Το ρύζι αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη στους ασιατικούς πληθυσμούς

Η κατανάλωση λευκού ρυζιού σε τακτική βάση θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μια αξιολόγηση ασιατικών μελετών. Οι ερευνητές που ανέλυσαν τα αποτελέσματα τεσσάρων μελετών στις οποίες συμμετείχαν 352.384 άτομα από την Κίνα, την Ιαπωνία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία διαπίστωσαν ότι κάθε μερίδα λευκού ρυζιού την ημέρα, ή 158 γραμμάρια, αύξανε τον κίνδυνο διαβήτη κατά 11%.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν ελεύθεροι από διαβήτη κατά την έναρξη των μελετών. Περισσότεροι από 13.000 εμφάνισαν την πάθηση. Στις μελέτες που διεξήχθησαν στην Κίνα και την Ιαπωνία, οι άνθρωποι που έτρωγαν το περισσότερο λευκό ρύζι είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο από εκείνους που κατανάλωναν το λιγότερο. Στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι πιο αδηφάγοι καταναλωτές λευκού ρυζιού είχαν 12% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν διαβήτη από τους ανθρώπους που έτρωγαν λιγότερο.

Σε αντίθεση με το λευκό ρύζι, το οποίο είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο, το καστανό ρύζι έχει περισσότερες φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.

Οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ ανέφεραν ότι οι Ασιάτες τείνουν να έχουν πολύ μεγαλύτερη πρόσληψη λευκού ρυζιού από τους δυτικούς ανθρώπους, κατά μέσο όρο, τρεις έως τέσσερις μερίδες την ημέρα σε σύγκριση με μία ή δύο μερίδες την εβδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι οι Ασιάτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, όχι μόνο επειδή καταναλώνουν περισσότερο λευκό ρύζι, αλλά επειδή έχουν βιώσει μια ξαφνική αλλαγή στη διατροφή τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Η μετάβαση στη δυτική διατροφή και τα δραματικά μειωμένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχουν οδηγήσει σε αυξημένο επιπολασμό της παχυσαρκίας και της αντίστασης στην ινσουλίνη στις ασιατικές χώρες, έγραψαν οι συγγραφείς. «Αν και το ρύζι είναι βασική τροφή στους ασιατικούς πληθυσμούς για χιλιάδες χρόνια, αυτή η μετάβαση μπορεί να καταστήσει τους ασιατικούς πληθυσμούς πιο ευαίσθητους στις δυσμενείς επιπτώσεις της υψηλής πρόσληψης λευκού ρυζιού».

Ο Qi Sun, ερευνητικός Συνεργάτης στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, δήλωσε: «Αυτό που βρήκαμε είναι ότι το λευκό ρύζι είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, ειδικά σε υψηλά επίπεδα κατανάλωσης. Αλλά ταυτόχρονα οι άνθρωποι θα πρέπει να δίνουν μεγάλη προσοχή στα άλλα πράγματα που τρώνε. Είναι πολύ σημαντικό να ασχολείται κανείς όχι μόνο με ένα μόνο τρόφιμο, αλλά με ολόκληρο το πρότυπο κατανάλωσης».

Η μελέτη είχε περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι ερευνητές δεν είχαν πρόσβαση σε λεπτομέρειες σχετικά με το τι έτρωγαν οι εθελοντές εκτός από το ρύζι. Οι ερευνητές είπαν ότι πρόκειται για μια μετα-ανάλυση τεσσάρων αρχικών μελετών. Αλλά υπάρχει μια συνέπεια σε αυτές τις μελέτες και υπάρχει βιολογική αληθοφάνεια που υποστηρίζει τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης λευκού ρυζιού και του διαβήτη.

Να σημειωθεί ότι το ρύζι είναι κύρια πηγή ανόργανου αρσενικού από τη διατροφή μας και ενδεχομένως αυτό να σχετίζεται με τον διαβήτη και άλλες ασθένειες. Το αρσενικό υπάρχει και στο εμφιαλωμένο νερό -πέντε λίτρα νερού εμφιαλωμένου νερού έχουν όσο αρσενικό έχει ένα πακέτο ρυζιού 100 γραμμαρίων.

Δείτε επίσης