Τα τρανς λιπαρά, και όχι τα κορεσμένα λίπη, προκαλούν πρόωρο θάνατο

Οι άνθρωποι που τρώνε βούτυρο και άλλες κορεσμένες λιπαρές τροφές δεν είναι πιο πιθανό να έχουν πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Ερευνητές έψαξαν τα αρχεία της υγείας εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών και δεν βρήκαν στατιστική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους και των καρδιακών παθήσεων ή του διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, βρήκαν ότι τα τρανς λιπαρά ευθύνονται για αύξηση του κινδύνου για πρόωρο θάνατο κατά 34%.

 

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό British Medical Journal, αυξάνουν περαιτέρω τις αμφιβολίες για τις κατευθυντήριες διατροφικές γραμμές που προειδοποιούν να αποφεύγουμε το βούτυρο, το πλήρες γάλα και τα κρέατα επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη.

Το κοινό είχε ενημερωθεί στη δεκαετία του 1950 να μειώσει την πρόσληψη του συνολικού λίπους στο 30% των θερμίδων και την πρόσληψη του κορεσμένου λίπους στο 10%. Δεν είχε ενημερωθεί όμως για τα τρανς λιπαρά, των οποίων ο ρόλος αποκαλύφθηκε στη δεκαετία του 1990. Αλλά τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι τα κορεσμένα λίπη δεν φαίνεται να μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο McMaster στο Χάμιλτον του Καναδά, εξέτασαν 12 προηγούμενες μεγάλες μελέτες, που περιλαμβάνουν μεταξύ 90.000 και 340.000 ασθενείς η κάθε μια, και αναφέρονται στη σχέση μεταξύ των διαφόρων ειδών λίπους και υγείας. Το συμπέρασμα είναι πως τα στοιχεία από αυτές τις μελέτες δεν πείθουν ότι τα κορεσμένα λίπη αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο. Δείχνουν επίσης ότι η επιδημία των καρδιακών προσβολών που υπήρξε μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ενδεχομένως να οφείλεται στα τρανς λιπαρά (τα οποία είναι ακόρεστα).

Αλλά δεν είναι όλοι πεπεισμένοι από αυτό το εύρημα. Ο καθηγητής Τομ Σάντερς, του King College του Λονδίνου, δήλωσε: «Θα ήταν ανόητο να ερμηνεύσει κανείς αυτό το εύρημα ότι μπορεί να τρώει όσες κορεσμένες λιπαρές τροφές θέλει κάθε μέρα».

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn
Δείτε επίσης