι λένε λοιπόν τα μέχρι τώρα στοιχεία;

Μύρτιλα και θρεπτικά συστατικά

Πρόκειται για έναν καρπό πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και φυτικές ίνες. Έχουν υψηλή συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά και προστατεύουν τα κύτταρά μας από το οξειδωτικό στρες. Είναι επίσης καλή πηγή ανθοκυανινών, στις οποίες οφείλουν και το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τους, αλλά και τις περισσότερες από τις ιδιότητές τους.

Μύρτιλα για την όραση

Ίσως από τις πιο γνωστές δράσεις είναι αυτή που τα συνδέει με τη βελτίωση της όρασης. Σε έρευνα που διήρκησε 2 χρόνια, άτομα με γλαύκωμα που λάμβαναν ισχυρή δόση ανθοκυανινών μύρτιλου σημείωσαν σημαντική βελτίωση της οπτικής ικανότητας συγκριτικά με όσους έπαιρναν placebo (1). Άλλες έρευνες πάλι, έδειξαν βελτίωση στην ξηρότητα και την κούραση των οφθαλμών σε άτομα που η ασχολία τους είχε να κάνει με την έκθεση σε οθόνες.

Μύρτιλα και καρδιά

Τα μύρτιλα φαίνεται να μπορούν να μας βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ίσως αυτό να οφείλεται εν μέρει στην υψηλή του συγκέντρωση σε Βιταμίνη Κ, η οποία έχει αντιθρομβωτικές ιδιότητες. Σε έρευνα, στην οποία άτομα κατανάλωναν καθημερινά ένα μείγμα από μούρα, συμπεριλαμβανομένων των μύρτιλων, παρουσίασαν βελτίωση στην αρτηριακή πίεση και αύξηση της καλής χοληστερίνης (HDL-c), δείκτες που συνδέονται με την καλή καρδιακή λειτουργία (2).

Μύρτιλα για βαριά και κουρασμένα πόδια

Πολύ σημαντική είναι η συνεισφορά του καρπού στο κυκλοφορικό. Πιο συγκεκριμένα, φαίνεται να βοηθάει στα πρησμένα πόδια και τη χρόνια φλεβική ανεπάρκεια. Συμπτώματα όπως πρήξιμο, πόνος, μελάνιασμα και αίσθημα καύσου αρχίζουν να βελτιώνονται με τη λήψη εκχυλίσματος μύρτιλου (3).

Μύρτιλα και διαβήτης

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι το μύρτιλο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ενώ φαίνεται να βοηθά και στην όραση ατόμων με διαβήτη, κυρίως τύπου 2. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά τους να διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης και να προλαμβάνουν το “σπάσιμο” των υδατανθράκων στο έντερο, ωστόσο περαιτέρω έρευνα απαιτείται.

Πώς καταναλώνονται;

Πλέον, μπορούμε εύκολα να βρούμε μύρτιλα, μιας και η αυξημένη ζήτησή τους έχει παρακινήσει πολλούς στο εμπόριο να τα προμηθευτούν. Εκτός από το φυσικό καρπό, μπορεί κανείς να τα βρει και κατεψυγμένα όλο το χρόνο, ενώ πολύ δημοφιλής είναι και η μαρμελάδα μύρτιλου! Για όσους ψάχνουν μεγαλύτερη συγκέντρωση των ανθοκυανινών μύρτιλου, πολύ καλή επιλογή είναι η λήψη συμπληρώματος bilberry, το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά, ωστόσο καλό είναι να συνεννοηθείτε με τον γιατρό σας αν υπάρχει κάποια πάθηση.

Βιβλιογραφία

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22870951
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18258621
  3. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-202/bilberry

Δείτε επίσης