Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαρκούν 3 με 14 χρόνια

emmynopaysh periodos 5Για 14 ολόκληρα χρόνια μπορεί να εμφανίζει μια γυναίκα τις εξάψεις και τις εφιδρώσεις της εμμηνόπαυσης.

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαρκούν τουλάχιστον 7 χρόνια στις περισσότερες γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι εξεπλάγησαν που βρήκαν μια τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια αλλά είπαν ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά από γυναίκα σε γυναίκα, κάτι που εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη φυλή.

Τα συμπτώματα

Αιτία της εμμηνόπαυσης είναι η παύση της λειτουργίας των ωοθηκών που δεν παράγουν πια οιστρογόνα. Πριν σταματήσει οριστικά η έμμηνος ρύση υπάρχει το διάστημα της περιεμμηνόπαυσης όπου διαταράσσεται η συχνότητα της περιόδου.

Έως το 80% των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης βιώνουν εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να είχε προσδιοριστεί πόσο χρόνο διαρκούν.

Κατά την έξαψη, μια γυναίκα νιώθει αίσθημα θερμότητας στο κεφάλι και στο λαιμό, αλλά συχνά και στο άνω μισό του σώματος. Για να δροσιστεί ο οργανισμός παράγει ιδρώτα. Κάποιες γυναίκες δεν έχουν καθόλου εξάψεις και άλλες έχουν αρκετές φορές μέσα στην ημέρα.

Οι άνδρες έχουν συνδέσει την εμμηνόπαυση με την εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων, ιδιαίτερα κατάθλιψης και απώλειας ερωτικής διάθεσης στη γυναίκα. Όμως το βασικό σύμπτωμα είναι οι εξάψεις. 

Μέχρι σήμερα πιστευόταν ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης διαρκούν μόνο λίγα χρόνια και έχουν ελάχιστη επίδραση στην ποιότητα ζωής αλλά η νέα μελέτη βρήκε ότι είναι πιο σοβαρά.

Για πολλές γυναίκες υπάρχει διακοπή του ύπνου, κόπωση, μειωμένη ικανότητα για καθημερινές δραστηριότητες και διαταραχή της ποιότητας ζωής.

Διάρκεια εξάψεων ανάλογα με τη φυλή

Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ της Β. Καρολίνα, με επικεφαλής την Νάνσι Έιβις, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 1.453 γυναίκες από επτά περιοχές των ΗΠΑ, οι οποίες μεταπήδησαν στην εμμηνόπαυση μεταξύ των ετών 1996 και 2013. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων, οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι η μέση διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν 7,4 χρόνια, ενώ μπορεί να κυμαίνονται από 3 μέχρι 14 χρόνια.

Οι μισές από τις αφροαμερικανίδες ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν τα συμπτώματα για τουλάχιστον 10 χρόνια. Η διάρκεια ήταν σχεδόν 9 χρόνια για τις ισπανόφωνες γυναίκες, 6,5 χρόνια για τις μη ισπανόφωνες λευκές γυναίκες και περίπου 5 χρόνια για τις γυναίκες της ιαπωνικής καταγωγής.

Οι φυλετικές αυτές διαφορές δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί και μπορεί να οφείλονται σε διαφορετικά γονίδια ή σε διαφορετική διατροφή.

Πότε αρχίζουν τα συμπτώματα

Όπως έδειξε η μελέτη, όσο νωρίτερα παρουσιάζει μια γυναίκα εξάψεις, τόσο περισσότερο θα διαρκέσουν. Στη μελέτη, όταν οι εξάψεις εκδηλώνονταν πριν διακοπεί οριστικά η περίοδος, κατά κανόνα διαρκούσαν για χρόνια μετά την διακοπή της. Αν όμως εκδηλώνονταν μετά την διακοπή της περιόδου, σταματούσαν πολύ πιο σύντομα.

Το 12% των γυναικών είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν εξάψεις όταν είχαν κανονική έμμηνο ρύση, ενώ στο 66% άρχισαν στην περιεμμηνόπαυση.

Οι γυναίκες που εκδήλωσαν τις εξάψεις λίγο πριν την περιεμμηνόπαυση ή στις αρχές της, τις είχαν επί 11,8 χρόνια κατά μέσον όρο τα συμπτώματα, ενώ όσες παρουσίασαν εξάψεις αφού σταμάτησε εντελώς η έμμηνος ρύση τους, η διάρκειά τους ήταν 3,4 χρόνια κατά μέσον όρο.

Οι εξάψεις προκαλούνται από διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και την αυξημένη ροή αίματος προς τον αυχένα και το κεφάλι, κάτι που οδηγεί σε ερυθρότητα του δέρματος και αυξημένη εφίδρωση. Είναι ασαφές σε ποιο βαθμό το άγχος και η κατάθλιψη αυξάνουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ή συμβαίνει το αντίστροφο, δηλαδή προκαλούνται εξαιτίας τους.

Οι εξάψεις, που μπορεί να εμφανίζονται πολλές φορές κατά τη διάρκεια του 24ωρου, οφείλονται στην πτώση του επιπέδου των οιστρογόνων και φαίνεται να ρυθμίζονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου.

Καρδιαγγειακά και οστεοπόρωση

Οι γυναίκες με έντονες εξάψεις, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιαγγειακά προβλήματα και οστεοπόρωση.

Ορισμένες μελέτες έχουν συσχετίσει τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στην οποία υποβάλλονται ορισμένες γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών.

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιορίζουν τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως και τα ήπια αντικαταθλιπτικά. Από την άλλη μεριά, τα καυτερά φαγητά, ο καφές και το αλκοόλ κάνουν τα συμπτώματα πιο έντονα.

Δείτε επίσης