Αυξημένος κίνδυνος άνοιας για όσους έχουν πάνω από 80 παλμούς το λεπτό σε ηρεμία

Μία σουηδική έρευνα από επιστήμονες του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και Άνοιας «Alzheimer & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association», βρήκε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι με αυξημένους παλμούς της καρδιάς σε φάση ηρεμίας έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια.

Η μελέτη σε 2.147 άτομα άνω των 60 ετών, που παρακολουθήθηκαν σε βάθος 12ετίας, έδειξε ότι όσοι είχαν πάνω από 80 παλμούς το λεπτό κατά μέσο όρο σε φάση ηρεμίας, είχαν 55% μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, σε σχέση με εκείνους που είχαν 60 έως 69 παλμούς το λεπτό. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι επειδή η μέτρηση των παλμών είναι εύκολη, με αυτόν τον τρόπο θα είναι δυνατό να εντοπίζονται άνθρωποι με μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, έτσι ώστε να αρχίζουν έγκαιρα κάποια θεραπεία.

Οι άνθρωποι με άνοια, παγκοσμίως, αναμένεται να αυξηθούν, από 55 εκατομμύρια το 2020 σε περίπου 139 εκατομμύρια το 2050. Αν και προς το παρόν η νευροεκφυλιστική πάθηση είναι ανίατη, υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η καρδιαγγειακή υγεία βοηθούν στην καθυστέρηση εκδήλωσης των συμπτωμάτων και στον μετριασμό τους.

Η μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει μια αιτιολογική σχέση, αλλά οι ερευνητές προσφέρουν αρκετές εύλογες εξηγήσεις για τη συσχέτιση, συμπεριλαμβανομένης της επίδρασης των υποκείμενων καρδιαγγειακών παθήσεων και των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, των σκληρυμένων αρτηριών και της ανισορροπίας μεταξύ συμπαθητικών και παρασυμπαθητικών νευρικών δραστηριοτήτων.

Δείτε επίσης