Καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες όταν θεωρούμε το φαγητό υγιεινό

Η υπερφαγία είναι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας μαζί βέβαια με την καθιστική ζωή. Τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος έχει στραφεί προς την υγιεινή διατροφή καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι δεν είναι μόνο οι πολλές θερμίδες που παχαίνουν αλλά και το είδος του φαγητού, αν και το πως συμβαίνει αυτό δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο.

faghto 6Τώρα μια  δημοσίευση στο Journal of the Association for Consumer Research εφιστά την προσοχή, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες όταν θεωρούμε πως το φαγητό είναι υγιεινό.

Οι “ταμπέλες” επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνουμε

Το συμπέρασμα προέκυψε από μια μελέτη τριών σταδίων. Αρχικά οι ερευνητές ζήτησαν από 50 προπτυχιακούς φοιτητές να κοιτάξουν εικόνες υγιεινών και ανθυγιεινών τροφών και λέξεις που σχετίζοντας είτε με τον «κορεσμό», είτε με τον «μη κορεσμό». Διαπίστωσαν ότι οι εθελοντές συσχέτιζαν τα ανθυγιεινά φαγητά πιο συχνά με τον κορεσμό.

Στο δεύτερο στάδιο, οι ερευνητές μέτρησαν τα “επίπεδα πείνας” 40 φοιτητών μετά από την κατανάλωση ενός μπισκότου που είχε χαρακτηριστεί, είτε υγιεινό, είτε ανθυγιεινό. Αν και τα μπισκότα ήταν ίδια, οι φοιτητές που τους είχαν πει ότι το μπισκότο ήταν υγιεινό αισθάνονταν πιο πεινασμένοι 45 λεπτά αργότερα, συγκριτικά με αυτούς που είχαν ακούσει ότι έτρωγαν ένα ανθυγιεινό μπισκότο.

Τέλος, οι ερευνητές παρουσίασαν σε 72 προπτυχιακούς φοιτητές ποπ-κορν το οποίο είχε χαρακτηριστεί, είτε «υγιεινό», είτε «ανθυγιεινό» είτε θρεπτικό». Στη συνέχεια αφέθηκαν να παραγγείλουν όσο ποπ-κορν πίστευαν ότι χρειάζονταν για να μην πεινάνε μέχρι το επόμενο γεύμα τους. Διαπιστώθηκε ότι οι φοιτητές που άκουσαν ότι το ποπ-κορν είναι υγιεινό έφαγαν μεγαλύτερη ποσότητα. Τη λιγότερη ποσότητα έφαγαν αυτοί που άκουσαν ότι είναι ανθυγιεινό.

«Η επίδραση της λέξης ‘υγιεινό’ στην κατανάλωση τροφής ήταν ισχυρή και αυτό δείχνει ότι οι αντιδράσεις των ανθρώπων στις λέξεις είναι ριζωμένες στο υποσυνείδητό τους και αντιδρούν αυτόματα», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Τζέικομπ Σούχερ, διδακτορικός φοιτητής στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων «McCombs» του Πανεπιστημίου του Τέξας.

Ο ίδιος εξηγεί το αποτέλεσμα λέγοντας ότι η λέξη «υγιεινό» έχει σχετιστεί με το «μη χορταστικό».

Ένας άλλος λόγος βέβαια είναι πως όταν πιστεύουμε πως κάτι είναι υγιεινό θεωρούμε ότι μπορούμε να φάμε παραπάνω ενώ αντίθετα όταν πιστεύουμε πως είναι ανθυγιεινό βάζουμε κάποιο όριο. Αυτή ασφαλώς είναι μια πιο συνειδητή συμπεριφορά.

Δείτε επίσης