Γιατί να ξεκινήσετε τη μαστογραφία από τα 40;

Οι γυναίκες θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν τακτικές μαστογραφίες στην ηλικία των 40 ετών, σύμφωνα με μια νέα σύσταση που εκπονείται από την Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ. Αυτή είναι μια αλλαγή από την προηγούμενη σύσταση για την ηλικία των 50 ετών, που σημαίνει ότι πάνω από 20 εκατομμύρια γυναίκες στις ΗΠΑ θα περιλαμβάνονται τώρα στον προσυμπτωματικό έλεγχο για μαστογραφία.

Ο Steven Isakoff, διευθυντής της κλινικής έρευνας για τον καρκίνο του μαστού στο Mass General Cancer Center και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ μιλά για τους λόγους αυτής της αλλαγής.

Στο παρελθόν, ο μαστογραφικός έλεγχος ξεκινούσε στην ηλικία των 40 ετών. Αλλά το 2009, αυξήθηκε στα 50. Και τώρα επιστρέφει στα 40. Γιατί;

Στην κοινότητα θεραπείας του καρκίνου του μαστού των ΗΠΑ, γενικά πιστεύαμε ότι δεν θα έπρεπε να έχει αλλάξει ποτέ αυτό, και να γίνεται από τα 40. Επομένως, για εμάς, αυτό είναι και πάλι σύμφωνο με αυτό που έχουμε γενικά προτείνει. Ο λόγος που άλλαξε από τα 40 στα 50 έτη ήταν μια απόφαση της ειδικής ομάδας ότι τα οφέλη δεν υπερτερούσαν των αντιληπτών βλαβών. Και οι βλάβες που λήφθηκαν υπόψη κατά την αξιολόγησή τους ήταν πράγματα όπως ο ψυχολογικός αντίκτυπος και το άγχος που σχετίζεται με τη λήψη μιας ψευδώς θετικής εικόνας, ο κίνδυνος βιοψίας και η πρόσθετη παρακολούθηση.

Οι περισσότεροι ασθενείς θα σας πουν ότι εάν υπάρχει πιθανότητα να βρουν τον καρκίνο τους λίγο νωρίτερα, με μια μικρή πιθανότητα ψευδώς θετικού αποτελέσματος, δεν πειράζει. Το άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι τα περισσότερα από τα ψευδώς θετικά αποτελέσματα λαμβάνονται σε μια μαστογραφία προσυμπτωματικού ελέγχου. Αυτό σημαίνει ότι η ασθενής καλείται ξανά για διαγνωστική μαστογραφία. Γενικά, αυτά δεν οδηγούν σε χειρουργικές επεμβάσεις που είναι περιττές. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι απλώς μια κλήση για περισσότερη απεικόνιση, που τις περισσότερες φορές έχει ως συμπέρασμα “δεν υπάρχει τίποτα να δει εδώ” και η ασθενής επιστρέφει στον τακτικό έλεγχο.

Εφόσον βλέπουμε μια αύξηση στις νέες γυναίκες που προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού, είναι αυτή μια κατάσταση όπου τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων;

Από την περιγραφή της επιτροπής στις κατευθυντήριες γραμμές, φαίνεται ότι αυτό άλλαξε. Ανέφεραν ότι μεταξύ 2015 και 2019, η ετήσια επίπτωση του καρκίνου του μαστού στον νεότερο πληθυσμό αυξανόταν κατά περίπου 2% κάθε χρόνο. Καθώς η συχνότητα της νόσου στον πληθυσμό αλλάζει, μπορεί να αλλάξει και το όφελος του προσυμπτωματικού ελέγχου. Και φαίνεται να είναι αυτό στο οποίο αναφέρονται με αυτήν την πιο πρόσφατη αλλαγή.

