Ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη; Τα αντισώματα κάνουν τη διαφορά

Τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη έχουν προφίλ αντισωμάτων που διαφέρει από αυτό των ατόμων με κοιλιοκάκη. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να διαγνώσουν την ευαισθησία στη γλουτένη.

Μια νέα μελέτη των αντισωμάτων που παράγονται από άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μπορεί να οδηγήσει σε έναν καλύτερο τρόπο για την ανίχνευση της πάθησής τους και της θεραπείας της. H μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology.

Η κοιλιοκάκη είναι μια καλά τεκμηριωμένη αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από την κατανάλωση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι.

Μέχρι πρόσφατα, πολλοί γιατροί απέρριπταν τα παράπονα όσων έλεγαν ότι είναι ευαίσθητοι σε τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη χωρίς να έχουν κοιλιοκάκη, Αυτή η άποψη έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, εν μέρει, λόγω των μελετών του Armin Alaedini, επίκουρου καθηγητή Ιατρικής στο Columbia University Vagelos College of Physicians and Surgeons, ο οποίος έχει εξερευνήσει τη βιολογική βάση της ευαισθησίας στη γλουτένη χωρίς να υπάρχει κοιλιοκάκη. Ωστόσο, πολλές πτυχές της ευαισθησίας στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη -συμπεριλαμβανομένης της αιτίας και της διάγνωσής της- παραμένουν ελάχιστα κατανοητές.

Η νέα μελέτη του Alaedini δείχνει ότι τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη παράγουν -όπως συμβαίνει και στα άτομα με κοιλιοκάκη- υψηλό επίπεδο αντισωμάτων κατά της γλουτένης. Αλλά οι δύο παθήσεις διαφέρουν στους τύπους των αντισωμάτων και στις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα αντισώματα. Ο Alaedini και η ομάδα του ανέλυσαν δείγματα αίματος από 40 ασθενείς με κοιλιοκάκη, 80 ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη και 40 υγιή άτομα. Όλοι κατανάλωναν μια διατροφή χωρίς περιορισμό στη γλουτένη.

“Βρήκαμε ότι τα Β κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος των ασθενών με κοιλιοκάκη παρήγαγαν μια κατηγορία αντισωμάτων IgG με ισχυρό φλεγμονώδες δυναμικό που συνδέεται με αυτοάνοση δραστηριότητα και βλάβη των εντερικών κυττάρων”, είπε ο Alaedini. “Αντίθετα, οι ασθενείς με ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη παρήγαγαν IgG αντισώματα που σχετίζονται με μια πιο περιορισμένη φλεγμονώδη απόκριση”.

Το προφίλ των αντισωμάτων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν ευκολότερα τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς να έχουν κοιλιοκάκη, κάτι που είναι δύσκολο να διαγνωστεί επί του παρόντος.

Επίσης, το προφίλ των αντισωμάτων ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιθανές θεραπείες για την κοιλιοκάκη, η οποία αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή μόνο με δίαιτα.

Ο Alaedini ανέφερε: “Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι ασθενείς με κοιλιοκάκη δημιουργούν μια ισχυρή φλεγμονώδη απόκριση των Β κυττάρων κάθε φορά που καταναλώνουν γλουτένη, ενώ το ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη μαθαίνει από τις προηγούμενες “συναντήσεις” του με γλουτένη να δημιουργεί λιγότερο φλεγμονώδεις αποκρίσεις. Εάν μπορούμε να οδηγήσουμε συγκεκριμένα ανοσοκύτταρα ασθενών με κοιλιοκάκη προς τις λιγότερο φλεγμονώδεις καταστάσεις, ενδέχεται να είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε ή να μειώσουμε τη σοβαρότητα της ανοσολογικής αντίδρασης στη γλουτένη”.

Πηγή:  Subclass Profile of IgG Antibody Response to Gluten Differentiates Non-Celiac Gluten Sensitivity from Celiac Disease. Gastroenterology, 2020; DOI: 10.1053/j.gastro.2020.07.032

Δείτε επίσης