Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην απώλεια βάρους

Για χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν πως όταν πρόκειται για αύξηση βάρους, όλες οι θερμίδες είναι ίσες. Αλλά μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό journal Nature Communications, δείχνει ότι αυτό δεν είναι αληθές. Το σώμα φαίνεται να αντιδρά διαφορετικά στις θερμίδες που προσλαμβάνονται από ολόκληρα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έναντι των εξαιρετικά επεξεργασμένων πρόχειρων τροφών.

Ο λόγος; Τα φτηνά επεξεργασμένα τρόφιμα απορροφώνται πιο γρήγορα στο λεπτό έντερο, που σημαίνει περισσότερες θερμίδες για το σώμα και λιγότερες για το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο βρίσκεται στο παχύ έντερο. Όταν τρώμε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, δεν απορροφώνται τόσο εύκολα, επομένως κάνουν μεγαλύτερο ταξίδι στο πεπτικό σύστημα μέχρι στο παχύ έντερο, όπου περιμένουν τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που συνθέτουν το μικροβίωμα του εντέρου σας. Τρώγοντας μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνεται η απορρόφηση των θερμίδων.

Οι ερευνητές ήθελαν ήθελαν να καταλάβουν πώς το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να εμπλέκεται στη ρύθμιση του βάρους και της μεταβολικής υγείας, έτσι σχεδίασαν αυστηρή κλινική δοκιμή. Συγκέντρωσαν 17 υγιείς άνδρες και γυναίκες και συνέκριναν τι συνέβη όταν τράφηκαν με μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες έναντι μιας δίαιτας με εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι ερευνητές παρείχαν στους συμμετέχοντες όλα τα γεύματά τους και τους έβαλαν να ακολουθήσουν κάθε δίαιτα για 22 ημέρες. Για το ήμισυ του χρόνου τους σε κάθε δίαιτα, οι συμμετέχοντες ζούσαν σε ένα μεταβολικό τμήμα, όπου οι ερευνητές παρακολουθούσαν κάθε θερμίδα που έτρωγαν και έλεγχαν τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας. Πέρασαν επίσης έξι ημέρες σε κάθε φάση της δίαιτας σε ένα μικροσκοπικό, αεροστεγές δωμάτιο που ονομάζεται μεταβολικός θάλαμος. Αυτό επέτρεψε στους επιστήμονες να προσδιορίσουν πόσες ακριβώς θερμίδες έκαιγαν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικές τεχνικές για να αναλύσουν τα βακτήρια στα κόπρανα τους.

Οι δύο δίαιτες ήταν αντίθετες. H μία περιείχε πολλές εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές όπως τραγανά δημητριακά ρυζιού, λευκό ψωμί, κιμά, τυριά, γκοφρέτες βανίλιας, αλλαντικά και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, και σνακ με ζάχαρη και χυμούς φρούτων. Η άλλη δίαιτα σχεδιάστηκε όσο το δυνατόν να φτάνει στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Όταν τρώμε φυτικές ίνες, τα μικρόβια του εντέρου μας ευδοκιμούν διασπώντας τες μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται ζύμωση. Αυτό παράγει πολλά υγιεινά υποπροϊόντα, όπως βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα, τα οποία είναι καλά για τη μεταβολική μας υγεία. Αυτή η δίαιτα ενίσχυσης του μικροβιώματος περιείχε πολλές τροφές που έχουν έναν ειδικό τύπο ινών που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο και βρίσκεται σε βρώμη, τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, το καστανό ρύζι, το κινόα και σε δημητριακά ολικής αλέσεως. Η διατροφή περιελάμβανε επίσης πολλούς ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Δόθηκαν ολόκληροι ξηροί καρποί αντί για βούτυρο ξηρών καρπών και μπριζόλα αντί για κιμά. Οι δύο δίαιτες παρείχαν σε κάθε συμμετέχοντα την ίδια ποσότητα θερμίδων και παρόμοιες ποσότητες πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Είχαν τις ίδιες θερμίδες, αλλά η μια έφτανε στο παχύ έντερο και τάιζε τα μικρόβια, και η άλλη αφομοιωνόταν πολύ εύκολα.

Χαμένες θερμίδες στα κόπρανα

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες απορρόφησαν σημαντικά λιγότερες θερμίδες με τη διατροφή που ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες. Κατά μέσο όρο, έχασαν 217 θερμίδες την ημέρα με μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, περίπου 116 περισσότερες θερμίδες από όσες έχαναν με τη δίαιτα των επεξεργασμένων τροφίμων. Αλλά υπήρχε ένα ευρύ φάσμα αποτελέσματος και μερικοί συμμετέχοντες έχασαν σχεδόν 400 θερμίδες την ημέρα. Αυτές οι χαμένες θερμίδες εμφανίστηκαν στα κόπρανα τους με διάφορους τρόπους. Υπήρχε περισσότερη άπεπτη τροφή στα κόπρανα και σημαντικά περισσότερη βακτηριακή «βιομάζα» και λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας -ένα σημάδι ότι τα μικρόβια του εντέρου τους ήταν απασχολημένα με τη ζύμωση και τον πολλαπλασιασμός τους -χρειάζεται ενέργεια για να δημιουργηθούν βακτήρια. Στη διατροφή με τις πολλές φυτικές ίνες, υπήρχαν υψηλότερα κυκλοφορούντα επίπεδα λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και αυξημένα επίπεδα της ορμόνης GLP-1, που προάγει τον κορεσμό -τα νέα δημοφιλή φάρμακα για τον διαβήτη και την απώλεια βάρους, Ozempic και Wegovy, λειτουργούν μιμούμενα τη δράση της ορμόνης GLP-1. Οι συμμετέχοντες έχασαν λίγο περισσότερο βάρος και σωματικό λίπος με τη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Ωστόσο, παρά την απορρόφηση λιγότερων ημερήσιων θερμίδων, δεν έδειξαν σημάδια αυξημένης πείνας.

Η μελέτη είναι εντυπωσιακή επειδή δείχνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος και σωματικό λίπος απλώς μεταβαίνοντας σε μια διατροφή που ενισχύει το μικροβίωμα του εντέρου, χωρίς περικοπή θερμίδων.

Περισσότερες πληροφορίες: Corbin, K. D., Carnero, E. A., Dirks, B., Igudesman, D., Yi, F., Marcus, A., Davis, T. L., Pratley, R. E., Rittmann, B. E., Krajmalnik-Brown, R., & Smith, S. R. (2023). Host-diet-gut microbiome interactions influence human energy balance: a randomized clinical trial. Nature communications14(1), [3161]. https://doi.org/10.1038/s41467-023-38778-x.

Δείτε επίσης