ΠΟΥ: Τα ανθεκτικά μικρόβια απειλούν τη δημόσια υγεία

Mrsa

Το MRSA είναι ένα από τα γνωστότερα σούπερ βακτήρια.

Τα ανθεκτικά μικρόβια που διαφεύγουν ακόμα και από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά αποτελούν μια μεγάλη απειλή για την υγεία, αναφέρει σε έκθεση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι συνέπειες της απειλής αυτής «θα είναι καταστροφικές» τονίζει ο ΠΟΥ στην πρώτη παγκόσμια έκθεση για την ανθεκτικότητα των αντιβιοτικών, η οποία περιλαμβάνει δεδομένα από 114 χώρες.

Τα ανθεκτικά μικρόβια εξαπλώνονται

Η εξάπλωση των θανατηφόρων μικροβίων δεν είναι πρόβλεψη. Συμβαίνει αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο. Η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά μπορεί εν δυνάμει να εμφανισθεί στους πάντες, σε οποιαδήποτε ηλικία, σε οποιαδήποτε χώρα.

«Ο κόσμος οδεύει προς μια εποχή κατά την οποία κοινές λοιμώξεις που για δεκαετίες υπήρχε θεραπεία μπορούν και πάλι να φονεύουν», είπε ο Κέιτζι Φουκούντα, ο βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ γράφει ότι τα σούπερ μικρόβια είναι ικανά να διαφεύγουν ακόμη και από τα ισχυρότερα αντιβιοτικά, μια κατηγορία φαρμάκων με την ονομασία καρμπαπενέμες (carbapenems). Η ανθεκτικότητα στα φάρμακα οφείλεται στην κατάχρηση των αντιβιοτικών, που κάνει τα βακτήρια να εξελίσσονται ολοένα και περισσότερο σε «υπερμικρόβια».

Ένα από τα γνωστότερα υπερβακτήρια, το MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus), υπολογίζεται πως στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε περίπου 19.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ. Σκοτώνει δηλαδή πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι ο ιός HIV και το AIDS μαζί. Ανάλογος είναι και ο αριθμός των θυμάτων στην Ευρώπη.

Εξαιτίας της ανθεκτικότητας, τα ισχυρά αντιβιοτικά δεν λειτουργούν πλέον σε περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους που προσβάλλονται από κοινές ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις οι οποίες προκαλούνται από ένα βακτήριο που αποκαλείται K. Pneumoniae.

Ανάληψη δράσης για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά

Η ανθεκτικότητα σε ένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα αντιβιοτικά για τη θεραπεία των λοιμώξεων το ουροποιητικού συστήματος που προκαλούνται από το E. coli είναι επίσης πολύ διαδεδομένη.

Τα φάρμακα αυτά που αποκαλούνται φθοριοκινολόνες είχαν κυκλοφορήσει στη στη δεκαετία του 1980 και η ανθεκτικότητα ήταν σχεδόν μηδενική. Αλλά τώρα υπάρχουν πολλές χώρες όπου φθοριοκινολόνες είναι αναποτελεσματικες σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς.

«Αν δεν αναλάβουμε δράση για να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη δημόσια υγεία», λέει ο Φουκούντα. Ενώ η Λόρα Πίντοκ, καθηγήτρια μικροβιολογίας στο βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, αναφέρει ότι ο κόσμος πρέπει να οργανώσει μια απάντηση όπως έκανε με την κρίση του AIDS στη δεκαετία του 1980.

Δείτε επίσης