Λίπη ή υδατάνθρακες; Κόψτε καλύτερα τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Μια μελέτη έχει προσθέσει σημαντικά στοιχεία στη συζήτηση σχετικά με το εάν το λίπος είναι καλύτερο ή χειρότερο από τους υδατάνθρακες, όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Τονίζει ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στα τρόφιμα αντί να κοιτάμε απλώς τα επι μέρους συστατικά όπως το λίπος και οι υδατάνθρακες.

Οι ερευνητές εξέτασαν την πρόσληψη λίπους, υδατανθράκων και πρωτεϊνών σε περισσότερους από 135.000 ανθρώπους από 18 χώρες. Κάποιες ήταν χαμηλού εισοδήματος (Μπανγκλαντές, Ινδία, Πακιστάν και Ζιμπάμπουε), άλλες μεσαίου εισοδήματος (Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Κίνα, Κολομβία, Ιράν, Μαλαισία, Παλαιστινιακό έδαφος, Πολωνία, Νότια Αφρική, Τουρκία) και άλλες υψηλού εισοδήματος (Καναδάς, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα). Αξιολόγησαν τις διατροφικές προσλήψεις με βάση ερωτηματολόγια και συνέκριναν τα αποτελέσματα με τα ποσοστά θνησιμότητας από καρδιακές παθήσεις και από όλες τις άλλες αιτίες.

Έπειτα από 7,4 χρόνια παρακολούθησης, 5.796 άνθρωποι πέθαναν και 4.784 είχαν σοβαρά επεισόδια καρδιαγγειακής νόσου, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό. Η μελέτη βρήκε ότι όσοι είχαν την υψηλότερη πρόσληψη ολικού λίπους και υποτύπους λίπους (κορεσμένα, ακόρεστα) σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες. Υπήρχε 21% χαμηλότερος κίνδυνος εγκεφαλικού μεταξύ εκείνων με την υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τη χαμηλότερη πρόσληψη. Ωστόσο, όταν επρόκειτο για τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανάτου από καρδιακή νόσο, τα λίπη ήταν ουδέτερα.

Από την άλλη μεριά, όσοι κατανάλωναν το υψηλότερο ποσοστό θερμίδων από υδατάνθρακες είχαν 28% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αλλά όχι μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιακή νόσο.

Επίσης, ένα υψηλότερο ποσοστό ενεργειακής πρόσληψης από τις πρωτεΐνες συσχετίστηκε με 23% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από άλλες αιτίες εκτός από καρδιακές παθήσεις. Η πρόσληψη ζωικής πρωτεΐνης συσχετίστηκε επίσης με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, αλλά δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ της φυτικής πρωτεΐνης και του κινδύνου πρόωρου θανάτου.

Τι σημαίνει λοιπόν όλα αυτά; Η ανάλυση δίνει βαρύτητα στην παγκόσμια έκκληση να προχωρήσουμε πέρα ​​από τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπος και υδατάνθρακες που είναι τα κύρια συστατικά των τροφίμων) και να εξετάσουμε προσεκτικά τα τρόφιμα και ποτά που καταναλώνονται. Έχει σημασία αν οι υδατάνθρακές σας να προέρχονται από μήλα, φακές ή καρότα σε σύγκριση με αναψυκτικά, ντόνατς ή τηγανίτες.

Τα είδη των τροφίμων που καταναλώνονται πραγματικά θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα παραπάνω αποτελέσματα. Συνολικά, αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική και μια έγκαιρη υπενθύμιση της ανάγκης συνεχούς ενημέρωσης των αποδεικτικών στοιχείων σχετικά με τις σχέση που έχει η διατροφή με τις ασθένειες και να λαμβάνεται υπόψη από ποιο μέρος του κόσμου προέρχονται τα άτομα που εξετάζονται.

Είναι καιρός να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στη διατροφή και να ανακόψουμε το κύμα των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων που διαταράσσουν τα υγιεινά διατροφικά πρότυπα. Μελέτες από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι ο αποκλεισμός των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι το κλειδί για τη βελτίωση της διατροφικής ποιότητας της συνολικής διατροφής μας.

Μια έκθεση τονίζει ότι τα διατροφικά πρότυπα, σε χώρες υψηλού εισοδήματος, που σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου, ποικίλλουν ως προς τον τύπο και την ποιότητα του λίπους και των υδατανθράκων. Αυτό που έχουν κοινό είναι ότι είναι όλα είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και περιλαμβάνουν όσπρια. Με άλλα λόγια, σημασία έχει ποιες τροφές τρώτε που περιέχουν υψηλές ποσότητες υδατανθράκων ή λιπών. Είναι η κύρια πηγή υδατανθράκων σας από τα φρούτα και τα λαχανικά ή από τα πρόσθετα σάκχαρα και τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα; Η έκθεση υπογραμμίζει ότι για να βελτιώσουμε τα διατροφικά πρότυπα, χρειάζεται να τρώμε περισσότερα λαχανικά και φρούτα. Το ερώτημα εάν τα λίπη είναι καλύτερα από τους υδατάνθρακες ίσως δεν έχει κανένα νόημα και απλώς δημιουργεί μια περιττή σύγχυση.

Δείτε επίσης