Υπάρχουν καλά νέα για όσους απολαμβάνουν τον καφέ τους. Για δεκαετίες, οι γιατροί έχουν προειδοποιήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από προβλήματα καρδιακού ρυθμού να αποφύγουν τον καφέ, λόγω ανησυχίας ότι μια δόση καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει έναν γρήγορο καρδιακό ρυθμό. Ωστόσο, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν το πρωί ή το απόγευμα μια κόλα διαίτης χωρίς ανησυχία -η καφεΐνη δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο αρρυθμιών στους περισσότερους ανθρώπους.
“Δεν βλέπουμε κανένα αποδεικτικό στοιχείο για αυτήν την ευρεία σύσταση για την αποφυγή του καφέ ή της καφεΐνης”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dr. Gregory Marcus, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. “Θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια άτομα όπου η καφεΐνη είναι η αιτία, αλλά νομίζω ότι τα αυξανόμενα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι περιπτώσεις είναι αρκετά σπάνιες”.
Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάθε επιπλέον φλιτζάνι καφέ που πίνει ένα άτομο καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αρρυθμίας κατά περίπου 3% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.
“Η πλειονότητα των ανθρώπων, ακόμη και εκείνων με αρρυθμίες, θα πρέπει να μπορούν να απολαύσουν το φλιτζάνι του καφέ τους και ίσως υπάρχουν μερικοί άνθρωποι για τους οποίους η καφεΐνη ή ο καφές μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου”, δήλωσε ο Marcus.
Ο καφές είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ποτά παγκοσμίως, αλλά οι ιδιότητές του ως διεγερτικό έχουν ωθήσει πολλούς γιατρούς να προειδοποιήσουν τους καρδιακούς ασθενείς από την κατανάλωσή του, δήλωσε ο Marcus.
Για να διαπιστωθεί εάν η καφεΐνη μπορεί πραγματικά να κάνει την καρδιά να χτυπήσει ασυνήθιστα, ο Marcus και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα για πάνω από 386.000 άτομα που συμμετείχαν σε μια μακροχρόνια βρετανική μελέτη για την υγεία. Από αυτή τη μεγάλη ομάδα, περίπου 17.000 ανέπτυξαν πρόβλημα καρδιακού ρυθμού κατά τη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 4,5 ετών, ανέφεραν οι ερευνητές. Όλοι οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για την κατανάλωση καφέ όταν άρχισε η μελέτη. Οι ερευνητές συνέκριναν την απάντησή τους με την πιθανότητα εμφάνισης ανώμαλου καρδιακού ρυθμού.
Το αποτέλεσμα: Δεν υπήρχε σχέση μεταξύ των διαταραχών της καφεΐνης και του καρδιακού ρυθμού, ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους γενετικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα μεταβολίζουν την καφεΐνη.
“Δεν μπορούσαμε να βρούμε στοιχεία σε επίπεδο πληθυσμού ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο καφέ ή όσοι είχαν εκτεθεί σε περισσότερη καφεΐνη αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο για αρρυθμίες”, δήλωσε ο Marcus.
Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι “υπάρχει απολύτως κάποιο αβάσιμο δόγμα ότι ο καφές μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες”, δήλωσε ο Δρ. Zachary Goldberger, αναπληρωτής καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μάντισον. Ωστόσο, η Goldberger προειδοποίησε σχετικά με τα πιθανά προστατευτικά οφέλη της καφεΐνης, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα ήταν μικρό. “Πιστεύω ότι, με βάση αυτά τα ευρήματα, καφές μπορεί να μην προκαλέσει αρρυθμίες, αλλά δεν προστατεύει απαραίτητα ούτε από αυτές”, δήλωσε ο Goldberger, o οποίος ήταν συν-συγγραφέας ενός σχολιασμού που συνοδεύει τη μελέτη.
Από την άλλη μεριά, ο Marcus είπε ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να μάθουμε πώς ακριβώς ο καφές επηρεάζει την καρδιά και γιατί μπορεί να προστατεύσει από τις αρρυθμίες. Ο καφές έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα και είναι γνωστό ότι η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει σε προβλήματα καρδιακού ρυθμού, δήλωσε ο Marcus. Μπορεί επίσης να είναι ότι η καφεΐνη παρακινεί ορισμένους ανθρώπους να είναι πιο σωματικά δραστήριοι, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο αρρυθμίας. “Πιθανότατα δεν γνωρίζουμε πλήρως τους διάφορους μηχανισμούς που μπορεί να είναι σχετικοί”, είπε.
Πάντως, τόσο ο Marcus όσο και ο Goldberger αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν πιθανώς ορισμένα άτομα που δεν ανταποκρίνονται καλά στον καφέ και οι ανησυχίες πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. “Εάν ένας ασθενής έρχεται στην κλινική με αίσθημα παλμών ή συμπτώματα αρρυθμίας και ρωτήσει εάν η καφεΐνη ή ο καφές διαδραματίζει ρόλο, αυτή είναι μια εξατομικευμένη συζήτηση”, δήλωσε ο Goldberger. “Εάν ένας ασθενής αναφέρει ότι έχει αίσθημα παλμών που φαίνεται να σχετίζεται με καφέ ή καφεϊνούχα ποτά, αυτά τα δεδομένα δεν μας δίνουν την άδεια να του πούμε να μην προσπαθήσει να περιορίσει τον καφέ. Αλλά νομίζω ότι θα μπορούσαμε να πούμε στον ασθενή μας ότι ο καφές δεν τοποθετεί τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο διαταραχών του καρδιακού ρυθμού”.