Ερωτήσεις και απαντήσεις για το φετινό εμβόλιο της γρίπης

Ενώ η κοινωνική απόσταση και η χρήση μάσκας διατήρησαν την περίοδο γρίπης 2021-2022 ήπια, οι ειδικοί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων γρίπης φέτος καθώς έχουν αρθεί οι περιορισμοί για την COVID-19 και συστήνουν το εμβόλιο της γρίπης. Ο David Cennimo, ειδικός σε μολυσματικές ασθένειες στην Ιατρική Σχολή Rutgers New Jersey, απαντά σε μια σειρά ερωτήσεων για το τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε κατά την επερχόμενη περίοδο γρίπης.

Τι περιμένουμε φέτος για τη γρίπη;

Η περίοδος γρίπης 2021–2022 ήταν ήπια και οφείλεται στο A(H3N2), ένα στέλεχος που καλύφθηκε στον περσινό εμβολιασμό και περιλαμβάνεται στα εμβόλια 2022-2023. Ωστόσο, καθώς χαλαρώνουν τα μέτρα προφύλαξης, βλέπουμε τα ποσοστά να αυξάνονται. Το CDC συνιστά στα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω να λαμβάνουν εμβόλια κατά της γρίπης, μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, τα οποία είναι αποτελεσματικά για περίπου έξι μήνες. Εάν εμβολιαστείτε πολύ νωρίς, υπάρχει πιθανότητα η ανοσία σας να εξασθενήσει. Ορισμένα παιδιά μπορεί να χρειαστούν αναμνηστικό εμβόλιο μετά τον αρχικό εμβολιασμό. Το ρινικό εμβόλιο είναι μια αποτελεσματική εναλλακτική λύση για άτομα ηλικίας 2 έως 49 ετών με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν είναι για έγκυες γυναίκες, παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη ή ασθματικά παιδιά κάτω των 4 ετών.

Μπορούμε να κάνουμε εμβόλια για την COVID-19 και τη γρίπη ταυτόχρονα;

Ναι. Αρχικά συστάθηκε μια απόσταση δύο εβδομάδων μεταξύ του εμβολίου COVID-19 και άλλων εμβολιασμών, αλλά τώρα ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε το εμβόλιο COVID-19 ή τον αναμνηστικό εμβολιασμό ταυτόχρονα με το εμβόλιο για τη γρίπη. Μελέτες δείχνουν ότι το να τα κάνετε και τα δύο μαζί δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα.

Ποιος είναι ιδιαίτερα ευάλωτος στο να προσβληθεί από γρίπη;

Όλοι όσοι είναι 6 μηνών και άνω πρέπει να εμβολιάζονται, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών και θνησιμότητας. Το CDC εκτιμά ότι το 70% έως 90% των ετήσιων θανάτων από γρίπη είναι σε άτομα άνω των 65 ετών. Ο εμβολιασμός είναι σημαντικός για άτομα με χρόνιες παθήσεις όπως καρδιακές παθήσεις και είναι επίσης κρίσιμος για τους φροντιστές και τους εργαζόμενους που είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό εάν δεν εμβολιαστούν. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να λαμβάνουν το εμβόλιο της γρίπης για να αποτρέψουν σοβαρά συμπτώματα και να βοηθήσουν στο να προσδώσουν κάποια ανοσία στα νεογνά τους.

Πώς μπορεί ο αντιγριπικός εμβολιασμός ενός ατόμου να σώσει ζωές;

Όπως έχουμε δει με ασυμπτωματικά κρούσματα COVID-19, οι άνθρωποι μπορεί εν αγνοία τους να έχουν γρίπη και να επηρεάσουν σοβαρά ευάλωτους ηλικιωμένους, παιδιά και όσους έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με καρκίνο και άτομα με HIV ή πνευμονική νόσο. Όσο περισσότερο καταστέλλετε τη γρίπη μέσω του εμβολιασμού, τόσο λιγότερες ευκαιρίες έχει ο ιός να μεταλλαχθεί και να μολύνει περισσότερους ανθρώπους. Θα έχετε επίσης χαμηλότερα ιικά φορτία.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει ένα εμβόλιο γρίπης εάν κολλήσω τη γρίπη;

