Μυκοβίωμα: Το βάρος σας μπορεί να εξαρτάται από τους μύκητες του εντέρου

Των Kent Willis και Justin D. Stewart, The Conversation.

Τα ποντίκια με ορισμένες κοινότητες μυκήτων στο έντερό τους κέρδισαν περισσότερο βάρος όταν έτρωγαν επεξεργασμένα τρόφιμα από τα ποντίκια των οποίων το μικροβίωμα του εντέρου τους φιλοξενούσε διαφορετικές κοινότητες μυκήτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Communications Biology το 2021.

Τα μικροβιώματα είναι κοινότητες μικροοργανισμών. Στη μελέτη, διερευνήσαμε εάν οι μύκητες του μικροβιώματος του εντέρου -το μυκοβίωμα- άλλαξαν τη μεταβολική αντίδραση του ξενιστή τους όταν έτρωγε επεξεργασμένα τρόφιμα. Για να γίνει αυτό, αποκτήσαμε γενετικά πανομοιότυπα ποντίκια από τέσσερις διαφορετικές εταιρείες -η καθεμία με διαφορετικά μικροβιώματα μυκήτων- και στη συνέχεια ταΐσαμε τα ποντίκια είτε με τυπική τροφή για ποντίκια είτε επεξεργασμένα τρόφιμα που έμοιαζαν με την αμερικανική δίαιτα. Μετά από έξι εβδομάδες, μετρήσαμε το σωματικό λίπος των ποντικιών καθώς και τα γονίδια και τις ορμόνες που εμπλέκονται στο μεταβολισμό.

Εξετάσαμε συγκεκριμένα τη σχέση μεταξύ του μυκητιακού μικροβιώματος και των επεξεργασμένων τροφίμων -για παράδειγμα τροφές που περιέχουν εξευγενισμένα σάκχαρα, μονοακόρεστα λίπη και λευκό αλεύρι- επειδή αυτά τα τρόφιμα συνδέονται με αύξηση βάρους στον άνθρωπο.

Η κατανάλωση επεξεργασμένης τροφής έκανε τα περισσότερα ποντίκια πιο παχύσαρκα, αλλά το πόσο βάρος και το πώς άλλαξε ο μεταβολισμός τους διέφεραν ανάλογα με το μικροβίωμα. Αφού μετρήσαμε το μικροβίωμα κάθε ποντικιού, χρησιμοποιήσαμε μηχανική μάθηση για να καταλάβουμε ποιοι μύκητες είχαν την ισχυρότερη επίδραση στο μεταβολισμό.

Βρήκαμε ότι τα ποντίκια των οποίων το μικροβίωμα του εντέρου περιείχαν περισσότερους μύκητες Thermomyces (τους οποίους οι εταιρείες χρησιμοποιούν για τη διάσπαση του λίπους σε εμπορικές διαδικασίες) και λιγότερους μύκητες Saccharomyces (ζύμες που χρησιμοποιούνται στο ψήσιμο και τη ζυθοποιία) κέρδισαν περίπου 15% περισσότερο βάρος από τα ποντίκια με διαφορετικό μικροβίωμα. Βρήκαμε παρόμοιες αλλά μικρότερες διαφορές σε ποντίκια με κανονική διατροφή.

Το μικροβίωμα του εντέρου μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι το μικροβίωμα είναι εξ ολοκλήρου βακτήρια. Ωστόσο, οι μύκητες -αν και συνήθως λιγότερο συνηθισμένοι από τα βακτήρια- είναι συχνά κρίσιμα μέλη αυτών των μικροβιακών κοινοτήτων.

Τα μικροβιώματα ποικίλλουν μεταξύ των ατόμων, επομένως τα είδη μυκήτων που ζουν στο έντερό σας μπορεί να είναι διαφορετικά από αυτά του γείτονά σας. Αυτό ίσχυε και για τα ποντίκια στη μελέτη μας.

Οι ερευνητές μόλις πρόσφατα ανακάλυψαν το μυκητιακό μικροβίωμα και έχουν περιορισμένη γνώση του πώς επηρεάζει την ανθρώπινη υγεία. Η μελέτη μας είναι από τις πρώτες που προσδιορίζει πώς οι μύκητες του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό.

Εάν οι μύκητες του εντέρου επηρεάζουν το μεταβολισμό στους ανθρώπους με παρόμοιο τρόπο, οι ερευνητές μπορεί να είναι σε θέση να αναπτύξουν δίαιτες προσαρμοσμένες για συγκεκριμένα μικροβιώματα. Μπορεί επίσης να είναι δυνατή η προσαρμογή του μυκητιακού μικροβιώματος ενός ατόμου για τον έλεγχο του βάρους σε συγκεκριμένες καταστάσεις -όπως μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Τι ακόμα δεν είναι γνωστό

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μαθαίνουν ποια είδη μυκήτων κάνουν το έντερο σπίτι τους έναντι αυτών που απλώς διέρχονται. Ενώ πολλές από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των ανθρώπων και των μυκήτων του εντέρου τους είναι πιθανώς ευεργετικές, αυτό μπορεί να μην συμβαίνει πάντα. Οι μύκητες μπορεί να παίζουν ρόλο στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παγκρέατος. Όχι μόνο η παρουσία ή η απουσία ορισμένων μυκήτων θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην υγεία, αλλά η αλληλεπίδραση μυκήτων με βακτήρια είναι επίσης πολύ σημαντική. Η εργασία μας έχει κάνει μερικά βασικά πρώτα βήματα για την κατανόηση της περίπλοκης σχέσης μεταξύ βακτηριακών και μυκητιακών κοινοτήτων όταν συνεργάζονται για την πέψη των επεξεργασμένων τροφίμων.

Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε μελέτες σε ανθρώπους και ποντίκια, εξετάζοντας πώς το μυκητιακό μικροβίωμα επηρεάζει τον μεταβολισμό σε δίαιτες πλούσιες σε λιπαρά και μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Δείτε επίσης