Roseburia intestinalis, το βακτήριο του μικροβιώματος που παράγει βουτυρικό οξύ

Τα εκατοντάδες είδη μικροοργανισμών που αποτελούν το μικροβίωμα έχουν όλα διαφορετικούς, μοναδικούς ρόλους.

Μία από τις σημαντικές λειτουργίες που λαμβάνει χώρα στο έντερο είναι η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας. Αυτά τα μόρια προέρχονται από τη ζύμωση πολυσακχαριτών (ένας τύπος υδατάνθρακα) που βρίσκονται κυρίως σε αμυλούχα τρόφιμα. Αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας χρησιμοποιούνται στη συνέχεια σε μια σειρά διεργασιών -συμπεριλαμβανομένης της παροχής στα κύτταρα της ενέργειας που χρειάζονται για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν και να επιτρέψουν την επικοινωνία μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου.

Τα μικρόβια του εντέρου παράγουν κυρίως τρία λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας: οξικό, προπιονικό και βουτυρικό. Μαζί, αυτά παρέχουν περίπου το 60% της ενέργειας που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του εντέρου και περίπου το 10% των συνολικών απαιτήσεων σε θερμίδες του σώματός μας.

Αναμφισβήτητα, το πιο σημαντικό από αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας είναι το βουτυρικό οξύ, το οποίο έχει μελετηθεί ευρέως λόγω της προφανούς σχέσης του με την υγεία και τις ασθένειες. Το βουτυρικό είναι η κύρια πηγή ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία και τη διατήρηση της βλεννογόνου μεμβράνης που καλύπτει το πεπτικό μας σύστημα. Αυτή η επένδυση είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εντέρου, προστατεύοντας το σώμα από μολύνσεις και απορροφώντας θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα που τρώμε.

Ένας από τους κύριους παραγωγούς βουτυρικού στο έντερο είναι το βακτήριο Roseburia intestinalis. Το R intestinalis ζει σε στενή επαφή με τη βλεννογόνο μεμβράνη των κυττάρων του εντέρου μας και αποτελεί λίγο περισσότερο από το 2% του συνολικού πληθυσμού του μικροβιώματος του ανθρώπινου εντέρου. Δημιουργεί βουτυρικό από τους πολυσακχαρίτες που τρώμε χρησιμοποιώντας ένα ειδικό ένζυμο.

Αν και δεν είναι το μόνο βακτήριο στο έντερο που παράγει βουτυρικό, το R intestinalis είναι ένας από τους πιο άφθονους παραγωγούς του. Το R intestinalis έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η πρόληψη της φλεγμονής και η αποκατάσταση της καλής βακτηριακής ισορροπίας στο μικροβίωμα. Tο βακτήριο φαίνεται επίσης να ρυθμίζει μέρος της επικοινωνίας που συμβαίνει μεταξύ του εντέρου και του εγκεφάλου -και μπορεί ακόμη και να παίζει ρόλο στην προστασία από ορισμένες ασθένειες, όπως το Crohn, η ελκώδης κολίτιδα και ο διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2.

Αυτά τα οφέλη για την υγεία πιθανώς οφείλονται στο γεγονός ότι το βουτυρικό που παράγεται από το R intestinalis παρέχει θρεπτικά συστατικά και ενέργεια σε άλλα βακτηριακά είδη που έχουν πιο εξειδικευμένες εργασίες στο έντερο. Το βουτυρικό βοηθά επίσης στη ρύθμιση πολλών πτυχών του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αυτό το κάνει μέσω της προώθησης ή της καταστολής της παραγωγής βασικών κυττάρων του ανοσοποιητικού. Πολλές από αυτές τις ανακαλύψεις των πλεονεκτημάτων του R intestinalis είναι πολύ πρόσφατες και θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί καλύτερα ποιους συγκεκριμένους ρόλου παίζει αυτό το βακτήριο στο έντερο και πώς ακριβώς ενισχύει τις μάχες μας κατά των ασθενειών.

Η παραγωγή βουτυρικού μπορεί επίσης να είναι πιο περίπλοκη από ό,τι φαίνεται, με τις μελέτες να βρίσκουν μια σχέση μεταξύ χαμηλών επιπέδων παραγωγής βουτυρικού και παχυσαρκίας. Όμως, δεδομένου του βασικού του ρόλου στην προαγωγή ενός υγιούς εντέρου – παράλληλα με τις ευρύτερες επιπτώσεις του στο ανοσοποιητικό σύστημα και το σώμα- δεν είναι περίεργο που το R intestinalis αρχίζει να θεωρείται ως πιθανό προβιοτικό. Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να το δούμε να προστίθεται σε συμπληρώματα προκειμένου να προωθηθεί ένα πιο υγιές μικροβίωμα στο μέλλον.

Δείτε επίσης