Κίνδυνος παχυσαρκίας για τα παιδιά που λαμβάνουν ευρέως φάσματος αντιβιοτικά

Σύμφωνα με μελέτη Αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και της Σχολής Δημοσίας Υγείας Bloomberg, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics, τα μικρά παιδιά που παίρνουν πολλά αντιβιοτικά έχουν αυξημένο κίνδυνο να γίνουν παχύσαρκα. Επικίνδυνα βρέθηκαν τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος, ενώ τα στενού φάσματος δεν σχετίστηκαν με την παχυσαρκία.

Ο κίνδυνος παχυσαρκίας αυξάνεται κατά 20% στα παιδιά που ακολουθούν τέσσερις ή περισσότερες θεραπείες με αντιβιοτικά ευρέως φάσματος έως την ηλικία των 2 ετών.

Ωστόσο οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι αυτό δεν σημαίνει πως τα αντιβιοτικά είναι η βασική αιτία της παχυσαρκίας, ούτε ότι πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση αντιβιοτικών στα παιδιά, όταν υπάρχει λόγος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συμπεραίνει ότι τα αντιβιοτικά φάρμακα μπορεί να αποτελούν παράγοντα παχυσαρκίας. Σε συνάρτηση με ευρήματα προηγούμενων ερευνών, η μελέτη υποδηλώνει ότι τα αντιβιοτικά επηρεάζουν με κάποιον τρόπο τον οργανισμό (π.χ. σκοτώνοντας και τα «καλά» βακτήρια των εντέρων) που ευνοεί την παχυσαρκία.

Δεν ευθύνονται όλα τα αντιβιοτικά

Η μελέτη ανέλυσε τους ιατρικούς φακέλους της περιόδου 2001-2013 που αφορούν περισσότερα από 65.400 αγόρια και κορίτσια. Οι επιστήμονες εστίασαν στα προβλήματα υγείας των παιδιών έως και την ηλικία των 5 ετών. Όπως διαπίστωσαν, το 70% των παιδιών είχε υποβληθεί τουλάχιστον δύο φορές σε φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικά έως την ηλικία των 24 μηνών.

Όσα, όμως, είχαν πάρει αντιβιοτικά ευρέως φάσματος τέσσερις ή περισσότερες φορές, είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στα πέντε τους χρόνια, σε σύγκριση με όσα είχαν πάρει λιγότερα αντιβιοτικά.

Σημαντικό ρόλο φάνηκε να παίζει και το είδος του αντιβιοτικού. Όσα παιδιά είχαν λάβει στοχευμένα αντιβιοτικά, δηλαδή όσα καταπολεμούσαν συγκεκριμένο είδος βακτηρίων, είχαν μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας απ’ ό,τι εκείνα που είχαν πάρει ευρέως φάσματος αντιβιοτικά (αυτά που καταπολεμούν πολλά είδη βακτηρίων). Για παράδειγμα, οι ερευνητές δεν βρήκαν συσχέτιση με την πενικιλλίνη (penicillin) και την αμοξυκιλλίνη (amoxicillin) τα πιο συχνά συνταγογραφούμενα φάρμακα για το τη μόλυνση των αυτιών, τον πονόλαιμο, την ιγμορίτιδα και την πνευμονία.

“Πιστεύουμε ότι τα αντιβιοτικά ευρέως φάσματος εξουδετερώνουν ορισμένα βακτήρια του εντέρου που ρυθμίζουν τον μεταβολισμό, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος για την παχυσαρκία”, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής Τσαρλς Μπέιλι, επίκουρος καθηγητής Κλινικής Παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια. “Οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν ότι η παρενέργεια των αντιβιοτικών ευρέως φάσματος δεν είναι μόνο η διάρροια ή μια ανακατοσούρα στο στομάχι αλλά και η παχυσαρκία”.

Επισήμανε ότι τα νέα ευρήματα αποδεικνύουν για μία ακόμα φορά πόσο σημαντικό είναι να μην χορηγούμε στα παιδιά αντιβιοτικά κατά το δοκούν, αλλά μόνο αν (και όπως ακριβώς) τα έχει συστήσει ο παιδίατρος.

Επίσης ότι ο παιδίατρος θα πρέπει να παρακολουθεί το βάρος του παιδιού μετά τη χορήγηση των πρώτων αντιβιοτικών.

Στις ΗΠΑ τα παιδιά μέχρι δύο ετών ελέγχονται από τους παιδίατρους 11 με 19 φορές.

Δείτε επίσης