Κι άλλες πρωτεΐνες εκτός από τη γλουτένη σχετίζονται με την κοιλιοκάκη

H γλουτένη, μια πρωτεΐνη που περιέχεται σε δημητριακά (σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη) προκαλεί προβλήματα υγείας στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, δηλαδή από δυσανεξία στη γλουτένη.

Η κοιλιοκάκη εμφανίζει μία σειρά από συμπτώματα που εξουθενώνουν (διάρροια, κράμπες του εντέρου, κοιλιακό άλγος, αναιμία φούσκωμα κλπ), αλλά με την κατάλληλη δίαιτα, ελεύθερη γλουτένης, οι πάσχοντες μπορούν να ανακάμψουν πλήρως.

Τα συμπτώματα προκαλεί η παρουσία της γλουτένης στις τροφές που οδηγεί σε καταστροφή του βλεννογόνου του εντέρου. Αυτό με τη σειρά του εμποδίζει τη σωστή πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Το αποτέλεσμα είναι ανεπάρκεια θερμίδων και απαραίτητων θρεπτικών ουσιών, όπως πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία.

Όλα αυτά προέρχονται από μια σύνθετη ανοσολογική απάντηση που προκαλείται από τη γλουτένη – ωστόσο δεν πρόκειται για αλλεργία.

Κι άλλες πρωτεΐνες υπεύθυνες για τα συμπτώματα

Τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Proteome Research προειδοποιεί ότι όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη ενδεχομένως να πρέπει να αποφεύγουν και άλλες πρωτεΐνες του σιταριού.

Η μελέτη αυτή ρίχνει φως στην κατανόηση των μηχανισμών της κοιλιοκάκης και αυξάνει τις πιθανότητες αποτελεσματικότερης θεραπείας της. Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, μεγάλος αριθμός πασχόντων από κοιλιοκάκη παρουσιάζει ανοσοποιητική αντίδραση σε πρωτεΐνες που δεν σχετίζονται με την γλουτένη.

Μέχρι σήμερα, οι ερευνητές εστίαζαν αποκλειστικά στην γλουτένη που αναλογεί στο 75% όλων των πρωτεϊνών του σιταριού, καθώς προκαλεί την ανοσοποιητική αντίδραση της κοιλιοκάκης. Όμως, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια και το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ αποφάσισαν να ερευνήσουν το υπόλοιπο 25% της πρωτεΐνης του σιταριού, προκειμένου να δουν αν κάνει κακό στους ασθενείς. Και πράγματα οι ασθενείς  με κοιλιοκάκη εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων σ’ αυτές τις πρωτεΐνες.

“Τα αποτελέσματα ήταν έκπληξη για μας, επειδή δεν περιμέναμε να βρούμε μια τέτοια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων σε ένα συγκεκριμένο υποσύνολο από πρωτεΐνες του σιταριού, εκτός από τη γλουτένη, σε όσους πάσχουν από κοιλιοκάκη,” ανέφερε ο Armin Alaedini, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης . “Ιστορικά, εκτός από τη γλουτένη, όλες οι άλλες πρωτεΐνες του σιταριού θεωρείται ότι στερούνται τοξικότητας ή ικανότητας να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση στο πλαίσιο της κοιλιοκάκης”.

Προς το παρόν οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τα τρόφιμα με γλουτένη ώστε να μην έχουν εξάρσεις. Όμως ο ρόλος των πρωτεϊνών που δεν σχετίζονται με την γλουτένη δεν έχει μελετηθεί επαρκώς, και όταν αυτό συμβεί ίσως αλλάξει ριζικά η διατροφική θεραπεία της κοιλιοκάκης.

Σήμερα, όταν οι άνθρωποι με κοιλιοκάκη ακολουθούν μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, ο βλεννογόνος του εντέρου σταδιακά επιδιορθώνεται και επανέρχεται η φυσιολογική λειτουργία. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι (αλλά όχι στη βρώμη), συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πολλών καθημερινών τροφίμων, όπως το ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα ζυμαρικά, η πίτσα, οι διάφορες ζύμες, το κέικ και τα μπισκότα. Το ρύζι, οι πατάτες και το καλαμπόκι δεν περιέχουν γλουτένη.

Να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης είναι ποικίλα και μπορεί να είναι ήπια, όπως λήθαργος, ευερεθιστότητα και ενοχλήσεις του εντέρου. Συνεπώς, υπάρχει η πιθανότητα η δυσανεξία στην γλουτένη να μην έχει διαγνωσθεί σε πολλούς πάσχοντες.

Δείτε επίσης