Η άσκηση προστατεύει την καρδιά όσο οι στατίνες

Επιστήμονες από την Ουάσινγκτον συνιστούν σε όσους έχουν υψηλή χοληστερίνη (αναφερόμαστε την κακή χοληστερίνη LDL) να μη βασίζονται αποκλειστικά στις στατίνες για να προστατεύσουν την καρδιά τους από ενδεχόμενο έμφραγμα (καρδιακή προσβολή). Βάλτε στη ζωή σας και απλές φυσικές δραστηριότητες, όπως η κηπουρική ή έστω το περπάτημα, λένε οι ερευνητές βασιζόμενοι σε μια νέα 10ετή μελέτη.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν με 10.043 εθελοντές ηλικίας άνω των 50 ετών, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή, ήπια φυσική δραστηριότητα είναι εξίσου αποτελεσματική με τις στατίνες που χρησιμοποιούνται για τη μείωση της χοληστερίνης (χοληστερόλης). Φαίνεται πάντως ότι την μεγαλύτερη προστασία παρέχει ο συνδυασμός των δύο (άσκηση και στατινες).

Στατίνες και άσκηση

Οι στατίνες (statins) είναι τα φάρμακα που χορηγούνται για να τεθούν υπό έλεγχο τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα ενώ συγχρόνως έχουν και άλλες ιδιότητες όπως π.χ. μειώνουν τη φλεγμονή. Έχουν ωστόσο και κάποιες παρενέργειες.

Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι στατινες πρέπει να χορηγούνται προληπτικά σε όλους όσους υπερβαίνουν τα 50 τους χρόνια και έχουν ακόμα και μέτρια επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα τους.

Ωστόσο, η 10ετής νέα μελέτη έδειξε πως όσοι είναι εξαιρετικά γυμνασμένοι έχουν 50-70% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακά αίτια σε σύγκριση με όσους διάγουν καθιστική ζωή αλλά παίρνουν στατίνες.

«Η φυσική κατάσταση που χρειάζεται κάποιος ο οποίος διάγει καθιστική ζωή, για να αποκομίσει την ίδια ή μεγαλύτερη προστασία από αυτήν που του παρέχουν οι στατίνες, είναι μέτριας έντασης και εφικτή για τους περισσότερους μεσήλικες και ηλικιωμένους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Πήτερ Κόκκινος, καθηγητής Καρδιολογίας στις ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της Τζώρτζταουν και Τζωρτζ Ουάσινγκτον, στην Ουάσινγκτον. «Το περπάτημα, η κηπουρική και ήπιες ασκήσεις στο γυμναστήριο είναι ό,τι χρειάζονται», πρόσθεσε.

Ο δρ Κόκκινος και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν το ιατρικό ιστορικό 9.700 ανδρών και 343 γυναικών από τα νοσοκομεία Veterans Affairs της Ουάσινγκτον και του Πάλο Άλτο στην Καλιφόρνια. Όλοι είχαν υψηλή χοληστερινη (χοληστερολη) ή τριγλυκερίδια στο αίμα τους και εξετάσθηκαν για να καθορισθεί εάν η φυσική τους κατάσταση ήταν υψηλή, καλή, μέτρια ή μικρή. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν επί μία δεκαετία, διαπιστώνοντας ότι η θνησιμότητα ήταν χαμηλότερη μεταξύ όσων έπαιρναν στατίνες και ταυτοχρόνως είχαν υψηλή φυσική κατάσταση. Αλλά και δίχως στατίνες, όσο καλύτερη φυσική κατάσταση είχε κάποιος, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος θανάτου – με το μέγιστο όφελος (μείωση του κινδύνου κατά 60-70%) να παρατηρείται σε όσους γυμνάζονταν πολύ.

Οι παρατηρούμενες διαφορές στις θνησιμότητες δεν μπορούσαν να εξηγηθούν από την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το ιατρικό ιστορικό, τη λήψη φαρμάκων και τους άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Η έντονη άσκηση καλύτερη από τις στατίνες

Βάσει των ευρημάτων, οι εθελοντές που είχαν καλή φυσική κατάσταση και δεν λάμβαναν στατίνες αντιμετώπιζαν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο θανάτου εντός της επόμενης δεκαετίας, συγκριτικά με τους αγύμναστους συμμετέχοντες που λάμβαναν στατίνες. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι η άσκηση μπορεί να προστατεύει την καρδιά περισσότερο από τις στατίνες.

Οι εθελοντές με καλή φυσική κατάσταση οι οποίοι συγχρόνως λάμβαναν στατινες είχαν 70% μικρότερο κίνδυνο θανάτου μέσα στην επόμενη 10ετία από τους αγύμναστους που απλά έπαιρναν το χαπάκι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γρήγορο περπάτημα και η ποδηλασία διαρκείας 150 λεπτών την εβδομάδα ήταν αρκετά ώστε να ενταχθεί κάποιος στην κατηγορία της «δυνατής» φυσικής κατάστασης. Η άσκηση κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου χρονικού περιθωρίου ωστόσο, τονίζουν οι επιστήμονες, θα πρέπει να είναι έντονη.

«Σκοπός μας δεν είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι ο κόσμος θα πρέπει να πετάξει τις στατίνες και να ξεκινήσει το τζόγκινγκ. Το καλύτερο θα ήταν να συνδυάσει τις στατίνες με την σωματική άσκηση» υπογραμμίζει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Πίτερ Κόκκινος.

Φάρμακο η άσκηση

«Η θεραπεία με στατίνες έχει τη σημασία της, αλλά η καλή φυσική κατάσταση βελτιώνει σημαντικά την επιβίωση και αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στην φαρμακευτική αγωγή ή άριστη εναλλακτική λύση για όσους είναι αδύνατον για τον οποιονδήποτε λόγο να πάρουν στατίνες», κατέληξε ο δρ Κόκκινος.

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα στο «Lancet», οι δρες Πέδρο Χαλάλ από το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Pelotas της Βραζιλίας και Ι-Μιν Λι από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, επισημαίνουν ότι η συστηματική φυσική δραστηριότητα θα έπρεπε να συνταγογραφείται στους ασθενείς «σαν να ήταν φάρμακο».

Δείτε επίσης