Γιατί γελάμε; To χιούμορ μπορεί να έχει εξελικτικές αιτίες

Του Carlo Valerio Bellieni, Professor of Pediatrics, Università di Siena. Τhe Conversation.

Μέχρι τώρα, αρκετές θεωρίες προσπάθησαν να εξηγήσουν τι κάνει κάτι αρκετά αστείο ώστε να μας κάνει να γελάμε. Αυτές περιλαμβάνουν την παράβαση (κάτι που απαγορεύεται), μια αίσθηση αλαζονείας ή ανωτερότητας (κοροϊδία ή υποτίμηση) και την ασυμβατότητα –την παρουσία δύο ασυμβίβαστων εννοιών στην ίδια κατάσταση.

Αποφάσισα να κάνω μια ανασκόπηση όλης της διαθέσιμης βιβλιογραφίας για το γέλιο και το χιούμορ που δημοσιεύτηκε στα αγγλικά τα τελευταία 10 χρόνια για να μάθω εάν θα μπορούσαν να εξαχθούν άλλα συμπεράσματα. Η μελέτη μου έδωσε μια νέα πιθανή εξήγηση: το γέλιο είναι ένα εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε.

Εξέτασα ερευνητικές εργασίες σχετικά με τις θεωρίες του χιούμορ που παρείχαν σημαντικές πληροφορίες σε τρεις τομείς: τα φυσικά χαρακτηριστικά του γέλιου, τα εγκεφαλικά κέντρα που σχετίζονται με την παραγωγή γέλιου και τα οφέλη του γέλιου για την υγεία. Αυτό ανήλθε σε περισσότερες από 150 εργασίες που παρείχαν στοιχεία για σημαντικά χαρακτηριστικά των συνθηκών που κάνουν τους ανθρώπους να γελούν. Οργανώνοντας όλες τις θεωρίες σε συγκεκριμένους τομείς, μπόρεσα να συμπυκνώσω τη διαδικασία του γέλιου σε τρία βασικά βήματα: σύγχυση, επίλυση και ένα πιθανό σαφές σήμα, όπως θα εξηγήσω.

Αυτό εγείρει την πιθανότητα ότι το γέλιο μπορεί να έχει διατηρηθεί από τη φυσική επιλογή τις προηγούμενες χιλιετίες για να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιβιώσουν. Θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί μας ελκύουν άτομα που μας κάνουν να γελάμε.

Η εξέλιξη του γέλιου

Η θεωρία της ασυμφωνίας είναι καλή στο να εξηγεί το γέλιο που βασίζεται στο χιούμορ, αλλά δεν αρκεί. Σε αυτήν την περίπτωση, το γέλιο δεν αφορά την καθολική αίσθηση ότι τα πράγματα είναι ασυνήθιστα ή ασυμβίβαστα. Έχει να κάνει με το να βρεθούμε σε μια συγκεκριμένη κατάσταση που ανατρέπει τις προσδοκίες μας για κανονικότητα. Για παράδειγμα, αν δούμε μια τίγρη να κάνει βόλτες σε έναν δρόμο της πόλης, μπορεί να φαίνεται αταίριαστο, αλλά δεν είναι κωμικό –αντίθετα, θα ήταν τρομακτικό. Αλλά αν η τίγρη κυλήσει τον εαυτό της σαν μπάλα, τότε γίνεται κωμικό.

Ο κινούμενος αντι-ήρωας Homer Simpson μας κάνει να γελάμε όταν πέφτει από την ταράτσα του σπιτιού του και αναπηδά σαν μπάλα ή όταν προσπαθεί να «πνίξει» τον γιο του Bart, με τα μάτια να μπερδεύονται και τη γλώσσα να χτυπάει σαν να είναι φτιαγμένος από καουτσούκ. Αυτά είναι παραδείγματα της ανθρώπινης εμπειρίας που μετατρέπεται σε μια υπερβολική, καρτούν εκδοχή του κόσμου όπου οτιδήποτε –ειδικά το γελοίο– μπορεί να συμβεί. Αλλά για να είναι αστείο, το γεγονός πρέπει επίσης να εκληφθεί ως αβλαβές. Γελάμε γιατί αναγνωρίζουμε ότι η τίγρη ή ο Όμηρος ποτέ δεν έβλαψε αποτελεσματικά τους άλλους, ούτε και οι ίδιοι πληγώνονται, γιατί ουσιαστικά οι κόσμοι τους δεν είναι πραγματικοί.

Έτσι μπορούμε να απογυμνώσουμε το γέλιο σε μια διαδικασία τριών βημάτων. Πρώτον, χρειάζεται μια κατάσταση που φαίνεται περίεργη και προκαλεί μια αίσθηση ασυμφωνίας (σύγχυση ή πανικό). Δεύτερον, η ανησυχία ή το άγχος που έχει προκαλέσει η αταίριαστη κατάσταση πρέπει να επιλυθεί και να ξεπεραστεί (λύση). Τρίτον, η πραγματική απελευθέρωση του γέλιου λειτουργεί ως μια εντελώς καθαρή σειρήνα για να ειδοποιήσει τους παρευρισκόμενους (ανακούφιση) ότι είναι ασφαλείς.

