Τα σταφύλια ωφελούν τα μάτια

Σε μια πρόσφατη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη μελέτη, η κατανάλωση σταφυλιών για 16 εβδομάδες βελτίωσε τους βασικούς δείκτες της υγείας των ματιών σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function εξέτασε τον αντίκτυπο της τακτικής κατανάλωσης σταφυλιών στη συσσώρευση χρωστικής της ωχράς κηλίδας και άλλους βιοδείκτες της υγείας των ματιών. Είναι η πρώτη ανθρώπινη μελέτη για αυτό το θέμα και τα αποτελέσματα ενισχύουν προηγούμενες προκαταρκτικές μελέτες όπου βρέθηκε ότι η κατανάλωση σταφυλιών προστατεύει τη δομή και τη λειτουργία του αμφιβληστροειδούς.

Η επιστήμη έχει δείξει ότι ένας γηράσκων πληθυσμός έχει υψηλότερο κίνδυνο οφθαλμικών παθήσεων και προβλημάτων όρασης. Βασικοί παράγοντες κινδύνου για οφθαλμική νόσο περιλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες και τα υψηλά επίπεδα οφθαλμικών τελικών προϊόντων προχωρημένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Τα AGEs μπορεί να συμβάλλουν σε πολλές οφθαλμικές παθήσεις καταστρέφοντας τα αγγειακά συστατικά του αμφιβληστροειδούς, βλάπτοντας την κυτταρική λειτουργία και προκαλώντας οξειδωτικό στρες.

Τα διατροφικά αντιοξειδωτικά μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και να αναστείλουν το σχηματισμό AGEs, με πιθανές ευεργετικές επιδράσεις στον αμφιβληστροειδή, όπως η βελτίωση της οπτικής πυκνότητας της χρωστικής της ωχράς κηλίδας (MPOD). Τα σταφύλια είναι μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών και άλλων πολυφαινολών.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, 34 άτομα κατανάλωναν είτε σταφύλια (1,5 φλιτζάνι την ημέρα) είτε ένα εικονικό σκεύασμα για 16 εβδομάδες. Οι σταφυλοφάγοι εμφάνισαν σημαντική αύξηση της MPOD, της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος και της συνολικής περιεκτικότητας σε φαινολικά, σε σύγκριση με αυτούς που έπαιρναν εικονικό σκεύασμα. Όσοι δεν κατανάλωναν σταφύλια είδαν σημαντική αύξηση στα επιβλαβή AGEs.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η κατανάλωση σταφυλιού επηρεάζει ευεργετικά την υγεία των ματιών στους ανθρώπους, κάτι που είναι πολύ συναρπαστικό, ειδικά με έναν αυξανόμενο πληθυσμό που γερνάει», δήλωσε ο Δρ. Jung Eun Kim. «Τα σταφύλια είναι ένα εύκολο, προσβάσιμο φρούτο και οι μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να έχουν ευεργετική επίδραση σε κανονικές ποσότητες μόλις με 1,5 φλιτζάνι την ημέρα».

Περισσότερες πληροφορίες: Weili Hu et al, Impacts of regular consumption of grapes on macular pigment accumulation in Singapore older adults: a randomized controlled trial, Food & Function (2023). DOI: 10.1039/D3FO02105J.

Δείτε επίσης