Μπορεί το μάνγκο να μειώσει τις ρυτίδες;

Μια ποικιλία μάνγκο που ονομάζεται Ataulfo μπορεί να μειώνει το σχηματισμό ρυτίδων σε ανθρώπους με ανοιχτόχρωμο δέρμα, βρήκε μια πιλοτική μελέτη αλλά τo ευεργετικό αποτέλεσμα δεν υπάρχει εάν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Τα μάνγκο μπορεί να είναι αντιγηραντικά για το δέρμα σε μικρές ποσότητες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients. Τα θρεπτικά συστατικά του μάνγκο θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλλουν στη δημιουργία του κολλαγόνου. Σε μεγάλη ποσότητα όμως δεν υπήρξε αυτό το αντιγηραντικό αποτέλεσμα.

Τα Ataulfo είναι μικρού μεγέθους και έχουν χρυσαφί χρώμα. Περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων β-καροτένιο και άλλα καροτενοειδή, Επίσης,  περιέχουν ασκορβικά και φαινολικά οξέα, κυρίως χλωρογενικό οξύ(ένα συστατικό του καφέ), πρωτοκουτικό και βανιλικό οξύ.

Μια προηγούμενη μελέτη είχε βρει ότι το εκχύλισμα μάνγκο απέτρεψε το σχηματισμό ρυτίδων σε ποντίκια μέσω της αύξησης των στρωμάτων κολλαγόνου. Ωστόσο, η νέα έρευνα δείχνει επιπτώσεις από την κατανάλωση μάνγκο και στο ανθρώπινο δέρμα.

«Υπολογίσαμε τις επιπτώσεις από την κατανάλωση 85 και 250 γραμμαρίων μάνγκο τέσσερις φορές την εβδομάδα επί 16 εβδομάδες στον σχηματισμό ρυτίδων, την εκδήλωση ερυθρότητας του δέρματος και στις μεταβολές των καροτενοειδών του δέρματος, σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Robert Hackman, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Davis.

Συμμετείχαν 28 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες για τις διαφορετικές ποσότητες κατανάλωσης μάνγκο, με τύπο επιδερμίδας ΙΙ (ανοιχτόχρωμη) ή ΙΙΙ (προς σκούρα) κατά την κλίμακα Fitzpatrick. Τις εβδομάδες 0, 8 και 16, ελήφθησαν φωτογραφίες με τις οποίες ποσοτικοποιήθηκαν οι ρυτίδες στις εξωτερικές γωνίες των ματιών και το ερύθημα στα μάγουλα. Υπολογίστηκαν επίσης τα καροτενοειδή της επιδερμίδας με τεχνικές μεθόδους.

Έπειτα από 8 και 16 εβδομάδες κατανάλωσης μάνγκο, η ομάδα των 85 γρ. είχε μείωση στις βαθιές ρυτίδες και το ερύθημα. Αντιθέτως, η ομάδα των 250 γρ. μετά τη 16η εβδομάδα είχε αύξηση στην εμφάνιση ήπιων και μετρίου μήκους ρυτίδων καθώς και σοβαρών.

«Πιθανώς η μεγάλη ποσότητα σακχάρων από τα πολλά μάνγκο να ευθύνεται για την αύξηση των ρυτίδων, αν και μια ακριβής εξήγηση πίσω από την αρνητική σχέση δεν είναι διαθέσιμη. Επομένως περαιτέρω έρευνα κρίνεται απαραίτητη», σχολίασε η υποψήφια διδάκτωρ Vivien Fam από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Δείτε επίσης