Το άτμισμα οδηγεί σε δυσκαμψία της αορτής όσο και το κάπνισμα

Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη προκαλεί δυσκαμψία της αορτής και αύξηση της αρτηριακής πίεσης όσο και το παραδοσιακό κάπνισμα, σύμφωνα με μία ελληνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Cardiology.

Επικεφαλής της νέας μελέτης ήταν ο δρ Χαράλαμπος Βλαχόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι συγγραφείς υποψιάζονται ότι αυτή η επίδραση οφείλεται στην νικοτίνη που περιέχεται τόσο στο παραδοσιακό τσιγάρο όσο και στο ηλεκτρονικό.

Οι ερευνητές εξέτασαν την καρδιολογική λειτουργία 24 υγιών ατόμων ηλικία 22-38 ετών, σε τέσσερις διαφορετικές καταστάσεις:

  • πριν καπνίσουν
  • μετά από το κάπνισμα τσιγάρου για 5 λεπτά
  • μετά από άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για 5 λεπτά
  • μετά από άτμισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου για 30 λεπτά.

Δυσκαμψία αορτής και αρτηριακή πίεση

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τόσο το κάπνισμα όσο και το άτμισμα οδηγούσαν σε παρόμοια επίπεδα δυσκαμψίας της αορτής και σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης – δύο επιδράσεις που αποτελούν σημαντική αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η αορτή είναι σαν ένα “μπαλόνι” δίπλα στην καρδιά το οποίο πρέπει να είναι εύκαμπτο και η δυσκαμψία της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιο επικίνδυνα απ’ ό,τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, είπαν οι ερευνητές, και χρειάζονται μελέτες για να εξεταστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλειά τους, καθώς η μελέτη αυτή μέτρησε ένα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί ότι έχει δημιουργηθεί μια μεγάλη επιστημονική διαμάχη γύρω από το ηλεκτρονικό τσιγάρο καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά περιορισμούς στη χρήση τους ενώ ο βρετανικός κυβερνητικός οργανισμός Public Health England (PHE) απεφάνθη το 2015 ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι 95% πιο ασφαλή από τα κανονικά. Μάλιλστα, το 2016 ο PHE ενέκρινε μία μάρκα ηλεκτρονικού τσιγάρου ως βοήθημα διακοπής του καπνίσματος.

«Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή αλλά όχι αβλαβή και δεν θα τα συνιστούσα ως μέθοδο διακοπής του καπνίσματος», ανέφερε ο δρ Βλαχόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η νικοτίνη που περιέχουν τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων πιθανώς να ευθύνεται για την δυσκαμψία της αορτής και την άνοδο της αρτηριακής πίεσης που παρατηρήθηκαν στη μελέτη, γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν και άλλες μελέτες στις οποίες θα χρησιμοποιηθούν ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη.

Δείτε επίσης