Εγκεφαλικό επεισόδιο: Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι βασική αιτία θανάτου και αναπηρίας, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό τους θα μπορούσε να προληφθεί, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet από ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ του Καναδά.

stroke 6Οι ειδικοί συνεργάστηκαν με ερευνητές από 32 χώρες του κόσμου για να καταγράψουν τις κύριες αιτίες των εγκεφαλικών σε όλες τις ηπείρους, σε διαφορετικές γενιές και στα δύο φύλα.

Το συμπέρασμα ήταν ότι 10 παράγοντες κινδύνου εμπλέκονται στο 90% των εγκεφαλικών επεισοδίων, εκ των οποίων ο σημαντικότερος είναι η υπέρταση. Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί το 39% των εγκεφαλικών επεισοδίων στην Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και την Δυτική Ευρώπη, και το 60% στην Νοτιοανατολική Ασία.

Οι ειδικοί μελέτησαν την αναλογία των εγκεφαλικών επεισοδίων που είχαν προκληθεί από διάφορους παράγοντες και προσπάθησαν να βρουν τι θα άλλαζε αν κάθε ένας παράγοντας κινδύνου εξαλειφόταν.

Το συμπέρασμα ήταν:

  1. Η εξάλειψη της υπέρτασης θα μείωνε τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 48%.
  2. Η εξάλειψη της καθιστικής ζωής θα συντελούσε σε μείωση των περιστατικών κατά 36%.
  3. Της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων σε μείωση 27%,
  4. Της ανθυγιεινής διατροφής σε μείωση 23%,
  5. Της παχυσαρκίας σε μείωση 19%,
  6. Του καπνίσματος σε 12%,
  7. Των καρδιακών αιτιών σε 9%,
  8. Του αλκοόλ σε 6%,
  9. Του άγχους σε 6% και
  10. Του διαβήτη σε 4%.

Η μείωση όλων αυτών των 10 παραγόντων κινδύνου μαζί αναλογεί στο 90,7% των περιπτώσεων, σε άνδρες και γυναίκες, παγκοσμίως (για τα ισχαιμικά εγκεφαλικά ήταν 91,5% και για τα αιμορραγικά εγκεφαλικά ήταν 87,1%). Για την Αφρική το ποσοστό μείωσης του κινδύνου ήταν 82,7% και για την νοτιοανατολική Ασία μέχρι 97,4%.

«Η μελέτη μας επιβεβαιώνει ότι η υπέρταση είναι ο σημαντικότερος, τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου σε όλες τις περιοχές του κόσμου και ότι πρέπει να αποτελεί το βασικό στόχο των παγκόσμιων προγραμμάτων πρόληψης των εγκεφαλικών» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μάρτιν Ο’ Ντόνελ, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο Έρευνας Πληθυσμιακής Υγείας του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ.

Δείτε επίσης