Αφυδάτωση: Kάτι περισσότερο από δίψα

Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή υγεία. Κάθε κύτταρο, ιστός και όργανο στο σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Το νερό είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος, τη λίπανση και την προστασία τις αρθρώσεις σας. Βοηθάει επίσης να απαλλαγούμε από τα απόβλητα μέσω της ούρησης, της εφίδρωσης και των κινήσεων του εντέρου.

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν χάνουμε περισσότερα υγρά από αυτά που προσλαμβάνουμε και το σώμα δεν έχει αρκετό νερό για να εκτελέσει τις κανονικές του λειτουργίες.

Όταν δεν αντικαθιστούμε τα χαμένα υγρά, θα αφυδατωθούμε. Η δίψα δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος δείκτης της ανάγκης του σώματος για νερό. Πολλοί άνθρωποι δεν αισθάνονται διψασμένοι μέχρι να έχουν ήδη αφυδατωθεί. Γι’ αυτό είναι σημαντική η αύξηση της πρόσληψης νερού κατά τη διάρκεια της ζέστης ή όταν είμαστε άρρωστοι.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παρενέργειες και επιπλοκές, όπως:

  • Tραυματισμό λόγω θερμότητας. Εάν δεν πίνετε αρκετά υγρά όταν ασκείστε έντονα και ιδρώνετε πολύ, μπορεί να καταλήξετε με τραυματισμό που ποικίλλει σε σοβαρότητα από ήπιες θερμικές κράμπες έως θερμική εξάντληση ή δυνητικά απειλητική για τη ζωή θερμοπληξία.
  • Προβλήματα ούρων και νεφρών. Οι παρατεταμένες ή επαναλαμβανόμενες κρίσεις αφυδάτωσης μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά και ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια.
  • Επιληπτικές κρίσεις. Οι ηλεκτρολύτες -όπως το κάλιο και το νάτριο- βοηθούν στη μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων από κύτταρο σε κύτταρο. Εάν οι ηλεκτρολύτες δεν ισορροπούν, τα φυσιολογικά ηλεκτρικά μηνύματα μπορεί να αλλάξουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες μυϊκές συσπάσεις και μερικές φορές σε απώλεια συνείδησης.
  • Σοκ χαμηλού όγκου αίματος (υπογκαιμικό σοκ). Αυτή είναι μια από τις πιο σοβαρές, και μερικές φορές απειλητικές για τη ζωή, επιπλοκές της αφυδάτωσης. Συμβαίνει όταν ο χαμηλός όγκος αίματος προκαλεί πτώση της αρτηριακής πίεσης και πτώση της ποσότητας οξυγόνου στο σώμα σας.

Πρόληψη αφυδάτωσης

Για να αποφύγετε την αφυδάτωση, πίνετε πολλά υγρά και τρώτε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως φρούτα και λαχανικά. Για τους περισσότερους υγιείς ανθρώπους, το να αφήνουν τη δίψα να είναι ο οδηγός είναι μια επαρκής καθημερινή οδηγία. Ωστόσο, η δίψα δεν είναι πάντα ένας αξιόπιστος δείκτης ενυδάτωσης, επειδή όταν διψάτε, μπορεί να είσαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Πόσο νερό χρειάζεται να πίνετε καθημερινά; Είναι μια απλή ερώτηση χωρίς εύκολη απάντηση. Οι μελέτες έχουν παράγει ποικίλες συστάσεις κατά τη διάρκεια των ετών. Η ποσότητα νερού που χρειάζεται το σώμα σας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας σας, του πόσο δραστήριοι είστε και του πού ζείτε.

Δεν χρειάζεται να βασίζεστε μόνο στο νερό για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε υγρά. Αυτό που τρώτε παρέχει επίσης μια σημαντική μερίδα. Για παράδειγμα, πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως το καρπούζι και το σπανάκι, περιέχουν πολύ νερό.

Επιπλέον, ποτά όπως το γάλα, οι χυμοί και τα αφεψήματα από βότανα αποτελούνται κυρίως από νερό. Ακόμη και τα καφεϊνούχα ποτά -όπως ο καφές και η σόδα- μπορούν να συμβάλουν στην ημερήσια πρόσληψη νερού. Αλλά αποφύγετε με τα ποτά με ζάχαρη. Τα συνήθη αναψυκτικά, ενεργειακά ή αθλητικά ποτά και άλλα γλυκά ποτά περιέχουν συνήθως πολλή πρόσθετη ζάχαρη, η οποία μπορεί να παρέχει περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται.

Πόσα υγρά χρειάζεται ο μέσος, υγιής ενήλικας που ζει σε ένα εύκρατο κλίμα; Οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ προσδιόρισαν ότι η επαρκής ημερήσια πρόσληψη υγρών είναι:

  • Περίπου 15,5 φλιτζάνια υγρών την ημέρα για τους άνδρες.
  • Περίπου 11,5 φλιτζάνια υγρών την ημέρα για τις γυναίκες.

Αυτές οι συστάσεις καλύπτουν υγρά από νερό, άλλα ποτά και τρόφιμα. Περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών προέρχεται συνήθως από τα τρόφιμα και το υπόλοιπο από τα ποτά.

Θεραπεία

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για την αφυδάτωση είναι η αντικατάσταση των χαμένων υγρών και των χαμένων ηλεκτρολυτών. Η καλύτερη προσέγγιση εξαρτάται από την ηλικία, τη σοβαρότητα της αφυδάτωσης και την αιτία της.

Οι περισσότεροι ενήλικες με ήπια έως μέτρια αφυδάτωση λόγω διάρροιας, εμετού και πυρετού μπορούν να βελτιώσουν την κατάστασή τους πίνοντας περισσότερο νερό ή άλλα υγρά. Η διάρροια μπορεί να επιδεινωθεί από χυμούς φρούτων και αναψυκτικά.

Εάν εργάζεστε ή ασκείστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια ζεστού ή υγρού καιρού, το δροσερό νερό είναι το καλύτερο. Αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες και διάλυμα υδατανθράκων μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα.

Παιδιά και ενήλικες που είναι σοβαρά αφυδατωμένοι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από προσωπικό έκτακτης ανάγκης. Τα άλατα και τα υγρά που χορηγούνται ενδοφλεβίως απορροφώνται γρήγορα και επιταχύνουν την ανάρρωση.

Δείτε επίσης