H μετφορμίνη μειώνει τον κίνδυνο άνοιας

Ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο και φτηνό αντιδιαβητικό φάρμακο, η μετφορμίνη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως μέσο πρόληψης της άνοιας.

Μια νέα μελέτη παρέχει ενθαρρυντικές αρχικές ενδείξεις ότι η μετφορμίνη μπορεί να προστατεύει και έναντι της γνωστικής εξασθένησης και μάλιστα όχι μόνο στους διαβητικούς.

Η μελέτη, με επικεφαλής μια ελληνικής καταγωγής ενδοκρινολόγο στην Αυστραλία, τη Δρ. Κατερίνα Σαμαρά, δείχνει πως οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που παίρνουν μετφορμίνη εμφανίζουν βραδύτερη εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών τους και μικρότερη πιθανότητα άνοιας αργότερα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care.

Η μετφορμίνη είναι φάρμακο πρώτης γραμμής για τις περισσότερες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και ένα από τα συχνότερα συνταγογραφούμενα φάρμακα στον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι διεθνώς το παίρνουν για να βελτιώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.

Η νέα μελέτη παρατήρησης από επιστήμονες του Ινστιτούτου Ιατρικής Έρευνας Garvan και του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία αφορούσε 1.037 άτομα ηλικίας 70 έως 90 ετών στο Σίδνεϊ  δίνει νέες ελπίδες για μείωση του κινδύνου άνοιας όχι μόνο στους διαβητικούς αλλά και στους ανθρώπους χωρίς διαβήτη.

«Αποκαλύψαμε τις πολλά υποσχόμενες δυνατότητες ενός ασφαλούς και ευρέως χρησιμοποιούμενου φαρμάκου, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή των ασθενών που κινδυνεύουν από άνοια, καθώς και των οικογενειών τους. Για εκείνους με διαβήτη τύπου 2, η μετφορμίνη μπορεί να προσθέσει κάτι έξτρα στη συνήθη μείωση της γλυκόζης τους:  όφελος για τη νοητική υγεία τους» δήλωσε η Δρ. Σαμαρά.

Ο διαβήτης τύπου 2 συμβαίνει όταν η ορμόνη ινσουλίνη δεν είναι σε θέση να βάζει αποτελεσματικά τη γλυκόζη στα μυικά και άλλά κύτταρα, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να παραμένει σε υψηλά επίπεδα στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μακροχρόνιες επιπλοκές, μεταξύ των οποίων η εξασθένηση των γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου.

Καθώς γερνάνε, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 αντιμετωπίζουν ένα εντυπωσιακά αυξημένο, κατά 60%, κίνδυνο εμφάνισης άνοιας. Αλλά όπως έδειξε η νέα έρευνα, η λήψη μετφορμίνης επιβραδύνει σημαντικά τη γνωστική εξασθένηση και μειώνει τον κίνδυνο. Μετά από έξι χρόνια θεραπείας με μετφορμίνη, οι διαβητικοί δεν έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας από ό,τι οι άνθρωποι χωρίς διαβήτη.

Η μετφορμίνη χρησιμοποιείται κατά του διαβήτη για περισσότερα από 60 χρόνια, καθώς μπορεί να μειώσει την ποσότητα της γλυκόζης που απελευθερώνεται από το ήπαρ στο αίμα. Επίσης επιτρέπει στα κύτταρα του σώματος να ανταποκριθούν καλύτερα στα επίπεδα της γλυκόζης (αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη). Μελέτες την τελευταία δεκαετία έχουν δείξει οφέλη της μετφορμίνης και για άλλες παθήσεις, όπως στον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες, το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, την παχυσαρκία κ.ά. -αν και σε ορισμένους ασθενείς υπάρχουν κάποιες γαστρεντερικές παρενέργειες που τους αναγκάζουν να εγκαταλείψουν το φάρμακο.

Δείτε επίσης