Η θεραπεία ύπνου – εγρήγορσης δίνει ελπίδες σε εφήβους με κατάθλιψη

Τα σχολικά συστήματα δεν είναι φτιαγμένα για παιδιά που κοιμούνται και ξυπνούν αργά, τις λεγόμενες «νυχτοκουκουβάγιες», κάτι που μπορεί να εξηγήσει γιατί αυτή η ομάδα εφήβων είναι πιο επιρρεπής στην κατάθλιψη.

Ερευνητές στο UC San Francisco (UCSF) βρήκαν έναν τρόπο να βοηθήσουν αυτά τα παιδιά να προσαρμοστούν στους φυσικούς ρυθμούς του κύκλου ύπνου τους, ενώ παράλληλα εκπληρώνουν τις σχολικές τους υποχρεώσεις. Τα ευρήματα είναι ένα ευπρόσδεκτο σημάδι για τους εφήβους με κατάθλιψη, οι οποίοι είναι πιο πιθανό από τους περισσότερους να αναφέρουν ότι μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά.

Ενώ το 40% των εφήβων αναφέρει ότι είναι ξενύχτηδες, σε εκείνους με κατάθλιψη, το 80% αναφέρει ότι κοιμάται αργά το βράδυ.

Το κλειδί της επιτυχίας με την τρέχουσα παρέμβαση ήταν η εκπαίδευση των ξενύχτηδων να δομούν τη ζωή τους έτσι ώστε να μπορούν να κοιμούνται πιο αργά -όσο γίνεται- μαθαίνοντας το σώμα τους να κοιμάται λίγο νωρίτερα.

«Ένα μεγάλο εύρημα εδώ είναι ότι υπάρχει μια υποομάδα εφήβων για τους οποίους η θεραπεία του ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης», είπε η Lauren Asarnow, κλινική ψυχολόγος στο UCSF που ειδικεύεται στην υγεία του ύπνου. «Και το άλλο μεγάλο εύρημα είναι ότι πρέπει πραγματικά να μπορούν να ζήσουν μια ζωή που να είναι περισσότερο σύμφωνη με τη βιολογία τους ύπνου-εγρήγορσης».

Είναι βιολογία, όχι τεμπελιά

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry, ανέλυσε δεδομένα 42 συμμετεχόντων με κλινική κατάθλιψη που είχαν συμμετάσχει σε μια ευρύτερη μελέτη με 176 εφήβους-ξενύχτηδες.

Είκοσι τέσσερις από αυτούς τους έφηβους έλαβαν την παρέμβαση, που ονομάζεται “Διαγνωστικός ύπνος και η κιρκαδική παρέμβαση (TransS-C)”, και 18 έλαβαν εκπαιδευτικές συνεδρίες για το πώς να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Όλοι οι συμμετέχοντες κρατούσαν ημερολόγια ύπνου και φορούσαν συσκευές που μετρούσαν την ποιότητα του ύπνου τους. Έλαβαν επίσης συνεδρίες θεραπείας 45 λεπτών κάθε εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες.

Στην αρχή της μελέτης, όλοι οι έφηβοι ξεπέρασαν το 40 στην κλίμακα αξιολόγησης της κατάθλιψης, ένα επίπεδο που υποδηλώνει κλινικά σημαντική κατάθλιψη. Μια βαθμολογία 28 ή χαμηλότερη υποδηλώνει ύφεση.

Έξι μήνες μετά τη θεραπεία, η μέση βαθμολογία της ομάδας παρέμβασης είχε πέσει στο 21,67, σε σύγκριση με 32,5 για την ομάδα που έλαβε την παρέμβαση για τον υγιεινό τρόπο ζωής. Στους 12 μήνες μετά τη θεραπεία, η παρέμβαση σημείωσε 24,97. Μια μεγαλύτερη μελέτη θα είναι ανοιχτή για εγγραφή 200 εφήβων αυτό το φθινόπωρο.

Περίπου 3 εκατομμύρια έφηβοι στις ΗΠΑ έχουν τουλάχιστον ένα μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο σε ένα δεδομένο έτος και περίπου το 40% δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία. Έφηβοι των οποίων οι φυσικές τάσεις είναι να κοιμούνται αργότερα και να ξυπνούν αργότερα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο υποτροπιάζουσας κατάθλιψης, πιο σοβαρής κατάθλιψης, αυτοκτονίας και κακής ανταπόκρισης στα αντικαταθλιπτικά, σύμφωνα με την έρευνα.

«Υπάρχει ένα ρητό στις ψυχολογικές και ψυχιατρικές κλινικές μας ότι η καλύτερη θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος είναι οι καλοκαιρινές διακοπές», είπε ο Asarnow. «Πρέπει να σταματήσουμε να αποκαλούμε αυτά τα παιδιά «τεμπέληδες». Πολλές φορές είναι απλώς η βιολογία τους. Δεν φταίνε αυτά».

Περισσότερες πληροφορίες: Lauren D. Asarnow et al, Report from a randomized control trial: improved alignment between circadian biology and sleep–wake behavior as a mechanism of depression symptom improvement in evening‐type adolescents with depressive symptoms, Journal of Child Psychology and Psychiatry (2023). DOI: 10.1111/jcpp.13880.

Δείτε επίσης