Διασπείρουν μικρόβια οι στεγνωτήρες χεριών

stegnoma xerion 4Αν έχετε τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε απορροφητικό χαρτί και στεγνωτήρες αέρα χεριών στις τουαλέτες, επιλέξτε τις χαρτοπετσέτες.

Οι στεγνωτήρες χεριών στις δημόσιες τουαλέτες είναι πολύ χειρότεροι από τις χάρτινες χειροπετσέτες, όσον αφορά την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Hospital Infection.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ένα πείραμα στο οποίο τοποθετήθηκε ένας αβλαβής τύπος βακτηρίων σε χέρια εθελοντών που έπλεναν ανεπαρκώς τα χέρια τους προκειμένου να γίνει προσομοίωση της διασποράς των μικροβίων. Η μελέτη έδειξε ότι ο ζεστός αέρας των αυτόματων συσκευών για το στέγνωμα των χεριών εξαπλώνει τα βακτήρια στο υπόλοιπο σώμα και τον περιβάλλοντα χώρο.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής από το University of Leeds, με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρκ Γουίλκοξ, διαπίστωσαν ότι οι συγκεντρώσεις μικροβίων στον αέρα γύρω από συσκευές στεγνώματος είναι έως 27 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τον αέρα γύρω από τις χάρτινες χειροπετσέτες.

Το συμπέρασμα προέκυψε από πειράματα που έκαναν μολύνοντας τα χέρια εθελοντών με τον ακίνδυνο λακτοβάκιλλο. Στη συνέχεια συνέλεξαν και ανέλυσαν δείγματα αέρα και διαπίστωσαν πως όταν κάποιος στέγνωνε τα χέρια του στο μηχάνημα θερμού αέρα αφού τα είχε πλύνει ανεπαρκώς, ο μικροοργανισμός εξαπλωνόταν σε όλο τον χώρο γύρω από τη συσκευή σε απόσταση μέχρι 2 μέτρα.

Όσο πιο έντονα εκτοξευόταν ο θερμός αέρας από τη συσκευή, τόσο μεγαλύτερη ήταν η ποσότητα των διασκορπισμένων βακτηρίων στον χώρο. Μάλιστα, τα βακτήρια παρέμεναν στον αέρα αρκετό χρόνο, αφότου είχαν περάσει τα περίπου 15 δευτερόλεπτα που λειτουργεί το μηχάνημα.

Οι μισοί σχεδόν μικροοργανισμοί ανιχνεύτηκαν στον αέρα πέντε λεπτά μετά το στέγνωμα, ενώ και έπειτα από 15 λεπτά υπήρχαν ακόμη στον αέρα μικρόβια τα οποία είχαν εξαπλωθεί εξαιτίας του ρεύματος ζεστού αέρα της συσκευής.

«Την επόμενη φορά που θα στεγνώσετε τα χέρια σας σε μια δημόσια τουαλέτα χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό στεγνωτήρα, μπορεί να εξαπλώνετε βακτήρια χωρίς να το ξέρετε. Μπορεί επίσης να δέχεστε μικρόβια από τα χέρια άλλων ανθρώπων. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά για να κατανοήσουμε τους τρόπους που τα βακτήρια εξαπλώνονται, μεταδίδοντας ασθένειες», ανέφερε ο Γουίλκοξ.

Η έρευνα θα χρησιμεύσει ως βάση για τη δημιουργία μιας συμβουλευτικής πρότασης σχετικά με τη χρήση διαφόρων μεθόδων στεγνώματος των χεριών.

Κριτική για μεροληπτική μελέτη

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος εταιρείας που κατασκευάζει συσκευές στεγνώματος χεριών, κατηγόρησε τους ερευνητές που διεξήγαγαν την έρευνα ότι τους ανατέθηκε με χρηματοδότηση από τη βιομηχανία χαρτοπετσετών και γι’ αυτό το λόγο κατέληξαν σε λάθος συμπεράσματα.

Η εταιρεία αυτόματων στεγνωτήρων υποστηρίζει ότι, οι ερευνητές μόλυναν τα χέρια των εθελοντών με πολύ υψηλά επίπεδα βακτηρίων και σκοπίμως δεν φρόντισαν για το σωστό πλύσιμο των χεριών τους, προτού τα στεγνώσουν στη συσκευή. Ο εκπρόσωπός της ανέφερε ότι η εταιρεία έχει αρκετά υγιεινά διαπιστευτήρια και ότι ανέθεσε εκπόνηση ανεξάρτητης μελέτης για να διαψεύσει τα μεροληπτικά αποτελέσματα.

Όμως και στο παρελθόν, οι σχετικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί από άλλους ερευνητές και ιδρύματα για την αξιολόγηση αυτών των συστημάτων στεγνώματος των χεριών, βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα. Το 2005, η εταιρεία TÜV Produkt und Umwelt ανακάλυψε σε έρευνά της ότι χρησιμοποιώντας το στέγνωμα των χεριών αυξήθηκε ο αριθμός βακτηρίων κατά 117% ενώ η χρήση των χαρτοπετσετών μείωσε τα μικρόβια κατά 24%.

Μια άλλη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Westminster στο 2008, βρήκε επίσης αυξημένο αριθμός μικροβίων στις παλάμες και τα δάκτυλα των χεριών ύστερα από χρήση αυτόματων στεγνωτήρων θερμού αέρα.

Η υγιεινή των χεριών είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της εξάπλωσης των μεταδοτικών ασθενειών. Είναι επίσης σημαντικό για τους καταναλωτές να γνωρίζουν πώς το πλύσιμο των χεριών τους και το στέγνωμα πρέπει να γίνει σωστά, ειδικά στις δημόσιες τουαλέτες. Παλιές και αναδυόμενες τεχνολογίες μπορούν να συνεργαστούν για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δείτε επίσης