Χρονοδιατροφή: H ώρα του μεγαλύτερου γεύματος έχει μικρό αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους

Tων Jonathan Johnston, Alex Johnstone και Peter Morgan, The Conversation.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς συμβουλές διατροφής τα τελευταία χρόνια επικεντρώνονται στην ιδέα ότι η σωστή ώρα για τα γεύματά σας μπορεί να κάνει τη διαφορά στο βάρους που χάνετε. Λέγεται εδώ και καιρό ότι εάν θέλετε να αδυνατίσετε, είναι καλύτερα να τρώτε ένα μεγάλο γεύμα στην αρχή της ημέρας και να κρατάτε τα γεύματα αργότερα μικρότερα.

Η λογική πίσω από αυτή τη θεωρία είναι κατανοητή, δεδομένου ότι σχεδόν κάθε κύτταρο του σώματος ακολουθεί τον ίδιο 24ωρο κύκλο που κάνουμε εμείς. Τα κιρκάδια ρολόγια βρίσκονται σε όλο το σώμα και ρυθμίζουν τους καθημερινούς ρυθμούς των περισσότερων βιολογικών μας λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού. Λόγω αυτών των μεταβολικών ρυθμών, οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι ο τρόπος με τον οποίο επεξεργαζόμαστε τα γεύματα ποικίλλει σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Αυτό το πεδίο έρευνας ονομάζεται χρονοδιατροφή και έχει μεγάλες δυνατότητες να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.

Δύο μελέτες από το 2013 πρότειναν ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων νωρίς την ημέρα και λιγότερων θερμίδων το βράδυ βοηθά στο αδυνάτισμα. Ωστόσο, μια σημαντική νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ενώ το σχετικό μέγεθος του πρωινού και του δείπνου επηρεάζει την αυτοαναφερόμενη όρεξη, δεν έχει καμία επίδραση στον μεταβολισμό και την απώλεια βάρους.

Για να διερευνήσουμε τη σχέση μεταξύ του μεγέθους του πρωινού και του δείπνου και την επίδρασή τους στην πείνα, μια ομάδα ερευνητών στα τα πανεπιστήμια του Aberdeen και του Surrey κάναμε μια ελεγχόμενη μελέτη σε υγιείς, υπέρβαρους ανθρώπους. Οι συμμετέχοντες έλαβαν δύο δίαιτες, η καθεμία για τέσσερις εβδομάδες: ένα μεγάλο πρωινό και ένα μικρό δείπνο και ένα μικρό πρωινό με ένα μεγάλο δείπνο. Tα μεσημεριανά ήταν ίδια. Παρέχονταν όλα τα γεύματα, ώστε να γνωρίζουμε ακριβώς πόσες θερμίδες κατανάλωναν οι συμμετέχοντες στη μελέτη. Μετρήσαμε τον μεταβολισμό των συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης των πόσων θερμίδων έκαψαν. Όλοι ακολούθησαν και τα δύο είδη διατροφής, έτσι ώστε η επίδραση των μοτίβων των γευμάτων να μπορεί να συγκριθεί στα ίδια άτομα.

Αναμέναμε ότι ένα μεγάλο πρωινό και ένα μικρό δείπνο θα αύξανε τις θερμίδες που καίγονται και την απώλεια βάρους. Αντίθετα, τα αποτελέσματα του πειράματος δεν βρήκαν διαφορές στο σωματικό βάρος ή σε βιολογικά μέτρα χρήσης ενέργειας μεταξύ των δύο μοτίβων γευμάτων. Τα μέτρα χρήσης ενέργειας περιλάμβαναν το βασικό μεταβολικό ρυθμό (πόσες θερμίδες χρησιμοποιεί το σώμα σε ηρεμία), τη σωματική δραστηριότητα και χρήση μιας χημικής μορφής νερού που επιτρέπει την αξιολόγηση της συνολικής καθημερινής χρήσης ενέργειας.

Δεν υπήρχαν επίσης διαφορές στα ημερήσια επίπεδα γλυκόζης, ινσουλίνης ή λιπιδίων στο αίμα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι αλλαγές αυτών των παραγόντων στο αίμα σχετίζονται με τη μεταβολική υγεία.

Τα ευρήματά μας συνάδουν με αυτά των βραχυπρόθεσμων πειραμάτων (μία έως έξι ημέρες) μελετών χρόνου γευμάτων, όπου οι συμμετέχοντες ζουν σε ένα εργαστηριακό αναπνευστικό θάλαμο (ένα μικρό, αεροστεγές δωμάτιο εξοπλισμένο με βασικές ανέσεις). Μαζί, η έρευνα δείχνει ότι ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας επεξεργάζεται τις θερμίδες το πρωί σε σχέση με το βράδυ δεν επηρεάζει το αδυνάτισμα με τον τρόπο που έχει αναφερθεί σε άλλες μελέτες.

Στη μελέτη μας, η μόνη διαφορά ήταν μια αλλαγή στο αυτοαναφερόμενο αίσθημα πείνας και σε συναφείς παράγοντες, όπως η ποσότητα του φαγητού που ήθελαν να φάνε οι συμμετέχοντες. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το μοτίβο των γευμάτων με μεγάλο πρωινό και μικρό δείπνο έκανε τους συμμετέχοντες να αναφέρουν λιγότερη πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι χρήσιμο για άτομα που θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει να ελέγξουν καλύτερα την πείνα τους και να τρώνε λιγότερο.

Όπως με όλες τις έρευνες, υπήρχαν ορισμένοι περιορισμοί στη μελέτη μας. Μελετήσαμε τους συμμετέχοντες μόνο για τέσσερις εβδομάδες για κάθε πλάνο γευμάτων. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει μεγαλύτερες διαφορές στα αποτελέσματα της πρώιμης έναντι της καθυστερημένης πρόσληψης ενέργειας μετά από τέσσερις εβδομάδες. Ωστόσο, το γεγονός ότι ούτε οι θερμίδες που καταναλώθηκαν ούτε οι θερμίδες που καίγονται άλλαξαν σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων δείχνει ότι το σωματικό βάρος είναι απίθανο να άλλαζε εάν η μελέτη ήταν μεγαλύτερης διάρκειας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν επίσης τη δυνατότητα να επιλέξουν την ακριβή ώρα κάθε γεύματος. Παρόλα αυτά, υπήρχε αμελητέα διαφορά στο χρονοδιάγραμμα.

Η χρονοδιατροφή παραμένει ένας συναρπαστικός ερευνητικός τομέας και υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η ώρα των γευμάτων μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη βελτίωση της υγείας πολλών ανθρώπων. Ωστόσο, η πρόσφατη μελέτη μας δείχνει ότι η ώρα της ημέρας που τρώτε το μεγαλύτερο γεύμα σας δεν είναι τόσο σημαντική για την απώλεια βάρους όσο πιστευόταν προηγουμένως.

Δείτε επίσης