Ένα κόκκινο κρασί μπορεί να συνδυαστεί όμορφα με το επερχόμενο γεύμα των Χριστουγέννων. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση κόκκινου κρασιού ακόμη και σε μικρές ποσότητες προκαλεί πονοκέφαλο. Τυπικά, ένας «πονοκέφαλος από κόκκινο κρασί» μπορεί να εμφανιστεί μέσα σε 30 λεπτά έως τρεις ώρες μετά την κατανάλωση ενός μικρού ποτηριού κρασί.
Τι προκαλεί πονοκεφάλους στο κρασί; Σε μια νέα μελέτη, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις, εξέτασαν γιατί συμβαίνει αυτό -ακόμη και σε άτομα που δεν έχουν πονοκεφάλους όταν πίνουν μικρές ποσότητες άλλων αλκοολούχων ποτών. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια φλαβανόλη που βρίσκεται εκ φύσεως στα κόκκινα κρασιά μπορεί να επηρεάσει τον σωστό μεταβολισμό του αλκοόλ και μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.
Ο ένοχος του πονοκεφάλου είναι η κερσετίνη ή κουερσετίνη, μια φλαβανόλη. Αυτή η φλαβανόλη υπάρχει εκ φύσεως σε όλα τα είδη φρούτων και λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών. Θεωρείται ένα υγιές αντιοξειδωτικό και διατίθεται ακόμη και σε μορφή συμπληρώματος. Αλλά όταν μεταβολίζεται μαζί με το αλκοόλ, μπορεί να είναι προβληματικό.
«Όταν εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματός σας, το σώμα σας μετατρέπει την κερσετίνη σε μια διαφορετική μορφή που ονομάζεται γλυκουρονίδιο κερσετίνης», δήλωσε ο χημικός κρασιού και αντίστοιχος συγγραφέας Andrew Waterhouse, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του UC Davis. «Με αυτή τη μορφή, μπλοκάρει το μεταβολισμό του αλκοόλ».
Ως αποτέλεσμα, οι άνθρωποι μπορεί να καταλήξουν να συσσωρεύουν την τοξίνη ακεταλδεΰδη, εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Apramita Devi, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του UC Davis. Η συσσώρευση της ακεταλδεΰδης οδηγεί σε έξαψη, πονοκέφαλο, ναυτία.
Η ακεταλδεΰδη είναι μια πολύ γνωστή τοξίνη, ερεθιστική και φλεγμονώδης ουσία. Οι ερευνητές γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα ακεταλδεΰδης μπορεί να προκαλέσουν έξαψη του προσώπου, πονοκέφαλο και ναυτία.
Το φάρμακο δισουλφιράμη που συνταγογραφείται στους αλκοολικούς για να τους εμποδίσει να πίνουν προκαλεί τα ίδια συμπτώματα. Ο Waterhouse είπε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το φάρμακο προκαλεί επίσης τη συσσώρευση της τοξίνης στο σώμα όταν κανονικά ένα ένζυμο στο σώμα θα τη διασπούσε. Περίπου το 40% του πληθυσμού της Ανατολικής Ασίας έχει επίσης ένα ένζυμο που δεν λειτουργεί πολύ καλά στην αποδόμηση της ακεταλδεΰδης, επιτρέποντας την τοξίνη να συσσωρευτεί στο σύστημά τους.
«Υποθέτουμε ότι όταν τα ευαίσθητα άτομα καταναλώνουν κρασί με έστω και μέτριες ποσότητες κερσετίνης, αναπτύσσουν πονοκεφάλους, ιδιαίτερα εάν έχουν προϋπάρχουσα ημικρανία ή άλλη κύρια πάθηση κεφαλαλγίας», δήλωσε ο συγγραφέας Morris Levin, καθηγητής νευρολογίας και διευθυντής του Κέντρου Κεφαλαλγίας. στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο. «Πιστεύουμε ότι είμαστε επιτέλους στο σωστό δρόμο για να εξηγήσουμε αυτό το μυστήριο χιλιετιών. Το επόμενο βήμα είναι να το δοκιμάσουμε επιστημονικά σε άτομα που εμφανίζουν αυτούς τους πονοκεφάλους».
Ο Waterhouse είπε ότι τα επίπεδα αυτής της φλαβανόλης μπορεί να διαφέρουν δραματικά στο κόκκινο κρασί. Το φως του ήλιου αυξάνει την φλαβανόλη που προκαλεί πονοκέφαλο στα σταφύλια
«Η κερσετίνη παράγεται από τα σταφύλια ως απόκριση στο ηλιακό φως», είπε ο Waterhouse. «Εάν καλλιεργείτε σταφύλια με εκτεθειμένα τα σμήνη, όπως κάνουν στην κοιλάδα της Νάπα για τα καμπερνέ τους, λαμβάνετε πολύ υψηλότερα επίπεδα κερκετίνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι τέσσερις έως πέντε φορές υψηλότερα».
Τα επίπεδα κερσετίνης μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής του κρασιού, συμπεριλαμβανομένης της επαφής με το δέρμα κατά τη διάρκεια της ζύμωσης, των διεργασιών λεπτότητας και της παλαίωσης.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες θα συγκρίνουν τα κόκκινα κρασιά που περιέχουν πολλή κερσετίνη με εκείνα που έχουν πολύ λίγο να δοκιμάσουν τη θεωρία τους για τους πονοκεφάλους από κόκκινο κρασί στους ανθρώπους. Αυτή η μικρή κλινική δοκιμή σε ανθρώπους, που χρηματοδοτείται από το Wine Spectator Scholarship Foundation, θα διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Οι ερευνητές είπαν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά άγνωστα σχετικά με τις αιτίες των πονοκεφάλων από το κόκκινο κρασί. Δεν είναι σαφές γιατί μερικοί άνθρωποι φαίνονται πιο επιρρεπείς σε αυτά από άλλους. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν εάν τα ένζυμα των ανθρώπων που υποφέρουν από πονοκεφάλους από κόκκινο κρασί αναστέλλονται πιο εύκολα από την κερσετίνη ή αν αυτός ο πληθυσμός επηρεάζεται πιο εύκολα από τη συσσώρευση της τοξίνης ακεταλδεΰδης.
Περισσότερες πληροφορίες: Inhibition of ALDH2 by quercetin glucuronide suggests a new hypothesis to explain red wine headaches. Scientific Reports, 2023; 13 (1) DOI: 10.1038/s41598-023-46203-y