Έχουν σημασία οι δίαιτες του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη;

Οι βασικοί άξονες των περισσότερων διατροφικών σχημάτων των τελευταίων 30 ετών ήταν η αξιολόγησης του γλυκαιμικού δείκτη και του γλυκαιμικού φορτίου. Ο γλυκαιμικός δείκτης άλλαξε τον τρόπο που σκέφτονταν οι διατροφολόγοι για τους υδατάνθρακες. Μια λεπτομερής μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό στο Cell προσφέρει νέα στοιχεία.

Η θεωρία του γλυκαιμικού δείκτη λέει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υδατανθράκων και μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με το πόσο γρήγορα το σώμα τους μετατρέπει σε γλυκόζη. Η αύξηση του σακχάρου στο αίμα πυροδοτεί επίσης αύξηση της ινσουλίνης και ο συνδυασμός αυτών των συμβάντων, εάν διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου, πιστεύεται ότι οδηγεί σε ανθυγιεινές μεταβολικές αλλαγές και τελικά σε παχυσαρκία και διαβήτη τύπου 2.

Αυτό το διατροφικό δόγμα ήταν η ραχοκοκαλιά των συμβουλών για την αποφυγή κατανάλωσης τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα ζυμαρικά, το ρύζι και οι πατάτες και η αντικατάστασή τους με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα φασόλια ή οι φακές. Σε πολλές περιπτώσεις, οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τελείως τους υδατάνθρακες ή αποφεύγουν τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και αντ’ αυτού πηγαίνουν σε προσεγγίσεις όπως η δίαιτα Άτκινς.

Η μείωση των «κακών» υδατανθράκων ακούγεται ως κοινή λογική και οι περισσότεροι γιατροί και επαγγελματίες υγείας υποθέτουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι κατάλληλες επιστημονικές και κλινικές δοκιμές. Είναι αυτά απολύτως αληθή;

Υπάρχουν πράγματι πολλές μελέτες σε ζώα που έδειξαν τα οφέλη μιας δίαιτας χαμηλού χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Όμως, ενώ οι μελέτες σε διαβητικά άτομα επιβεβαίωσαν κάποιο πλεονέκτημα μιας δίαιτας χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, στα υγιή άτομα ήταν μια διαφορετική ιστορία. Υπάρχει σαφής έλλειψη μελετών που να δείχνουν ότι μια δίαιτα βασισμένη σε χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη ήταν καλύτερη από τις ισοδύναμες δίαιτες που βασίζονταν στη μείωση των θερμίδων.

Ενώ οι μελέτες έδειξαν ότι οι τροφές και οι δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη θα μπορούσαν να αλλάξουν τα προφίλ σακχάρου στο αίμα, καμία μελέτη δεν έδειξε πως όταν η ποσότητα των υδατανθράκων και των θερμίδων διατηρούνται σταθερά, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης μείωνε το σωματικό βάρος. Οι άνθρωποι φαίνεται να ανταποκρίνονται διαφορετικά από τα εργαστηριακά ποντίκια, και παρόλο που πολλοί χάνουν βάρος βραχυπρόθεσμα με αυτές τις δίαιτες, αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο τι τρώνε παρά στην εγκυρότητα της διαδικασίας βαθμολόγησης των τροφίμων.

Αυτό που βρήκε μια μελέτη που έγινε από μια ισραηλινή ομάδα με επικεφαλής τον Eran Segal, ήταν ότι μελετώντας προσεκτικά 800 εθελοντές που κρατούσαν προσεκτικά ημερολόγια τροφίμων και είχαν φορητές συσκευές που παρακολουθούσαν συνεχώς τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προέκυψε ένα εκπληκτικό μοτίβο ποικιλομορφίας. Τα άτομα που έτρωγαν τα ίδια τρόφιμα είχαν πολύ διαφορετικές αποκρίσεις γλυκόζης. Κάποια από αυτά οφείλονταν στις υπάρχουσες διαφορές βάρους και ηλικίας στα άτομα της μελέτης αλλά οι διαφορές παρέμειναν, κάτι που δεν μπορούσε να εξηγηθεί. Τότε οι ερευνητές εξέτασαν τα χιλιάδες είδη μικροβίων που έχουμε μέσα μας και φτάνουν σε συνολικό αριθμό τα 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια -ζουν κυρίως στο παχύ έντερο και υπερτερούν των κυττάρων μας κατά δέκα φορές.

Τα μικρόβια του εντέρου μας ζουν από τις φυτικές ίνες των τροφών. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το εξαιρετικά μεταβλητό μικροβιακό προφίλ στα έντερα των εθελοντών καθόριζε το πόσο γρήγορα διασπάστηκε το φαγητό και τον ρυθμό με τον οποίο εμφανιζόταν η γλυκόζη στο αίμα. Αυτό ήταν πολύ ισχυρότερο αποτέλεσμα από τον τύπο των υδατανθράκων που καταναλώνονταν. Μερικοί άνθρωποι μπορούσαν να φάνε πατάτες χωρίς αύξηση του σακχάρου στο αίμα και άλλοι, με διαφορετικό σύνολο μικροβίων, είχαν μια εκτόξευση του σακχάρου.

Αυτά τα αποτελέσματα αλλάζουν πολλά για το τι πιστεύουμε για τη διατροφή. Μπορούμε τώρα να περάσουμε από την ξεπερασμένη εμμονή μας με την ανακριβή μέτρηση θερμίδων και τις βαθμολογίες του γλυκαιμικού δείκτη των τροφών για να εξετάσουμε πώς αλληλεπιδρούν οι τροφές με τα μικρόβια μας. Θα πρέπει να επικεντρωθούμε στον τύπο και την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και να αξιολογήσουμε την ικανότητά τους να δρουν ως “λίπασμα” για τα ευεργετικά μικρόβιά μας μέσω χημικών ουσιών που ονομάζονται πολυφαινόλες -για παράδειγμα, οι πατάτες με μοβ χρώμα έχουν τρεις φορές περισσότερες πολυφαινόλες.

Το λευκό ρύζι δεν έχει πολυφαινόλες ενώ η μαύρη σοκολάτα έχει άφθονη ποσότητα και δεν προκαλεί αύξηση της γλυκόζης. Αυτό αλλάζει τα πράγματα για εκατομμύρια άτομα που έχουν διαβήτη ή προδιαβήτη.

Το προφίλ των μικροβίων του εντέρου θα μπορούσε να σας πει λοιπόν αν πρέπει να τρώτε πατάτες ή όχι. Χρησιμοποιώντας τις καινοτόμες τεχνικές προσδιορισμού αλληλουχίας γονιδίων μπορούμε τώρα να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια και φθηνά τα διαφορετικά πρότυπα μικροβίων.

Ενώ η ισραηλινή ομάδα εργάζεται για να κατασκευάσει ένα εμπορικό κιτ δοκιμών, άλλες ομάδες μπορούν να συμμετάσχουν σε ερευνητικά έργα με χρηματοδότηση στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο για να εξερευνήσουν την εκπληκτική ποικιλομορφία των μικροβίων του εντέρου μας. Αυτή είναι η συναρπαστική νέα εποχή της εξατομικευμένης διατροφής.

Δείτε επίσης