Καρκίνος μαστού θετικός στον υποδοχέα οιστρογόνου και πρόληψη

To παρακάτω κείμενο βασίστηκε σε άρθρα των Jeffrey D. Blaustein και Sarah Allinson. The Conversation.

Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο. Μία στις 8-10 γυναίκες θα αναπτύξει διηθητικό καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής της. Εκτιμάται ότι 2,3 εκατομμύρια γυναίκες εμφανίζουν τη νόσο κάθε χρόνο. Η πρόληψη ακόμη και ενός κλάσματος αυτών των καρκίνων έχει τη δυνατότητα να σώσει πολλές ζωές και να μειώσει τον πόνο.

Το 80% των καρκίνων του μαστού τροφοδοτείται, εν μέρει, από τα οιστρογόνα. Τα κύτταρα του μαστού περιέχουν υποδοχείς ορμονών -ειδικές πρωτεΐνες. Αυτοί οι υποδοχείς λαμβάνουν μηνύματα από ορμόνες στο σώμα και ανταποκρίνονται λέγοντας στα κύτταρα τι να κάνουν. Μερικές φορές τα καρκινικά κύτταρα του μαστού περιέχουν τέτοιους υποδοχείς οιστρογόνων. Έτσι ο καρκίνος “θετικός σε υποδοχείς οιστρογόνων” ή ER+. Όταν οι υποδοχείς των οιστρογόνων βρίσκονται στα καρκινικά κύτταρα του μαστού, αυτό μπορεί να διεγείρει τον καρκίνο του μαστού να αναπτυχθεί.

Όλοι οι επεμβατικοί καρκίνοι του μαστού ελέγχονται για υποδοχείς οιστρογόνων χρησιμοποιώντας βιοψία ή μετά από χειρουργική επέμβαση. Εάν ο καρκίνος είναι θετικός στον υποδοχέα οιστρογόνων, ο μαστολόγος θα συζητήσει μαζί σας για ορμονική θεραπεία διότι όσο περισσότερα οιστρογόνα κυκλοφορούν στο σώμα, τόσο πιο πιθανό είναι να διεγείρεται η ανάπτυξη του όγκου.

Μια κατηγορία αποκλειστών οιστρογόνων που συχνά συνταγογραφείται κάνει τη δουλειά εμποδίζοντας τα οιστρογόνα να φτάσουν στους υποδοχείς των κυττάρων του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων. Το σώμα εξακολουθεί να παράγει οιστρογόνα, αλλά τα αποτελέσματά τους εμποδίζονται σε ορισμένα κύτταρα. Μια δεύτερη κατηγορία, που ονομάζεται αναστολείς αρωματάσης, εμποδίζουν την παραγωγή οιστρογόνων. Και οι δύο τύποι φαρμάκων δρουν στον εγκέφαλο καθώς και στο στήθος, τις ωοθήκες, τον κόλπο και πολλά άλλα μέρη του σώματος.

Όταν οι γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα που μπλοκάρουν τα οιστρογόναγια σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, θετικές με καρκίνο του μαστού, λαμβάνουν υπόψη τις επιδράσεις των αναστολέων οιστρογόνων και ιδιαίτερα στα οστά και τη μήτρα. Πρέπει οι γυναίκες με θετικό σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνο του μαστού να λαμβάνουν αναστολείς οιστρογόνων; Αξίζει η θεραπεία, εξισορροπώντας τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου με πιθανά προβλήματα ποιότητας ζωής; Η απόφαση μιας γυναίκας, που πρέπει να λάβει σε συνεννόηση με τον ογκολόγο της, είναι σύνθετη και εξαρτάται από τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου.

Τα οιστρογόνα είναι μια κατηγορία ορμονών και υπάρχουν τρεις διαφορετικές μορφές στο σώμα: οιστραδιόλη, οιστριόλη και οιστρόνη. Αν και είναι όλα παρόμοια μόρια στη λειτουργία τους, ποικίλλουν ως προς την ισχύ τους. Υπάρχουν και οιστρογόνα που βρίσκονται στα φυτά, όπως η σόγια τα οποία ονομάζονται φυτοοιστρογόνα, αν και τα αποτελέσματά τους μπορεί να διαφέρουν από εκείνα των οιστρογόνων που παράγονται στο σώμα.

Η οιστραδιόλη είναι το κυρίαρχο οιστρογόνο πριν την εμμηνόπαυση. Παράγεται κυρίως στις ωοθήκες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η κυρίαρχη μορφή είναι η οιστριόλη, που παράγεται από τον πλακούντα. Κατά την εμμηνόπαυση, όταν τα επίπεδα της οιστραδιόλης μειώνονται, το κυρίαρχο οιστρογόνο είναι η οιστρόνη, που παράγεται στον λιπώδη ιστό. Μετά την εμμηνόπαυση, οι ωοθήκες σταματούν να παράγουν οιστρογόνα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα στο σώμα, ωστόσο άλλα όργανα, συμπεριλαμβανομένου του λίπους, συνεχίζουν να παράγουν -στον λιπώδη ιστό παράγονται ακόμα αξιόλογες ποσότητες. Τα οιστρογόνα κάνουν ό,τι έκαναν πριν, αλλά επειδή τα επίπεδά τους είναι χαμηλότερα, δεν κάνουν τη δουλειά τους τόσο αποτελεσματικά. Πιστεύεται ότι και ο εγκέφαλος παράγει κάποια οιστρογόνα, ένα θέμα που μελετάται.