Το γέλιο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα σήμα που έχουν χρησιμοποιήσει οι άνθρωποι για χιλιετίες για να δείξουν στους άλλους ότι δεν απαιτείται απάντηση μάχης ή φυγής και ότι η αντιληπτή απειλή έχει περάσει. Γι’ αυτό το γέλιο είναι συχνά μεταδοτικό: μας ενώνει, μας κάνει πιο κοινωνικούς, σηματοδοτεί το τέλος του φόβου ή της ανησυχίας. Το γέλιο επιβεβαιώνει τη ζωή.

Μπορούμε να το μεταφράσουμε απευθείας στην ταινία Modern Times του 1936, όπου ο κωμικός αλήτης χαρακτήρας του Τσάρλι Τσάπλιν στερεώνει με εμμονή τα μπουλόνια σε ένα εργοστάσιο σαν ρομπότ αντί για άντρα. Μας κάνει να γελάμε γιατί ασυνείδητα θέλουμε να δείξουμε στους άλλους ότι το ανησυχητικό θέαμα ενός ανθρώπου που έχει μετατραπεί σε ρομπότ είναι φαντασία. Είναι άνθρωπος, όχι μηχανή. Δεν υπάρχει λόγος συναγερμού.

Πώς το χιούμορ μπορεί να είναι αποτελεσματικό

Το γέλιο έχει μεγάλη σημασία για τη φυσιολογία του σώματός μας. Όπως το κλάμα –και το μάσημα, η αναπνοή ή το περπάτημα– το γέλιο είναι μια ρυθμική συμπεριφορά και είναι ένας μηχανισμός απελευθέρωσης για το σώμα. Τα εγκεφαλικά κέντρα που ρυθμίζουν το γέλιο είναι εκείνα που ελέγχουν τα συναισθήματα, τους φόβους και το άγχος. Η απελευθέρωση του γέλιου σπάει το άγχος ή την ένταση μιας κατάστασης και πλημμυρίζει το σώμα με ανακούφιση.

Το χιούμορ χρησιμοποιείται συχνά σε νοσοκομειακό περιβάλλον για να βοηθήσει τους ασθενείς στην ανάρρωσή τους, όπως έχουν δείξει μελέτες θεραπείας με κλόουν. Το χιούμορ μπορεί επίσης να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και την ανοσολογική άμυνα και να βοηθήσει να ξεπεραστεί το άγχος και η κατάθλιψη.

Επίσης το χιούμορ είναι σημαντικό στη διδασκαλία και χρησιμοποιείται για να τονίσει έννοιες και σκέψεις. Το χιούμορ που σχετίζεται με το υλικό του μαθήματος συγκρατεί την προσοχή και δημιουργεί ένα πιο χαλαρό και παραγωγικό περιβάλλον μάθησης. Το χιούμορ μειώνει επίσης το άγχος, ενισχύει τη συμμετοχή και αυξάνει τα κίνητρα.

Αγάπη και γέλιο

Η ανασκόπηση των δεδομένων για το γέλιο επιτρέπει επίσης μια υπόθεση για το γιατί οι άνθρωποι ερωτεύονται κάποιον επειδή «με κάνει να γελάω». Το θέμα δεν είναι μόνο να είσαι αστείος. Θα μπορούσε να είναι κάτι πιο σύνθετο. Αν το γέλιο κάποιου άλλου προκαλεί το δικό μας, τότε αυτό το άτομο σηματοδοτεί ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε, είμαστε ασφαλείς  και αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη. Αν το γέλιο μας προκαλείται από τα αστεία τους, έχει ως αποτέλεσμα να ξεπερνάμε τους φόβους που προκαλούνται από μια περίεργη ή άγνωστη κατάσταση. Και αν η ικανότητα κάποιου να είναι αστείος μας εμπνέει να υπερνικήσουμε τους φόβους μας, μας ελκύει περισσότερο. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί λατρεύουμε αυτούς που μας κάνουν να γελάμε.

Στη σύγχρονη εποχή, φυσικά, δεν σκεφτόμαστε δύο φορές να γελάσουμε. Απλώς το απολαμβάνουμε ως μια αναζωογονητική εμπειρία και για την αίσθηση ευεξίας που φέρνει. Από εξελικτική άποψη, αυτή η ίδια η ανθρώπινη συμπεριφορά έχει ίσως εκπληρώσει μια σημαντική λειτουργία όσον αφορά την επίγνωση του κινδύνου και την αυτοσυντήρηση. Ακόμα και τώρα, αν έχουμε ένα πινέλο με κίνδυνο, μετά αντιδρούμε συχνά με γέλια λόγω ενός αισθήματος απόλυτης ανακούφισης.

Δείτε επίσης