Κακή ιδέα το αδυνάτισμα με παράλειψη γευμάτων – Αυξάνει το λίπος στην κοιλιά

Πολύς λόγος έχει γίνει πρόσφατα σχετικά με το αν η παράλειψη γευμάτων μπορεί να επιταχύνει το αδυνάτισμα.

Για παράδειγμα, η “δίαιτα των δύο ημερών” ή διαφορετικά “δίαιτα 5:2” η οποία έχει μεγάλη επιτυχία στη Μεγάλη Βρετανία και στις ΗΠΑ προτείνει την παράλειψη ενός γεύματος για δύο φορές την εβδομάδα.

Η παράλειψη ενός γεύματος δεν κάνει βέβαια κακό στην υγεία, το αντίθετο. Η διακεκομμένη ή διαλειμματική δίαιτα ή περιοδική νηστεία θεωρείται, από τους υποστηριχτές της, ότι κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, υποτίθεται ότι αλλάζει την έκφραση ορισμένων γονιδίων και ενισχύονται οι λειτουργίες του σώματος.

Όσο για την παραδοσιακή ιδέα ότι πρέπει κανείς να τρώει αρκετές φορές και από λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι υποστηριχτές της διαλειμματικής δίαιτας λένε ότι δεν βασίζεται σε κανένα επιστημονικό στοιχείο και ότι στην πράξη οδηγεί σε χειρότερη υγεία.

Κακή η νηστεία αποφαίνεται μελέτη στα ποντίκια

Τώρα όμως μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutritional Biochemistry από ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο και αφορούσε ποντίκια, υποστηρίζει την παραδοσιακή άποψη ότι δεν πρέπει κανείς να κάνει αποχή από τη φαγητό.

Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως το να τρώει κανείς μόνο μία φορά την ημέρα όχι μόνο δεν αδυνατίζει αλλά ευνοεί την αύξηση του σωματικού λίπους και ιδιαίτερα στην κοιλιά. Κι αυτό διότι η έλλειψη τροφής ενεργοποιεί μία σειρά από βιολογικούς μηχανισμούς, οι οποίοι διεγείρουν την αποθήκευσή του.

Οι ερευνητές μελέτησαν δύο ομάδες ποντικιών. Η μια ομάδα είχε συνεχή και απεριόριστη πρόσβαση στο φαγητό, ενώ η άλλη ομάδα είχε πρόσβαση στο φαγητό μόνο μία φορά την ημέρα για τέσσερις ώρες. Τις υπόλοιπες 20 ώρες ήταν έκαναν αναγκαστική νηστεία.

Στην αρχή, οι ερευνητές έδιναν στα ποντίκια της δεύτερης ομάδας τις μισές από τις θερμίδες που κανονικά χρειάζονταν, οπότε έχασαν βάρος σε σύγκριση με τα ποντίκια που μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν. Μετά από τρεις μέρες, όμως, αύξησαν την ποσότητα του φαγητού στο φυσιολογικό και γρήγορα τα ζώα πήραν το βάρος που είχαν χάσει, παρότι εξακολουθούσαν να τρώνε μόνο μία φορά την ημέρα.

Ωστόσο, με τη διαδικασία αυτή είχε αυξηθεί το λίπος στην κοιλιά τους και εμφάνισαν αντίσταση στην ινσουλίνη – μία διαταραχή που μπορεί να εξελιχθεί σε διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές παρατήρησαν πως όταν τα ποντίκια ήταν αναγκασμένα να τρώνε όλο το φαγητό τους μέσα σε τέσσερις ώρες υπήρχε μια μεγάλη έκκριση ινσουλίνης ενώ την περίοδο της νηστείας υπήρχαν χαμηλά επίπεδα της ορμόνης. Σ’ αυτά τα ποντίκια, που τη μια έτρωγαν πολύ και την άλλη έκαναν νηστεία, οι ερευνητές κατέγραψαν αυξημένους δείκτες φλεγμονής και ενεργοποίηση των γονιδίων που προωθούν την αποθήκευση λίπους, και μάλιστα στην κοιλιά.

«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την άποψη ότι τα πολλά, μικρά γεύματα είναι απαραίτητα για την απώλεια βάρους που θα αντέξει στον χρόνο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτη Μάρτα Ανν Μπέλαρυ, καθηγήτρια Διατροφής. Αποδεικνύουν επίσης ότι είναι κακή ιδέα να παραλείπει κανείς γεύματα για να γλιτώσει θερμίδες, διότι το μόνο που επιτυγχάνει είναι να διαταράξει την βιολογία του οργανισμού και να ανοίξει τον δρόμο στον διαβήτη τύπου 2 και στην αύξηση του σωματικού λίπους, αντί για τη μείωσή του».

Δείτε επίσης