Οι μαύρες γυναίκες πεθαίνουν από καρκίνο του μαστού με διπλάσια συχνότητα από τις λευκές γυναίκες. Πιστεύετε ότι η μαστογραφία πιο νωρίς θα μπορούσε να επηρεάσει αυτή τη φυλετική ανισότητα;

Το ελπίζουμε. Οι μαύρες γυναίκες αναφέρουν προληπτικό έλεγχο στα ίδια ποσοστά με τις λευκές γυναίκες. Και αυτό σημαίνει ότι η ίδια η πρόσβαση στον προσυμπτωματικό έλεγχο, ή η επιθυμία να γίνει προσυμπτωματικός έλεγχος, δεν είναι ο λόγος της διαφοράς. Αλλά η διάθεση αυτής της τεχνολογίας προσυμπτωματικού ελέγχου θα τους βοηθήσει. Υπάρχουν όμως μερικά σημαντικά σημεία. Το ένα είναι ότι οι νεότερες γυναίκες γενικά, σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες γυναίκες, τείνουν να εμφανίζουν πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του μαστού. Οι μαύρες γυναίκες επίσης τείνουν να εμφανίζουν πιο επιθετικούς τύπους καρκίνου του μαστού. Αυτά τα είδη καρκίνων μπορεί να μην αναγνωρίζονται βέλτιστα με τον προσυμπτωματικό έλεγχο, επειδή τείνουν να αναπτύσσονται λίγο πιο γρήγορα. Συχνά οι καρκίνοι που εντοπίζονται στο μεσοδιάστημα μεταξύ των μαστογραφιών. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερες εξετάσεις.

Πώς πιστεύετε ότι η νέα σύσταση θα επηρεάσει το σύστημα υγείας;

Στη Μασαχουσέτη, ως επί το πλείστον, δεν σταματήσαμε ποτέ να προτείνουμε τα 40 έτη. Νομίζω ότι είμαστε τυχεροί που βρισκόμαστε σε μια πολιτεία που υποστηρίζει πολύ τη δίκαιη υγειονομική περίθαλψη και δεσμεύεται να τη βελτιώσει. Αλλά έχω ακούσει από συναδέλφους μου σε όλη τη χώρα όπου άλλαξαν την ηλικία στα 50. Άρα θα υπάρξει κάποιο κόστος για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης εκεί; Πιθανώς, αλλά η μαστογραφία είναι μια αρκετά φθηνή εξέταση. Και ελπίζουμε ότι μακροπρόθεσμα, θα βοηθήσει πραγματικά γιατί θα διαγνώσει τους καρκίνους νωρίτερα όταν είναι πιο θεραπεύσιμοι και απαιτούν λιγότερο επιθετική θεραπεία. Ας ελπίσουμε ότι θα έχει θετικό αντίκτυπο στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, επειδή θα υπάρχουν λιγότερα άτομα με προχωρημένη νόσο.

Πώς βλέπετε αυτή τη νέα σύσταση προς όφελος ασθενών και παρόχων;

Νομίζω ότι το όφελος είναι ότι παρέχει λίγο περισσότερη συνέπεια. Συχνά, η ιατρική δεν είναι μια ασπρόμαυρη απόφαση. Μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό για τους ασθενείς όταν βλέπουν διαφορετικές απόψεις. Εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αποκλίσεις στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του μαστού, αλλά τουλάχιστον η σύσταση αναφέρει ότι τώρα γενικά συνιστάται να ξεκινάτε νωρίτερα. Από την πλευρά του παρόχου, θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι αυτές οι μαστογραφίες αποζημιώνονται. Σίγουρα έχουμε ακούσει για περιπτώσεις σε όλη τη χώρα όπου ορισμένοι οργανισμοί ή ασφαλιστικές εταιρείες δεν κάλυπταν τις μαστογραφίες από την ηλικία των 40 έως 50 ετών. Επομένως, αυτό θα αποκατασταθεί. Και νομίζω ότι μας επιτρέπει, ως παρόχους, να υποστηρίξουμε πραγματικά την αξία του μαστογραφικού ελέγχου και ενδεχομένως να μειώσουμε τη μακροχρόνια θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού.

Δείτε επίσης