Το δηλητήριο της μέλισσας σκοτώνει καρκινικά κύτταρα του μαστού

Σε μία σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν Αυστραλοί επιστήμονες οι οποίοι διαπίστωσαν πώς το δηλητήριο των μελισσών μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση ορισμένων επιθετικών κυττάρων του καρκίνου του μαστού.

Το δηλητήριο της μέλισσας έχει αποδειχθεί προηγουμένως ότι συνέβαλε σημαντικά στην καταπολέμηση του μελανώματος.

Tο δηλητήριο των μελισσών αλλά και η μελιτίνη, ένα από τα στοιχεία που βρίσκονται σε αυτό χρησιμοποιήθηκαν σε θεραπείες για την καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού. Ενώ υπάρχουν χιλιάδες χημικές ενώσεις που μπορούν να καταπολεμήσουν τα καρκινικά κύτταρα σε εργαστηριακό περιβάλλον, οι επιστήμονες λένε ότι λίγες από αυτές μπορούν να αποτελέσουν θεραπεία για τον άνθρωπο.

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν δοκιμές με δηλητήριο που προήλθε από μέλισσες και βομβίνους. Τα παράγωγα των μελισσών βρέθηκαν σε εξαιρετικό βαθμό ισχυρά όπως τόνισαν οι μελετητές αφού διαπιστώθηκε ότι το δηλητήριο μπορούσε να σκοτώσει να καρκινικά κύτταρα σε λιγότερο από μία ώρα προκαλώντας ελάχιστη βλάβη στα υπόλοιπα.

Η μελιτίνη, μάλιστα, συνέβαλε στη διακοπή ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων. Ο τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού, ένας από τους πλέον επιθετικούς τύπους, αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση, ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία. Αντιπροσωπεύει το 10-15% των καρκίνων του μαστού.

Οι επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη την χαρακτήρισαν «εξαιρετικά συναρπαστική» τονίζοντας πως θα πρέπει να ακολουθήσει σειρά δοκιμών.

«Είναι πολύ πρώιμο ακόμα», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Alex Swarbrick, από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας του Garvan στο Σίδνεϊ και πρόσθεσε:  «Πολλές ενώσεις μπορούν να σκοτώσουν ένα καρκίνο του μαστού σε ένα ποντίκι. Αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος έως ότου οι ανακαλύψεις αυτές γίνουν κάτι που μπορεί να αλλάξει την κλινική πρακτική».

Δείτε επίσης