Τριχόπτωση: Η φιναστερίδη έχει σοβαρές παρενέργειες

Ένα χρόνο μετά τη διακοπή της δραστικής ουσίας φιναστερίδη (finasteride) που χρησιμοποιείται σε φάρμακα κατά της ανδρικής τριχόπτωσης διαρκούν οι ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι συχνότερες παρενέργειες της φιναστερίδης (στην αγορά σαν Proscar, Propecia, Fincar, Finpecia, Finax, Finast, Finara, Finalo, Prosteride, Gefina, Finasterid IVAX) είναι η στυτική δυσλειτουργία, η μειωμένη ερωτική διάθεση και η πρόωρη εκσπερμάτωση.

Σύμφωνα με τον δρ Michael Irwing από την ιατρική σχολή George Washington στις ΗΠΑ, «το φάρμακο που περιέχει ως δραστική ουσία τη φιναστερίδη έχει επίδραση όχι μόνο στις ορμόνες, αλλά και τις δομές του εγκεφάλου, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και αυτές που δημιουργούν τη σεξουαλική διάθεση και καλή λειτουργία».

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine, ενώ παρόμοια αποτελέσματα είχε και σύνοψη μελετών που είχε δημοσιευτεί προσφάτως.

Συγκεκριμένα, η φιναστερίδη δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο που μετατρέπει την τεστοστερόνη -η οποία ευθύνεται για την τριχόπτωση- σε διϋδροτεστοστερόνη. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, το 94% των ανδρών που λάμβαναν την αγωγή είχε συμπτώματα μειωμένης σεξουαλικής διάθεσης, το 92% μειωμένο λειτουργικό αντανακλαστικό, το 69% δεν ικανοποιούνταν από την κορύφωση και το 92% είχε στυτική δυσλειτουργία.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως «δεν υπάρχει θεραπεία για όλες αυτές τις σεξουαλικές δυσκολίες που προκαλεί το φάρμακο της τριχόπτωσης και όσοι θα ήθελαν να το λάβουν θα πρέπει να το ξανασκεφτούν…».

Οι αγωγές με φιναστερίδη αποτελούν τις πιο διαδεδομένες φαρμακευτικές αγωγές παγκοσμίως για την πρόληψη της τριχόπτωσης και την αντιμετώπιση αυτής κυρίως στα πρώτα στάδια κατά τα οποία τα μαλλιά λεπταίνουν και συρρικνώνονται προοδευτικά. Ας σημειωθεί ότι το φάρμακο αυτό δεν έχει θεαματικά αποτελέσματα στην τριχόπτωση και επίσης ότι είναι ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο, που χορηγείται στον καρκίνο του προστάτη.

 

Δείτε επίσης