Υπάρχει γνήσια φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών;

Το ερώτημα αν μπορεί να υπάρξει πραγματική φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι πανάρχαιο και δεν φαίνεται να υπάρχει εύκολη απάντηση.

Σε γενικές γραμμές, οι γυναίκες πιστεύουν ότι μπορoύν να έχουν γνήσια φιλία με το άλλο φύλλο, αλλά οι άνδρες δεν φαίνεται να συμμερίζονται αυτή την άποψη. Ένας διάλογος από την ταινία, “Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι”, με τη Μέγκ Ράιαν και τον Μπίλι Κρίσταλ, δείχνει τη διαφορά νοοτροπίας:

Χάρι: Αντιλαμβάνεσαι φυσικά ότι ποτέ δεν θα είμαστε φίλοι.

Σάλι: Γιατί όχι;

Xάρι: Οι άνδρες και οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι φίλοι γιατί μπαίνει στη μέση το θέμα του σεξ.

Σάλι: Αυτό δεν είναι αλήθεια. Έχω πολλούς φίλους άνδρες χωρίς να ανακατεύεται το σεξ.

Xάρι: Όχι, δεν έχεις.

Σάλι: Ναι, έχω.

Xάρι: Όχι, δεν έχεις.

Σύγχυση φιλικών και ερωτικών μηνυμάτων

Γιατί οι άνδρες είναι τόσο δύσπιστοι στην ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει πραγματική φιλία με μια γυναίκα;Η αιτία βρίσκεται στο τρόπο που εξελίχθηκε η συμπεριφορά των δύο φύλων.

Ο εξελικτικός ψυχολόγος Σατόσι Καναζάβα του University College London πιστεύει ότι οι άνδρες κάνουν πολλές φορές το λάθος να εκλαμβάνουν τα φιλικά μηνύματα ως ερωτικά. «Οι άνδρες πολύ συχνά παρερμηνεύουν τη γυναικεία συμπεριφορά», λέει ο Καναζάβα και φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση της Safeway, μιας αμερικανικής αλυσίδας σουπερμάρκετ.

Η Safeway κάποια στιγμή αποφάσισε να αλλάξει πολιτική εξυπηρέτησης πελατών λέγοντας στους υπαλλήλους της ότι έπρεπε να κοιτούν τους πελάτες στα μάτια, να τους χαμογελούν, και αν οι πελάτες πλήρωναν με πιστωτική κάρτα, οι υπάλληλοι έπρεπε να λένε, “ευχαριστώ κύριε τάδε που μας προτιμήσατε”. Όμως αυτή η πολιτική έφερε προβλήματα. Όταν οι γυναίκες υπάλληλοι κοίταζαν στα μάτια άνδρες πελάτες και τους χαμογελούσαν προσφωνώντας το όνομά τους, μερικοί από αυτούς το θεωρούσαν ερωτικό κάλεσμα και παρενοχλούσαν τις γυναίκες υπάλληλους στους διαδρόμους του σουπερμάρκετ. Τελικά πέντε γυναίκες υπάλληλοι έκαναν αγωγή στην Safeway η οποία αναγκάστηκε να διακόψει αυτή τη πολιτική.

«Οι άνδρες», λέει ο Καναζάβα «εξελίχθηκαν έτσι ώστε να αξιοποιούν κάθε ευκαιρία που τους δίνεται για σεξ. Ρισκάρουν μια παρερμηνεία της γυναικείας συμπεριφοράς θεωρώντας ότι είναι προτιμότερο να έχουν κάνει λάθος παρά να χάσουν την ευκαιρία. Έτσι, συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι η γυναίκα δείχνει απλώς φιλία απέναντί τους». Αυτό τους κάνει να δυσπιστούν στην ιδέα της πραγματικής φιλίας μεταξύ των δύο φύλλων.

Η στρατηγική των ανδρών

Οι τελευταίες όμως έρευνες δείχνουν ότι οι άνδρες «κάτι ξέρουν» όταν πιστεύουν ότι η ιδέα της γνήσιας φιλίας μεταξύ των δύο φύλων είναι ανεδαφική.

Απαντήσεις σε ερωτηματολόγια που απευθύνθηκαν σε φοιτητές Αμερικανικών και Βρετανικών Πανεπιστημίων έδειξαν ότι στο 50% των περιπτώσεων τα «φιλαράκια» καταλήγουν στο ίδιο κρεβάτι τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της σχέσης τους, και βέβαια όχι για να «αποκοιμηθούν» αλλά για να κάνουν σεξ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι γυναίκες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει γνήσια φιλία μεταξύ των δύο φύλων στην πράξη δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη όταν αφορά τον άνδρα τους και την ενδεχόμενη φιλία του με μια τρίτη γυναίκα. Καμία γυναίκα δεν θεωρεί φυσιολογικό να της πει ο άνδρας της: «Αγάπη μου, θα αργήσω λιγάκι σήμερα να γυρίσω σπίτι, γιατί έχω να δω μια φίλη μου». Οι γυναίκες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει φιλία μόνο ανάμεσα στις ίδιες και στους άνδρες, αλλά όταν πρόκειται για τη φιλία του δικού τους άνδρα τους με κάποια άλλη το θεωρούν άκρως επικίνδυνο.

Μια πρόσφατη έρευνα στη Βρετανία περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα καθώς οι απαντήσεις των ανδρών στα ερωτηματολόγια ήταν απρόσμενες. Η έρευνα βρήκε ότι το 75% των ανδρών συμφωνεί ότι μπορεί πράγματι να υπάρξει φιλία ανάμεσα στα δύο φύλα.

Ορισμένοι ψυχολόγοι αναρωτήθηκαν αν άλλαξαν οι άνδρες στα 20 χρόνια που πέρασαν από τότε που κυκλοφόρησε η ταινία “Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι”. Άλλοι όμως είπαν -και μάλλον βρίσκονται πιο κοντά στην αλήθεια- ότι οι Βρετανοί άνδρες έγιναν περισσότερο ‘διπλωμάτες’ καθώς συνειδητοποίησαν ότι πολλές από τις φιλικές σχέσεις με τις γυναίκες καταλήγουν στο σεξ, ειδικά ύστερα από μια νυκτερινή έξοδο που περιλαμβάνει κατανάλωση αλκοόλ (ένα  σημαντικό ποσοστό γυναικών στη Βρετανία κάνει σεξ αφού προηγουμένως έχει πιεί μερικά ποτά).

Φαίνεται επίσης ότι πολλοί άνδρες δέχονται πλέον την ιδέα της «φιλίας» με μια γυναίκα ακόμα και όταν είναι δεσμευμένη με άλλον άνδρα.  Ίσως όμως να πιστεύουν ότι κάποια στιγμή αυτό θα «αποδώσει καρπούς». Άλλωστε οι περισσότερες ωραίες γυναίκες είναι ήδη δεσμευμένες.Όπως λέει ο Καναζάβα, «Οι ελκυστικές γυναίκες είναι πάντα σε περιορισμένη προσφορά και άρα η φιλική σχέση μαζί τους αποτελεί μια εναλλακτική στρατηγική για τους άνδρες».

Δείτε επίσης