Τα οιστρογόνα έχουν οφέλη που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των αναπαραγωγικών ιστών και των δευτερογενών σεξουαλικών χαρακτηριστικών των γυναικών (όπως οι μαστοί) στην εφηβεία. Διατηρούν την οστική πυκνότητα και μειώνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης που μπορεί να οδηγήσει σε εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα. Μερικές από τις πιο βαθιές επιδράσεις του είναι στον εγκέφαλο. Για παράδειγμα, οι εξάψεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση, οφείλονται στην απώλεια οιστρογόνων που δρουν σε περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη γνωστική λειτουργία -το πώς σκεφτόμαστε, ιδιαίτερα τη λεκτική μνήμη και την ευχέρεια, που είναι η μνήμη των λέξεων και το πώς εκφραζόμαστε στη γλώσσα. Την περίοδο της εμμηνόπαυσης, πιστεύεται ότι έχουν αντικαταθλιπτική δράση. Οι διαταραχές ύπνου στην εμμηνόπαυση πιστεύεται ότι προκαλούνται από την απουσία των οιστρογόνων που δρουν στα κέντρα ύπνου στον εγκέφαλο. Η μειωμένη δράση στον εγκέφαλο μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σεξουαλική επιθυμία. Τα οιστρογόνα μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ εάν η ορμονική υποκατάσταση ξεκινήσει αμέσως μετά την εμμηνόπαυση. Σε πρωτεύοντα ζώα έχει αποδειχτεί ότι μπορούν να είναι προστατευτικά για τον εγκέφαλο.

Εφόσον αυτά τα φάρμακα μπλοκάρουν τις επιδράσεις των οιστρογόνων, θα πρέπει να περιμένουμε ότι, εκτός από τον αποκλεισμό των αρνητικών επιδράσεων των οιστρογόνων στον καρκίνο του μαστού, θα μπλοκάρουν και τις θετικές επιδράσεις τους. Δυστυχώς, σε πολλές μελέτες αξιολόγησης των φαρμάκων αυτών λείπουν οι συγκρίσεις. Δεν θα ήταν ηθικό να χορηγηθεί εικονικό φάρμακο σε μια ομάδα γυναικών με υψηλό κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Αλλά από μελέτες σε ζώα και από όσα είναι γνωστά, πιστεύεται ότι τα αντιοιστρογόνα είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την ποιότητα ζωής ορισμένων γυναικών.

Προληπτικό φάρμακο

Ένα φάρμακο που μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες εγκρίθηκε πρόσφατα για χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το φάρμακο, που ονομάζεται αναστροζόλη, θα μπορούσε να ωφελήσει περίπου 290.000 γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Η αναστροζόλη ανήκει στους αναστολείς αρωματάσης και είχε ήδη εγκριθεί ως θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού. Μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων εμποδίζοντας τη διαίρεση των καρκινικών κυττάρων του μαστού και άρα την ανάπτυξη του όγκου. Αν και συνταγογραφείται εκτός ετικέτας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε άλλες χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το πρώτο που έδωσε άδεια για προληπτική χρήση.

Μετά την εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα παράγονται από το ένζυμο που ονομάζεται αρωματάση, κυρίως στον λιπώδη ιστό -η αρωματάση παράγει τα οιστρογόνα μετατρέποντας άλλες ορμόνες όπως η τεστοστερόνη και η ανδροστενεδιόνη. Η αναστροζόλη και παρόμοια φάρμακα -όπως η λετροζόλη και η εξεμεστάνη- σταματούν την δράση της αρωματάσης και μειώνουν δραστικά την ποσότητα των οιστρογόνων στο σώμα. Σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, το φάρμακο είναι πολύ αποτελεσματικό στη διακοπή της επανεμφάνισης των καρκίνων μετά από χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία.

Ο λόγος που η αναστροζόλη λειτουργεί στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι επειδή συχνά τα πρώιμα στάδια του φυσιολογικού ιστού του μαστού που γίνονται καρκινικά εξαρτώνται από τα οιστρογόνα. Πράγματι, πολλοί από τους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού -όπως η όψιμη εμμηνόπαυση και η παχυσαρκία- σχετίζονται με αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Η χρήση της αναστροζόλης για μείωση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί να σταματήσει τον καρκίνο του μαστού πριν καν ξεκινήσει.

Χάρη στη νέα άδεια, οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο που διατρέχουν μέτριο έως υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού έχουν την ευκαιρία να λάβουν αναστροζόλη για να προστατευθούν. Λόγω όμως των άλλων θετικών επιδράσεων των οιστρογόνων, προς το παρόν συνιστάται η λήψη για πρόληψη μόνο για πέντε χρόνια. Οι γυναίκες που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και σκέφτονται να χρησιμοποιήσουν αναστροζόλη πρέπει να υποστηρίζονται για τη λήψη μιας τεκμηριωμένης απόφασης που είναι σωστή για αυτές. Σε γυναίκες με οστεοπόρωση ή σοβαρή νεφρική ή ηπατική νόσο συνιστάται να συζητήσουν αυτή την απόφαση με το γιατρό τους.

Δείτε επίσης