Διαβήτης: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D βελτιώνουν το μεταβολισμό της γλυκόζης

Τα συμπληρώματα της βιταμίνης D μπορεί να επιβραδύνει την πρόοδο του διαβήτη τύπου 2 σε νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς και σε αυτούς που έχουν προδιαβήτη. H μελέτη δημοσιεύτηκε στο European Journal of Endocrinology.

Τα ευρήματα  υποδεικνύουν ότι η συμπλήρωση με υψηλή δόση βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει το μεταβολισμό της γλυκόζης και να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης και της εξέλιξης του διαβήτη.

Ο διαβήτης τύπου 2 προκαλεί τεράστια επιβάρυνση στους ασθενείς και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως νευρική βλάβη, τύφλωση και νεφρική ανεπάρκεια.

Τα άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 (δηλαδή έχουν προδιαβήτη) μπορούν να εντοπιστούν από διάφορους παράγοντες κινδύνου, όπως η παχυσαρκία ή το οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Αν και τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν προηγουμένως συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, μερικές μελέτες δεν έχουν αναφέρει βελτίωση της μεταβολικής λειτουργίας. Ωστόσο, αυτές οι μελέτες συχνά είχαν χαμηλό αριθμό συμμετεχόντων ή συμπεριλάμβαναν άτομα με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D που ήταν μεταβολικά υγιή ή είχαν μακροχρόνιο διαβήτη τύπου 2.

Το εάν η χορήγηση βιταμίνης D έχει ευεργετική επίδραση σε ασθενείς με προδιαβήτη ή με νεοδιαγνωσμένο διαβήτη, ειδικά σε αυτούς που έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, παραμένει αβέβαιη.

Στην παρούσα μελέτη, η Claudia Gagnon και οι συνεργάτες της από το Université Laval στο Κεμπέκ εξέτασαν την επίδραση των συμπληρωμάτων βιταμίνης D στο μεταβολισμό της γλυκόζης σε ασθενείς που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 ή είχαν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης.

Οι δείκτες της λειτουργίας της ινσουλίνης και του μεταβολισμού της γλυκόζης μετρήθηκαν πριν και μετά από έξι μήνες υψηλής δοσολογία συμπληρώματος βιταμίνης D (περίπου 5-10 φορές τη συνιστώμενη δόση).

Παρόλο που μόνο το 46% των συμμετεχόντων καθορίστηκε ότι είχε χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στην αρχή της μελέτης, τα συμπληρώματα βιταμίνης D βελτίωσαν σημαντικά την δράση της ινσουλίνης στον μυϊκό ιστό των συμμετεχόντων μετά από έξι μήνες.

Ο Claudia Gagnon ανέφερε: “Ο λόγος για τον οποίο παρατηρήσαμε βελτιώσεις στο μεταβολισμό της γλυκόζης μετά τη συμπλήρωση της βιταμίνης D σε άτομα με υψηλό κίνδυνο διαβήτη ή με νεοδιαγνωσμένο διαβήτη, ενώ άλλες μελέτες απέτυχαν να δείξουν ότι έχει επίδραση σε άτομα με μακροχρόνιο διαβήτη τύπου 2, θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι βελτιώσεις στη μεταβολική λειτουργία είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε άτομα με μακροχρόνια ασθένεια ή ότι απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος θεραπείας για να δούμε τα οφέλη”.

Η Gagnon λέει ότι οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να αξιολογούν εάν υπάρχουν μεμονωμένοι κλινικοί ή γενετικοί παράγοντες που επηρεάζουν το πώς οι διαφορετικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στη συμπλήρωση της βιταμίνης D και εάν η θετική επίδραση στο μεταβολισμό διατηρείται μακροπρόθεσμα.

Η ειδικός πρόσθεσε ότι ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια αυξανόμενη ανησυχία για τη δημόσια υγεία και ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα συμπεράσματα αυτά.

Πηγή: Effects of 6-month vitamin D supplementation on insulin sensitivity and secretion: a randomized, placebo-controlled trial.

Δείτε επίσης