Η λήψη εμβολίου κατά της γρίπης μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσετε. Εάν το κάνετε, η ασθένειά σας θα ήταν λιγότερο σοβαρή. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι ο εμβολιασμός κατά της γρίπης μεταξύ των ενηλίκων μείωσε τον κίνδυνο εισαγωγής σε μονάδα εντατικής θεραπείας κατά 59% και μια μελέτη του 2014 έδειξε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός μείωσε τον κίνδυνο εισαγωγής παιδιών σε παιδική μονάδα εντατικής θεραπείας που σχετίζεται με τη γρίπη κατά 74%.

Τι ομοιότητες έχει η γρίπη με την COVID-19;

Και τα δύο ιώσεις εξαπλώνονται κυρίως μέσω των αναπνευστικών σταγονιδίων και της επαφής. Φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερες ασυμπτωματικές περιπτώσεις κορωνοϊού από ό,τι στη γρίπη, αλλά και τα δύο μπορούν να μεταδοθούν προτού το άτομο καταλάβει ότι έχει μολυνθεί -περίπου μία έως δύο ημέρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η μεταδοτικότητα της γρίπης συνήθως τελειώνει μέσα σε μια εβδομάδα, ενώ για τον κορωνοϊό είναι περίπου 10 ημέρες. Και τα δύο μπορούν να προκαλέσουν ένα φάσμα συμπτωμάτων που κυμαίνεται από ήπια έως κρίσιμη ασθένεια και θάνατο. Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να συγχέονται με αυτά της COVID-19. Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε άρρωστοι, είναι σημαντικό να μπείτε σε καραντίνα και να κάνετε τεστ για COVID-19 ώστε να την αποκλείσετε.

Είναι ασφαλή τα εμβόλια κατά της γρίπης;

Είναι τα πιο ελεγμένα και οι παρενέργειες είναι μικρές. Σπάνιες παρενέργειες -όπως μια αλλεργική αντίδραση- μπορεί να συμβούν, αλλά ο κίνδυνος εξακολουθεί να είναι χαμηλότερος από ό,τι με πολλά άλλα κοινά φάρμακα. Αν κάποιος με αλλεργία στο αυγό δεν είχε αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της γρίπης στο παρελθόν, θα πρέπει να κάνει το εμβόλιο. Εάν η αλλεργία είναι σοβαρή, θα πρέπει να παρακολουθείται κατά τη λήψη του εμβολίου. Επίσης, υπάρχουν δύο εμβόλια που δεν παρασκευάζονται σε αυγά: το rIIV, μια ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη, και το ccIIV, το οποίο παρασκευάζεται σε κυτταρική καλλιέργεια.

Συνιστάται κάποιο από τα διαθέσιμα εμβόλια κατά της γρίπης έναντι άλλων;

Ναι, για κάποιους ανθρώπους. Για την εποχή της γρίπης 2022–2023, συνιστώνται κατά προτίμηση τρία εμβόλια για άτομα 65 ετών και άνω -το τετραδύναμο εμβόλιο υψηλής δόσης Fluzone, το τετραδύναμο ανασυνδυασμένο εμβόλιο γρίπης Flublok ή το τετραδύναμο ανοσοενισχυτικό εμβόλιο γρίπης.

Μπορούμε να κολλήσουμε γρίπη από το εμβόλιο της γρίπης;

Το εμβόλιο χρειάζεται δύο εβδομάδες για να είναι αποτελεσματικό, επομένως θα μπορούσε κάποιος να προσβληθεί από τη γρίπη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το εμβόλιο εκθέτει το σώμα σε μια εξασθενημένη μορφή του ιού, η οποία επιτρέπει να δημιουργήσετε μια ανοσολογική απόκριση. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι πάσχετε από μια «μίνι γρίπη», γι’ αυτό και μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται άρρωστοι μετά τη λήψη του εμβολίου.

Δείτε επίσης