Η μοναξιά αντικατοπτρίζεται στον εγκέφαλο

Η μοναξιά μεταβάλλει το κοινωνικό δίκτυο του εγκεφάλου σας και αυτό αντικατοπτρίζεται στην απεικόνισή του. Οι ιστότοποι κοινωνικών μέσων δεν είναι τα μόνα πράγματα που παρακολουθούν το κοινωνικό σας δίκτυο -το κάνει και ο εγκέφαλός σας.

Η κοινωνική σύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλος αντανακλά την προσήλωσή μας στους άλλους ανθρώπους παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Τώρα, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Neuroscienc, η μοναξιά αλλάζει το πώς ο εγκέφαλος αντικατοπτρίζει τις σχέσεις.

Μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται διάμεσος προμετωπιαίος φλοιός (mPFC: medial prefrontal cortex) διατηρεί ένα δομημένο χάρτη των κοινωνικών κύκλων ενός ατόμου, με βάση την εγγύτητα. Οι άνθρωποι που πάσχουν από μοναξιά συχνά αντιλαμβάνονται ένα κενό μεταξύ του εαυτού τους και των άλλων. Αυτό το κενό αντικατοπτρίζεται από μοτίβα δραστηριότητας του mPFC.

Δύο Αμερικανοί ερευνητές,  Andrea L. Courtney και Meghan L. Meyer χρησιμοποίησαν λειτουργική απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού για να εξετάσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα 43 συμμετεχόντων, ενώ σκέφτονταν τον εαυτό τους, τους στενούς φίλους, τους γνωστούς και τις διασημότητες. Επιπλέον, ανέφεραν την υποκειμενική τους εγγύτητα σε κάθε στόχο και τη δική τους μοναξιά.

Η σκέψη, για κάποιον, για κάθε κατηγορία αντιστοιχούσε σε ένα διαφορετικό μοτίβο δραστηριότητας στο mPFC: ένα για τον εαυτό, ένα για το κοινωνικό δίκτυο (φίλοι και γνωστοί) και ένα για διασημότητες. Όσο πιο κοντά η σχέση, τόσο περισσότερο μοιάζει το μοτίβο που βλέπουμε όταν σκεφτόμαστε τον εαυτό μας.

Αυτά τα πρότυπα του εγκεφάλου διέφεραν στα μοναχικά άτομα. Η δραστηριότητα που σχετίζεται με τη σκέψη για τον εαυτό τους ήταν διαφορετική από τη δραστηριότητα που σχετίζεται με τη σκέψη για τους άλλους -ενώ η δραστηριότητα του να σκεφτόμαστε άλλους είναι πιο παρόμοια στα κοινωνικά άτομα.

Ο κοινωνικός εγκέφαλος προφανώς διατηρεί πληροφορίες για ευρείες κοινωνικές κατηγορίες καθώς και την εγγύτητα με τον εαυτό. Επιπλέον, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν την πιθανότητα ότι τα συναισθήματα της χρόνιας κοινωνικής αποσύνδεσης μπορούν να αντικατοπτρίζονται από μια «μοναχική» νευρική αυτοαναπαράσταση.

Πηγή: Andrea L. Courtney, Meghan L. Meyer. Self-other representation in the social brain reflects social connection. The Journal of Neuroscience, 2020; JN-RM-2826-19 DOI: 10.1523/JNEUROSCI.2826-19.2020

Δείτε επίσης