Λιγότερα καρκινογόνα έχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα

Για πρώτη φορά υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι καπνιστές που αντικαθιστούν τη συνήθειά τους με το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχουν  καλύτερη υγεία, κι αυτό λόγω μιας μελέτης που μέτρησε τις τοξικές ουσίες κατευθείαν στο σώμα τους.

Οι καπνιστές που εγκαταλείπουν το τσιγάρο και αρχίζουν να χρησιμοποιούν το άτμισμα (ηλεκτρονικό τσιγάρο) μειώνουν σημαντικά τις καρκινογόνες ουσίες που κυκλοφορούν στο αίμα τους. Αυτό έδειξε μια μελέτη που έγινε από Αμερικανούς ερευνητές του Roswell Park Cancer Institute.

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 άτομα που κάπνιζαν καθημερινά επί 12 χρόνια κατά μέσον όρο, (περίπου 16 τσιγάρα την ημέρα) και από τους οποίους ζητήθηκε να ατμίζουν για δύο εβδομάδες ηλεκτρονικό τσιγάρο. Πριν, στο μέσον και μετά από αυτή την αλλαγή, οι ερευνητές μέτρησαν στα ούρα των συμμετεχόντων τα επίπεδα 7 μεταβολιτών νικοτίνης και 17 μεταβολιτών σχετιζομένων με καρκινογόνες ή τοξικές ουσίες που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου (ακρυλαμίδιο, αρωματικοί πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, νιτροζαμίνε, βενζένιο κ.ά.).

Το 45% των συμμετεχόντων κατόρθωσαν να μην καπνίσουν καθόλου τσιγάρα στη διάρκεια των δύο εβδομάδων, ενώ το 55% συνέχισε να καπνίζει χρησιμοποιώντας παράλληλα και το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Καρκινογόνα και οι τοξικές ουσίες

Τα επίπεδα της νικοτίνης και των μεταβολιτών ορισμένων πολυκυκλικών υδρογονανθράκων δεν άλλαξαν με την μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα, ενώ τα επίπεδα όλων των άλλων μεταβολικών άρχισαν να μειώνονται έπειτα από μία εβδομάδα χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Οι ερευνητές είπαν ότι οι μειώσεις είναι συγκρίσιμες με αυτές που παρατηρούνται στους καπνιστές που διακόπτουν το κάπνισμα. «Οι τοξίνες και οι καρκινογόνες ουσίες που μετρήσαμε στο σώμα των συμμετεχόντων σχεδόν είχαν εξαφανιστεί», ανέφερε ο δρ Maciej Goniewicz, επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας στο Ίδρυμα Καρκίνου Roswell Park του Μπάφαλο, στη Νέα Υόρκη.

Από την άλλη μεριά, κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα επίπεδα νικοτίνης παρέμειναν ίδια, κάτι βέβαια που αναμενόταν. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η αλλαγή δεν προκάλεσε στους συμμετέχοντες επιθυμία για υψηλότερα επίπεδα νικοτίνης.

«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η πλήρης αλλαγή από το κάπνισμα στο ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να μειώσει σημαντικά την έκθεση σε πολλές τοξικές και καρκινογόνες ουσίες των τσιγάρων στις οποίες εκτίθεται ένας καπνιστής», ανέφερε ο Goniewicz.

Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει κάτι τέτοιο απευθείας στο σώμα των καπνιστών και άρα απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να εξακριβωθεί αν αυτό ισχύει για όλες τις μάρκες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Να σημειωθεί ότι αρχικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μοιάζει με το συμβατικό τσιγάρο. Χορηγεί μόνο τη νικοτίνη (την ουσία στην οποία είναι εθισμένος ο καπνιστής) χωρίς να υπάρχει καύση καπνού. Ο ατμιστής εισπνέει ατμό και αυτό που δημιουργεί τον ατμό είναι μια ουσία που υπάρχει στο διάλυμα της νικοτίνης (προπυλενική γλυκόλη ή γλυκερίνη). Άλλα χημικά που προστίθενται στον διαλύτη δίνουν το άρωμα που προτιμά ο ατμισστής (π.χ. σοκολάτας, καραμέλας, μέντας κλπ). Η περιεκτικότητα της νικοτίνης στο διάλυμα ποικίλλει και συνήθως είναι μεταξύ 16-24 mg.

Δείτε επίσης