Καρκίνος: Κίνδυνος από τα κιλά της ηλικίας ακόμα και χωρίς παχυσαρκία

Μετά την ενηλικίωση, δηλαδή μετά τα 18 χρόνια, είναι σύνηθες να παρατηρείται με το πέρασμα των δεκαετιών, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, μια αύξηση του σωματικού βάρους χωρίς αυτό να καταλήγει κατ’ ανάγκη σε παχυσαρκία.

paxysarkiaΤα κιλά που προστίθενται μετά την ενηλικίωση αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και περισσότερο αυτό ισχύει για τους άνδρες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Βρετανοί επιστήμονες από το University of Manchester και το Health eResearch Centre παρουσιάζοντας τα στοιχεία τους στο Ετήσιο Ογκολογικό Συνέδριο στο Λίβερπουλ.

Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περίπου 290.000 Αμερικανούς (177.500 άνδρες και 111.500 γυναίκες) και βρήκαν ότι οι άνδρες που παίρνουν 17 κιλά από τα 18 έως τα 65 τους χρόνια έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους οι οποίοι διατηρούν σχεδόν σταθερό το βάρος τους. Αντίστοιχα, οι γυναίκες που λαμβάνουν 22 κιλά από τα 18 έως τα 65 τους έχουν 17% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο.

Τα ευρήματα δείχνουν πόσο σημαντική είναι η φροντίδα του σωματικού βάρους καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, τονίζουν οι ερευνητές. Πρόκειται για ένα νέο τρόπος θεώρησης της μακροπρόθεσμης επίπτωσης των επιπλέον κιλών.

Κιλά και καρκίνος

Στη μελέτη των περίπου 290.000 ανθρώπων, οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τον πληθυσμό σε ομάδες και εξέτασαν τις αλλαγές στο ΔΜΣ μεταξύ των ηλικιών 18 και 65. Μερικοί άνθρωποι απέκτησαν λίγο παραπάνω βάρος μεταξύ των ηλικιών 18 και 65 χρόνια, ενώ άλλοι έγιναν νοσηρά παχύσαρκοι. Ο πληθυσμός στη συνέχεια παρακολουθήθηκε για περίπου 15 χρόνια.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες στους οποίους ο ΔΜΣ ανέβηκε από το 22 στο 27 είχαν 50% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία σε σύγκριση με έναν άνθρωπο που παρέμεινε σε ένα πιο υγιές εύρος βάρους. Δηλαδή ακόμα και όταν η παρατηρούμενη αύξηση του σωματικού βάρους δεν οδήγησε στην παχυσαρκία ήταν επικίνδυνη (τιμές πάνω από 30 υποδηλώνουν παχυσαρκία και τιμές μεταξύ 25 και 30 υποδηλώνουν ότι ένα άτομο είναι υπέρβαρο). Στους άνδρες που από υπέρβαροι έγιναν  παθολογικά παχύσαρκοι, ο κίνδυνος αυξήθηκε 53%.

Οι γυναίκες που είχαν ΔΜΣ 23 στην ηλικία των 18 ετών και πήγαν στο 32, είχαν 17% αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο σε σύγκριση με τις γυναίκες των οποίων το βάρος παρέμεινε περίπου σταθερό.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με ποιους ακριβώς μηχανισμούς προκαλούν καρκίνο τα επιπλέον κιλά, αλλά είναι γνωστό ότι το σωματικό λίπος παράγει ορμόνες που βοηθούν τους καρκινικούς όγκους να αναπτυχθούν.

Όπως ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης δρ Hannah Lennon, από τον Τομέα Μοριακών & Κλινικών Επιστημών Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, η παχυσαρκία αποτελεί σημαντική αιτία καρκίνου, καθώς σχετίζεται με 13 διαφορετικές μορφές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται δύο από τους πιο συχνούς καρκίνους, του μαστού και του παχέος εντέρου, και τρεις από τους πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμους, του παγκρέατος, του οισοφάγου και της χοληδόχου κύστης.

Ο Harpal Kumar, διευθύνων σύμβουλος Cancer Research UK, δήλωσε για τη  μελέτη: “Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον τρόπο να δούμε τον κίνδυνο των καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία και μας βοηθά να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της αύξησης του βάρους με την πάροδο του χρόνου. Είναι σημαντικό το κοινό να είναι ενημερωμένο σχετικά με τους τρόπους μείωσης του κινδύνου. Και ενώ δεν υπάρχουν εγγυήσεις κατά της νόσου, διατηρώντας ένα υγιές βάρος μπορεί να βοηθήσει. Κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή και αυξάνοντας την άσκηση μπορούμε να έχουμε ένα πιο υγιές βάρος και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου”.

Δείτε επίσης