Η δύναμη της λαβής των χεριών δείχνει την υγεία σας

Μια δυνατή χειραψία μπορεί να προσφέρει πληροφορίες για την υγεία μας αν και αυτό δεν το συνειδητοποιούμε. Χρησιμοποιώντας ένα δυναμόμετρο μπορούμε να μάθουμε τη δύναμη της λαβής μας. Αλλά οι επιστήμονες μπορούν επίσης να μάθουν την γενική κατάσταση της υγείας μας.

Η δύναμη της λαβής τεστάρεται συνήθως με ένα δυναμόμετρο, το οποίο ένα άτομο πιάνει με τον ίδιο τρόπο που κρατάει ένα ποτήρι. Στη συνέχεια, το όργανο συμπιέζεται για περίπου πέντε δευτερόλεπτα. Το τεστ πραγματοποιείται και στα δύο χέρια, συνήθως τρεις πιέσεις σε κάθε χέρι και στη συνέχεια λαμβάνεται ο μέσος όρος.

Οι άντρες ηλικίας 20-30 έχουν συνήθως τη μεγαλύτερη δύναμη, ενώ οι γυναίκες άνω των 75 έχουν τη χαμηλότερη. Σε άτομα ηλικίας 20-29 ετών, η μέση ένδειξη της δύναμης της λαβής είναι 46 κιλά για τους άνδρες και 29 κιλά για τις γυναίκες. Μειώνεται στα 39 και 23,5 κιλά, αντίστοιχα όταν ένα άτομο φτάσει στις ηλικίες 60-69 ετών.

Η έρευνα δείχνει ότι μια δύναμη λαβής που είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο σε σύγκριση με άτομα του ίδιου φύλου και ηλικιακού εύρους σχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Ομοίως, η έρευνα δείχνει ότι η ασθενέστερη δύναμη είναι ένας ισχυρός προγνωστικός παράγοντας για καρδιακό θάνατο, θάνατο από οποιαδήποτε αιτία και εισαγωγή στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

Η δύναμη της λαβής μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την πρόβλεψη της επιβίωσης λόγω καρκίνου. Αν και η επιβίωση βασίζεται σε άλλους παράγοντες, όπως ο τύπος του καρκίνου και ο χρόνος διάγνωσης, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από καρκίνο του πνεύμονα ανάλογα με το πόσο μεγαλύτερη ήταν η δύναμη της λαβής τους.

Η διάγνωση του καρκίνου του παχέος εντέρου, του προστάτη ή του πνεύμονα στους άνδρες, καθώς και ο καρκίνος του μαστού και του πνεύμονα στις γυναίκες συνδέονται επίσης με τη μείωση της δύναμης των χεριών σε άτομα ηλικίας 60-69 ετών. Η μείωση της δύναμης συσχετίστηκε με υψηλότερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του παχέος εντέρου στους άνδρες και καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Η παχυσαρκία σχετίζεται επίσης με μια ασθενέστερη δύναμη λαβής. Η παρουσία λίπους μέσα και γύρω από τους μυς μειώνει την αποτελεσματικότητα των μυών. Πρόσφατη έρευνα εξέτασε το διαβήτη και τη δύναμη της λαβής δείχνοντας ότι τα άτομα που αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 έχουν ασθενέστερη δύναμη. Αυτό πιθανότατα προκαλείται από την παρουσία λίπους στους μύες που τους καθιστούν λιγότερο αποτελεσματικούς στη δουλειά τους.

Η δύναμη της λαβής μειώνεται με την ηλικία λόγω απώλειας μυικής μάζας. Η έρευνα δείχνει ότι καθώς το σώμα χάνει μυϊκή μάζα όταν γερνάμε, η δύναμη της λαβής επίσης μειώνεται. Η γήρανση προκαλεί μείωση της μυϊκής μάζας με ρυθμό 1% ετησίως μετά τη μέση ηλικία. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια έως και 50% της μυϊκής μάζας στις ηλικίες 80-90 ετών.

Όμως η γήρανση εξελίσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς σε διαφορετικούς ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη της λαβής θα μπορούσε να μειωθεί από αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία στο νευρικό σύστημα, όπου τα σήματα δεν ταξιδεύουν τόσο γρήγορα, είτε από απώλεια μυών στα χέρια. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η μειωμένη δύναμη της λαβής σε ηλικιωμένους σχετίζεται με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία.

Απώλεια μυών

Η απώλεια μυϊκού ιστού συμβαίνει σε όλο το σώμα όταν υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις υγείας και όταν γερνάμε. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να μετρηθεί η δύναμη σε πολλά μέρη του σώματος, γι’ αυτό τα χέρια είναι τόσο χρήσιμα. Η ικανότητά τους να παράγουν λεπτές κινήσεις αλλά και κινήσεις δύναμης τα καθιστά έναν καλό δείκτη της συνολικής υγείας.

Όταν υπάρχουν ασθένειες (συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και του καρκίνου), μειώνεται η ικανότητα των μυών να συστέλλονται για να παράγουν δύναμη ή να κινούνται γρήγορα. Αυτό προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η μειωμένη λειτουργία της καρδιάς που επιτρέπει την κίνηση και την απώλεια μυών. Η χαμηλότερη μυϊκή λειτουργία οδηγεί με τη σειρά της επίσης σε απώλεια μυϊκού ιστού.

Ο καρκίνος, ειδικότερα, μπορεί να περιορίσει το πόσο καλά λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα, καθιστώντας δύσκολη την κατανάλωση τροφής. Η διατροφή -ιδιαίτερα οι πρωτεΐνες- είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της δύναμης. Χωρίς την κατάλληλη τροφή για να μας δώσει ενέργεια, το σώμα πρέπει να αντλήσει από τα εσωτερικά του αποθέματα για να παράγει ενέργεια. Ένας από τους τρόπους που το κάνει αυτό όταν λείπουν οι πρωτεΐνες από τη διατροφή είναι να κάψει τους ιστούς που δεν χρησιμοποιούνται -οι μυς είναι η αγαπημένη του “καύση”. Τελικά, η απώλεια μυικής μάζας μειώνει τις φυσικές δυνάμεις του σώματος.

Ένα από τα βασικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης είναι η άσκηση. Αν δεν χρησιμοποιείτε τους μυς σας τους χάνεται. Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι οι ασθενείς που περπατούν μετά από μια χειρουργική επέμβαση αποτρέπουν την απώλεια μυών και οστών και μειώνουν τη διάρκεια παραμονής τους στο νοσοκομείο.

Δείτε επίσης