Συσκευή μετρά το λίπος που καίγεται με τη γυμναστική

Μια συσκευή ανάλυσης της αναπνοής αποκαλύπτει πότε ο οργανισμός καίει το λίπος. Η συσκευή αναπτύσσεται από βρετανούς ερευνητές της εταιρείας Οxford Μedical Diagnostics. Ανιχνεύει πότε ο οργανισμός έχει χρησιμοποιήσει τους υδατάνθρακες που έχει λάβει μέσω των τροφών με αποτέλεσμα να αρχίσει να διασπά τα αποθέματα λίπους του σώματος.  Ο αναλυτής της αναπνοής ανιχνεύει μικρές αλλαγές στα επίπεδα ενός μορίου που ονομάζεται ακετόνη. Η ακετόνη εκλύεται όταν το σώμα αρχίζει να καίει λίπος.

Οπως ανέφερε ο «εμπνευστής» της συσκευής, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής της εταιρείας Οxford Μedical Diagnostics, «η μέθοδος εντοπισμού της ακετόνης στην αναπνοή είναι πολύ ενδιαφέρουσα σε ό,τι αφορά τα άτομα που ασχολούνται με τα σπορ ή ακολουθούν πρόγραμμα διατροφής και γυμνάζονται».

Η τεχνική βασίζεται στη φασματοσκοπία η οποία μετρά τα μήκη κύματος του φωτός τα οποία απορροφώνται από διαφορετικά μόρια σε ένα αέριο. Με χρήση ενός υπέρυθρου λέιζερ το οποίο περνά μέσα από μια πολύπλοκη σειρά από καθρέφτες είναι δυνατόν να ανιχνευθούν ακόμη και μικρές αλλαγές στα επίπεδα ακετόνης στην αναπνοή.

Δείτε επίσης