Το βιολογικό γάλα και το μακράς διάρκειας έχει λιγότερο ιώδιο

Το βιολογικό γάλα και το γάλα μακράς διάρκειας έχουν λιγότερο ιώδιο σχετικά με το συμβατικό κι αυτό μπορεί να έχει συνέπειες στην ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, αποφαίνεται βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food Chemistry.

Η ανάλυση βασίσθηκε σε δειγματοληψίες που έγιναν σε βρετανικά βιολογικά αγροκτήματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ίαν Γκίβενς του Πανεπιστημίου του Ρίντινγκ ανέφεραν ότι το βιολογικό γάλα έχει περίπου 32,2% λιγότερο ιώδιο από το κανονικό και αυτό, μεταξύ άλλων, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νοημοσύνη του παιδιού που θα έλθει στον κόσμο.

Το γάλα μακράς διαρκείας (UHT) βρέθηκε να έχει 30% λιγότερο ιώδιο από το παστεριωμένο. Πάντως η περιεκτικότητα ενός γάλακτος σε λιπαρά δεν σχετίζεται με την ποσότητα του ιωδίου.

Να σημειωθεί ότι στη Βρετανία το 70% των έφηβων κοριτσιών έχουν ανεπάρκεια ιωδίου κάτι που εν μέρει οφείλεται σε μείωση της κατανάλωσης γάλακτος, ανέφεραν οι ερευνητές της μελέτης.

Το ιώδιο προστίθεται στο αλάτι (όχι σε όλες τις χώρες) αλλά στη Βρετανία δίνονται συμπληρώματα στις αγελάδες κάτι που έχει κάνει το γάλα να είναι η πιο σημαντική πηγή λήψης αυτού του στοιχείου.

Το γάλα είχε σαν αποτέλεσμα να λυθεί το πρόβλημα της ανεπάρκειας ιωδίου στη δεκαετία του 1990 αλλά σήμερα οι γιατροί προειδοποιούν πως η αύξηση της κατανάλωσης βιολογικού και μακράς διάρκειας γάλακτος μπορεί να επαναφέρει το πρόβλημα.

Ιώδιο και εγκυμοσύνη

Το ιώδιο παίζει κρίσιμο ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου, ιδίως κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε γέννηση παιδιών με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.

Σύμφωνα με τον Γκίβενς, η αυξητική τάση σε ό,τι αφορά την κατανάλωση βιολογικού γάλακτος αλλά και γάλακτος μακράς διάρκειας «μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία». Όσο μειώνεται η κατανάλωση κανονικού γάλακτος, τόσο μπορεί να επιδεινωθεί η έλλειψη του ιωδίου.

Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα του θυρεοειδούς αδένα στο λαιμό. Το ιώδιο αποτελεί βασικό συστατικό της θυροξίνης, της ορμόνης που ελέγχει τις διαδικασίες του μεταβολισμού στον οργανισμό.

Λόγω έλλειψης ιωδίου, δεν μπορεί να παραχθεί αρκετή θυροξίνη, με συνέπεια να επιβραδύνεται ο ρυθμός του μεταβολισμού. Αυτό, εκτός από την έλλειψη ενέργειας και την κούραση που μπορεί να δημιουργεί, θεωρείται πως ευθύνεται για περισσότερα κιλά στο σώμα.

Να σημειωθεί ότι η βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι ειδικά στη Βρετανία το βιολογικό και μακράς διάρκειας γάλα έχει λιγότερο ιώδιο από το κανονικό. Δεν είναι δεδομένο ότι αυτό ισχύει στον ίδιο βαθμό σε όλες τις χώρες.

Επιπλέον, το αν θα υπάρχει έλλειψη ιωδίου και πόση σε έναν άνθρωπο εξαρτάται από την εν γένει διατροφή του – πλούσια σε ιώδιο είναι τα ψάρια.

Δείτε επίσης